NavMenu

Srbija kupuje ruske rakete Kornet - "Ubica tenkova" najsavremeniji protivoklopni sistem u svetu (VIDEO)

Izvor: Politika Subota, 27.11.2021. 14:33
Komentari
Podeli
(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)
Najava da će Vojska Srbije do kraja godine dobiti protivoklopni sistem Kornet, privukla je dosta pažnje u regionu. Sa tom raketom Srbija dobija najsavremenije oružje za borbu protiv tenkova, ali i helikoptera i utvrđenih tačaka na frontu.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, izjavio je da su razgovarali i o vojno-tehničkoj saradnji. Kako se navodi, Srbija će prvi deo opreme dobiti već do kraja godine i to neće biti strateška oprema, već taktička, protivoklopna raketa Kornet. Te rakete deluju protiv oklopne tehnike i to je veoma važno za našu vojsku, naveo je presednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Kornet je moćna raketa, jeftina, a uništava tenk koji košta tri ili četiri miliona. Zapadni tenkovi koštaju i pet ili više miliona, rekao je predsednik Srbije.

Šta je tačno Kornet? To je raketni sistem, oznake 9M133, namenjen prvenstveno borbi protiv tenkova i oklopnih transportera. Može da deluje na razdaljinama od sto metara do pet kilometara a u nekim posebnim varijantama i do deset hiljada metara. Kornet je u upotrebu u Rusiji uveden 1998. godine, opslužuju ga dva vojnika. Sa lansirnom cevi raketa je teška 29 kilograma.

Težina celokupnog borbenog sistema koji uključuje i postolje i jedinicu za nišanjenje i gađanje, iznosi 64 kilograma. Sama raketa je u kalibru 152 milimetra i sposobna je da uništi neke od najboljih tenkova na svetu.

Tokom rata u Iraku dokumentavano je da Kornet prolazi kroz oklop američkog tenka abrams. Hezbolah ga je u više navrata uspešno koristio u napadu na izraelske tenkove merkava koji inače, važe za najbolje oklopljeni kopneni borbeni sistem.

Nemačka štampa je pisala da je Kornetom, NATO oznake AT-14, u Siriji uništeno šest tenkova leopard 2.

U najkraćem, Kornet spada u najsavremenije protivoklopne sisteme u svetu. Takozvani "ubica tenkova" ima odličan odnos cena - efikasnost, a pripadnici Vojske Srbije su i više nego spodobni da rukuju takvim oružjem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.