NavMenu

Buduća nemačka vlada planira dug od 50 mlrd EUR za klimu

Izvor: Tanjug Četvrtak, 25.11.2021. 14:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)Ilustracija
Buduća nemačka vlada radi na dopuni zakona o budžetu za 2021. kako bi upumpala više od 50 mlrd EUR u klimatski fond iz kojeg će se zatim sredstva trošiti narednih godina za ubrzanje prelaska na zelenu ekonomiju, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Tri stranke koje treba da formiraju novu vladu dogovorile su se da se "injekcija" za klimatski fond finansira iz neiskorišćenog dela odobrenog nivoa zadiživanja u ovogodišnjem saveznom budžetu, rekle su britanskoj agenciji dve osobe upoznate sa planovima, pod uslovom da ostanu anonimne.

"Injekcija" finansirana dugom znači da će vlada sada skoro u potpunosti iskoristiti gornju granicu duga od 240 mlrd EUR koju je parlament prvobitno odobrio za 2021, dodali su izvori.

Ovaj budžetski manevar treba da omogući vladajućoj koaliciji da poveća sredstva klimatskog fonda u ovoj, a možda i u narednoj godini dok još uvek bude na snazi suspenzija kočnice na dug, i da zatim taj novac koristi za javna ulaganja u narednim godinama radi ubrzanja prelaska na klimatski prihvatljiviju i digitalizovaniju ekonomiju.

Portparol ministarstva finansija odbio je komentar, dodaje Rojters.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.