NavMenu

Elektronska trgovina raste mnogo brže od klasične - Veoma stabilan i tržišno afirmisan poslovni model

Izvor: Tanjug Petak, 26.11.2021. 15:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sashkin/shutterstock.com)Ilustracija
Elektronska trgovina ostvaruje relativno stabilne stope rasta koje su daleko nadmašile rast klasične trgovine, a posebno treba istaći da je e-komerc doživeo revoluciju u pandemiji sa udvostručenim skokom onlajn prodaje i prodajnih mesta, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je otvarajući onlajn konferenciju "Oblikovanje budućnosti e-trgovine, faktori rasta" istakla da je prema podacima Narodne banke Srbije u prvoj polovиni 2021. godine broj dinarskih plaćanja iznosio blizu 11 miliona, što je za 91% više nego u prvoj polovini prošle godine a da je istovremeno vrednost transakcija iznosila preko 25 milijardi dinara što je rast od 99% u odnosu na isti mesec 2020. godine.

- Upravo činjenica da je kriza poput izbijanja kovid-19 pandemije dodatno ubrzala rast elektronske trgovine pokazuje da je u pitanju veoma stabilan i tržišno afirmisan poslovni model koji je zaslužan za generisanje više od trećine ukupnog globalnog bruto drušvenog proizvoda i da, kada je reč o tržištu Srbije, postoji još mnogo prostora za njegov razvoj koji treba iskoristiti - rekla je ministarka Matić.

Prema njenim rečima, kapitalni projekti Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za razvoj infrastrukture dodatno će ubrzati uključivanje građana onlajn.

- Izgradnja širokopojasne mreže u ruralu za 600 naselja sa oko 90.000 domaćinstava značajno će podići digitalnu umreženost našeg društva i potrebe za novim digitalnim uslugama.Takođe i izgradnja digitalne računarske mreže, povezane škole koje će obuhvatiti više od 1800 škola u Srbiji i stvoriti uslove za sistemsku digitalizaciju obrazovanja u našoj zemlji - naglasila je Matićeva.

Istakla je da se sprovođenjem programa podizanja digitalnih veština i znanja, postiže veći stepen digitalne pismenosti građana a samim tim i njihova spremnost da koriste usluge elektronske uprave kao i prednosti elektronske trgovine i poslovanja.

Kao veoma važno je navela da pored navedenih mogućnosti i prostora za unapređenje elektronske trgovine treba imati u vidu legislativu kao ključni činilac ovog biznis -modela, odnosno zakone koji omogućavaju bezbednost za sve učesnike e-komerca.


U tom smislu je istakla da je kroz implementaciju Zakona o eklektronskom dokumentu i elektronskoj identifikaciji omogućeno dalje razvijanje usluga od poverenja i šema elektronske identifikacije.

- Novim Zakonom o elektronskoj trgovini regulisani su dodatni pojmovi poput elektronske prodavnice i elektronske platforme, te se na taj način pravi jasna razlika ko je prodavac robe a ko predstavlja samo sponu između potrošača i trgovaca - rekla je Matićeva.

Naglasila je i da se novim Zakonom o zaštiti potrošača u internet kupovini propisuje jedno od najznačajnijih prava a to je pravo potrošaca da se predomisli i od zaključenog ugovora odustane u roku od 14 dana i to bez posledica.

U narednom periodu, najavila je Matić, Ministarstvo na čijem je čelu će nastaviti da sprovodi aktivnosti koje su pre svega namenjene daljem jačanju poverenja građana u internet kupovinu, kao što su eduaktivno- informativne kampanje i intenziviranje saradnje sa medijima ali i jačanje pozicija e-trgovaca na tržištu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.