NavMenu

Predrag Todorović, izvršni direktor kompanije Air Montenegro - Želimo da razvijemo rute prema destinacijama koje su od strateškog značaja za Crnu Goru

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.11.2021. 13:04
Komentari
Podeli
Predrag Todorović (Foto: Air Montenegro)Predrag Todorović
Iako je pokretanje avio-kompanije složen proces koji zahtijeva određeno vrijeme, Crna Gora je uspjela da uradi gotovo nemoguće. U vrijeme pandemije koronavirusa koja je potpuno paralisala avio industriju, pa i čitav svijet, osnovana je nova nacionalna avio-kompanija Air Montenegro. Posle svega tri mjeseca od osnivanja, ostvaren je prvi čarter, a potom i komercijalni let.

Kako je za eKapiju rekao izvršni direktor kompanije Predrag Todorović, Air Monenegro iza sebe ima uspješnu ljetnju sezonu, a kompanija je od juna prevezla više od 86.000 putnika i ostvarila gotovo 1200 letova.

- Komercijalni saobraćaj Air Montenegro-a je uspostavljen 10. juna ove godine letom za Beograd. Jubilarni hiljaditi let ostvarili smo baš na liniji Beograd-Podgorica. Od juna kada smo počeli sa letovima pa do sada, Air Montenegro je prevezao preko 86.000 putnika i realizovao gotovo 1.200 letova. Zadovoljni smo ljetnjom sezonom i već se pripremamo za sljedeću. Uz to smo prepoznati i kao pouzdan partner za čarter letove pa tako imamo saradnju sa brojnim tur operatorima, organizacijama, reprezentacijama - rekao je u intervjuu za eKapiju Predrag Todorović.

eKapija: Kako ste nedavno rekli, Srbija je jedno od najvažnijih tržišta za Vašu kompaniju. Da li možda planirate uspostavljanje letova ka još nekim gradovima u Srbiji i postoji li mogućnost za saradnju sa aerodromima u Nišu i Kraljevu?

- Air Montenegro radi na promociji Crne Gore kao destinacije za sva godišnja doba. U tom cilju, mi pregovaramo sa velikim brojem inostranih turoperatora, razmatramo mogućnosti pokretanja novih avio-linija kako bismo što bolje pozicionirali Crnu Goru na svjetskoj turističkoj mapi. Srbija jeste jedno od najbitnijih komercijalnih tržišta kompanije Air Montenegro, a ove godine smo uložili posebne napore da aktuelizujemo i ski ponudu.

Napravili smo saradnju sa brojnim, kako lokalnim tako i regionalnim partnerima. Vjerujemo da će ovakve saradnje omogućiti proširenje turističke ponude u post sezoni, a važno nam je da ljudi u regionu imaju percepciju o Crnoj Gori kao destinaciji koja može da pruži različite sadržaje.

eKapija: Prema kojim destinacijama trenutno leti Air Montenegro?

- Trenutno letimo ka Beogradu, Istanbulu i Ljubljani. Tokom ove zimske sezone zbog velikog interesovanja putnika, planirano je uvođenje dodatnih letova za Istanbul. Frankfurt smo obustavili zbog epidemijske situacije ubrzo nakon što je Crna Gora stavljena na crvenu listu, ali se nadamo da će se situacija uskoro stabilizovati i da ćemo ponovo uspostaviti letove i ka ovoj destinaciji, i to sredinom decembra. Već pravimo planove za sledeću ljetnju sezonu i razmatramo uvođenje i nekih novih ruta.

eKapija: Kompanija u svom vlasništvu ima dva aviona. Da li je to dovoljno jednoj avio-kompaniji ili planirate kupovinu novih?

- Trenutno u floti imamo dva aviona. Važno je istaći da oni pripadaju Air Montenegru, odnosno državi Crnoj Gori kao vlasniku. Pred iduće ljeto planiramo da uvećamo flotu, a tokom ovog zimskog perioda razgovramo sa provajderima iz cijele Evrope i radimo na planu strategije kojeg tipa će avioni da budu, zbog specifičnosti tržišta.

eKapija: Na čemu je trenutno fokus kada je riječ o poslovanju kompanije? Kakvi su planovi za naredni period?

- Komericjalni sektor u kompaniji već priprema sljedeću sezonu, a ostali sektori rade na izradi strategije za realizaciju tog plana. Svakako će na otvaranje novih linija najviše uticati potražnja i pregovori sa turoperatorima, ali i interesovanje za određene rute i prepoznavanje značaja istih za razvoj turizma. Pored turističkog aspekta ne smijemo zanemariri i destinacije koje su bitne za razvoj međunardne saradnje u oblasti različitih mogućnosti za biznis.

eKapija: Koje destinacije razmatrate za sledeću sezonu i koja su to tržišta koja bi potencijalno bila interesantna za Air Montenergo?

- Air Montenegro planira u sledećoj ljetnjoj sezoni letove ka destinacijama koje su prethodnih godina bile značajne za dolazak turista u Crnu Goru. To su tržišta Srbije, Slovenije, Francuske, Njemačke, Turske, BiH i Rusije. U zavisnosti od covid situacije i mogućnosti obavljanja saobraćaja, razmatraju se i druga tržišta. U tom cilju mi pregovaramo sa velikim brojem inostranih turoperatera, razmatramo mogućnosti pokretanja novih avio-linija, kako bismo što bolje pozicionirali Crnu Goru na svjetskoj turističkoj mapi.

eKapija: Osnivanje avio-kompanije predstavlja pravi izazov, međutim osnivanje kompanije za svega nekoliko mjeseci, i to usred pandemije koja je potpuno paralisala avio industriju zaista je pravi poduhvat. Kako sada gledate na taj period i koji su to najveći izazovi sa kojima ste se suočili?

- Osnivanje nove avio-kompanije ozbiljan i kompleksan proces koji zahtijeva određeno vrijeme. Zahvaljujući profesionalcima koji čine Air Montenegro tim, uspjeli smo da ekstremno brzo oformimo novu avio-kompaniju i počnemo sa redovnim saobraćajem nakon samo tri mjeseca, što je rijedak, ako ne i jedinstven primjer u avio-industriji. Okupili smo stručan tim mladih i iskusnih ljudi, prikupljen je "know how" i za kratko vrijeme taj tim je napravio nešto za šta je na drugim tržištima potrebno i po nekoliko godina.

eKapija: Koliko je za Crnu Goru važno postojanje nacionalne avio-kompanije, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da je riječ o turističkoj destinaciji, koja pri tom ne može da se pohvali razvijenom saobraćajnom infrastrukturom?

- Crna Gora je prvenstveno avio destinacija i zemlja čija ekonomija u najvećoj mjeri zavisi od turizma, odnosno same povezanosti i dostupnosti, zbog čega infrastruktura ima ključnu ulogu. Air Montenegro je kao nacionalna avio kompanija važan dio nacionalne transportne infrastrukture. Ukoliko ne bi postajao nacionalni avio prevoznik, građani bi morali da plaćaju inostranim kompanijama i prevoznicima pa bi država zavisila od njihovih poslovnih politika tj. da li će i pod kojim uslovima letjeti avioni u i iz Crne Gore. Turizam ima značajan udio u BDP-u Crne Gore i zato je avio industrija vrlo važna za našu zemlju. Crnoj Gori je potrebna dobra povezanost sa ostalim tržištima tj. zemljama, a to se najbolje postiže upravo vazdušnim saobraćajem.

eKapija: Kako vidite Air Montenegro u narednih nekoliko godina?

- Naš prvi cilj je da građanima Crne Gore pružimo dobru povezanost sa drugim destinacijama. Drugi je doprinos turističkoj industriji jer želimo da razvijemo i rute prema destinacijama koje su od strateškog značaja za zemlju. Naši planovi za dalje poslovanje se vezuju upravo za strateške interese države i dok god postoji interesovanje i značaj potreba za određenim linijama, Air Montenegro će povezivati Crnu Goru sa tim destinacijama.

Dragana Obradović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.