NavMenu

Ishrana krava - Aditiv koji smanjuje emisije metana dobio zeleno svetlo

Izvor: Agroklub Nedelja, 28.11.2021. 14:05
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / Alexas_Fotos)
Na panelu o aditivima i proizvodima ili materijama koji se koriste u hrani za životinje (FEEDAP) raspravljalo se o proizvodu naziva Bovaer koji je razvila holandska kompanija DSM.

Ovaj dodatak hrani ima za cilj da suzbije enzime koji pokreću proizvodnju metana u buragu krava. Prema DSM-u, smanjuje emisije u crevima za približno 30% kod mlečnih krava i 90% kod tovne junadi.

Kako piše euractiv, Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) je donela zaključak da je efikasan, a treba napomenuti da je naučnu procenu zatražila Evropska komisija (EK).

Međutim, iako je ovaj proizvod odobrila EFSA i označila ga sigurnim za životinje i ljude koji će konzumirati njihovo meso i mleko, EK i zemlje članice Evropske unije će same odlučiti hoće li proizvod odobriti u narednim mesecima. On je već dobio regulatorno zeleno svetlo u Brazilu i Kini.

Dalje, iz EFSA-e su napomenuli da je prilikom njegovog dodavanja ishrani važno da se pridržavamo priloženih uputstava za upotrebu i preporučenih količina. Dakle, ako se aditiv koristi prema predloženim uputstvima, nema straha za bezbednost potrošača i životnu sredinu, napomenuli su.


Metan zadržava 84 puta više toplote od CO2

Ovo je prva naučna procena EFSA-e o aditivu za životinje u cilju smanjenja emisije metana kod goveda što je postalo jedno od glavnih pitanja kada su u pitanju klimatske promene i globalno zagrevanje.

Ovaj štetni gas uprkos kratkom veku, ima veću moć hvatanja toplote od ugljen dioksida (CO2), zadržavajući 84 puta više toplote i to tokom 20 godina. Dok se emisije iz preživara kao što su goveda smatraju najznačajnijim izvorom koji je povezan sa ljudskim aktivnostima.

Prva globalna obaveza smanjenja emisija metana za najmanje 30% do 2030. pokrenuta je tokom prvih dana UN-ove konferencije o klimi COP26 u Glazgovu.

Inicijativu su predvodili SAD i EU, koji su okupili još 103 zemlje koje zajedno čine 46% globalnih emisija metana i predstavljaju 70% svetske ekonomije. Oni su uključivali nekoliko zemalja gde obitava veliki broj stoke poput Brazila, Kanade, Argentine i Novog Zelanda.

Međutim, neke zemlje sa visokim emisijama ovog gasa odlučile su da ostanu izvan obaveze, uključujući Kinu, Indiju, Australiju i Rusiju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Dosad najveće istraživanje AI: Tri posla koja sigurno gube bitku sa veštačkom inteligencijom

Jedna od aktuelnijih i traženijih tema poslednjih godinu dana je veštačka inteligencija i njen uticaj na tržište rada. Mnogo je objavljenih analiza o tome ko je na prvoj liniji stradanja i koga će AI zameniti, koja će se nova zanimanja izroditi, koliko će ljudi izgubiti svoju profesiju i svoj posao. Svima je već jasno da je u toku eksplozija alata za generativnu veštačku inteligenciju. Komentara je nebrojeno – od procena ’Ne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.