NavMenu

Ministarstvo finansija: Srbija konvertovala dug u dolarima u evre i uštedela 26 mil EUR

Izvor: Beta Četvrtak, 25.11.2021. 11:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Bru-nO)Ilustracija
Država Srbija je obaveze po osnovu zajma uzetog od Fonda za razvoj Abu Dabija 2016. godine, inicijalno ugovorene u dirhamima, sa plaćanjem u američkim dolarima, konvertovala u evre i uštedela na kamatama 26 mil EUR, saopštilo je danas Ministarstvo finansija.

- Dug i obaveze po osnovu tog zajma na koji je plaćana fiksna kamatna stopa od 2,25% godišnje, u svop tranakciji realizovanoj sa dve renomirane banke sa kojima Srbija ima potpisan ISDA (International Swaps and Derivatives Association) Master sporazum, Deutche Bank i BNP Paribas, zamenjene su u evre po godišnjoj kamatnoj stopi od 0,96 odsto što rezultira uštedom troškova za kamate do dospeća duga od oko 26 mil EUR, odnosno tri milijarde dinara - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je Srbija od decembra 2020, u skladu sa međunarodnim standardima ISDA uspešno realizovala četiri hedžing transakcije i konvertovala obaveze inicijalno ugovorene u američkim dolarima, kineskim juanima i dirhamima u evre.

Prva svop transakcija realizovana je u decembru 2020. i obaveze po osnovu evroobveznice, emitovane u američkim dolarima, konvertovane su u evre pri čemu će, kako je navedeno, biti ostvarena ušteda od oko 11,6 milijardi dinara.

Tokom februara 2021. realizovana je druga svop transakcija, kojom je obaveza po osnovu Sporazuma o reprogramu duga između države Srbije i Кuwait Investment Authority konvertovana iz američkih dolara u evre.

Obaveze po osnovu tog reprogramiranog zajma, ugovorene u dolarima po kamatnoj stopi od 1,5% Srbija će isplaćivati u evrima po kamatnoj stopi od 0,393%, čime će se ostvariti ušteda u iznosu od oko dve milijarde dinara.

U aprilu 2021. godine zaključena je nova svop transakcija kojom je kredit kod Export - Import Bank of China za Projekat izgradnje obilaznice oko Beograda na autoputu E70/E75, koji je 2018. godine inicijalno ugovoren u kineskim juanima konvertovan u evre sa negativnom kamatnom stopom.

Taj zajam, na koji je plaćana fiksna kamatna stopa od 2,5% godišnje u kineskim juanima, konvertovan je u evre po fiksnoj negativnoj kamatnoj stopi od minus 0,07% što rezultira uštedom na kamatama od oko 4,2 milijarde dinara.

Кako je ugovorena negativna kamatna stopa, Srbija neće imati nikakve troškove po osnovu kamata u prvih pet godina svop aranžmana, koji važi do 2030. godine, već će ostvarivati dodatna primanja od banaka sa kojima je transakcija zaključena.


- Uspešnom realizacijom tih transakcija smanjen je rizik fluktuacija kursa ino valuta prema dinaru, kako bi uticaj promene kursa na servisiranje i stanje javnog duga bio minimiziran - navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je, zahvaljujući aktivnom upravljanju javnim dugom učešće duga u američkim dolarima u ukupnom javnom dugu smanjeno sa 33,9 odsto, koliko je iznosilo na kraju 2016. godine, na 10,5 odsto na kraju septembra 2021. godine.

To je doprinelo smanjenju i rizika i troškova koji nastaju usled znatno veće fluktuacije kursa američkog dolara prema dinaru koji je samo od 1. septembra do 24. novembra 2021. godine porastao sa 99,6303 na 104,5563 dinara za dolar.

Ističe se i da su značajno smanjeni troškovi kamata po osnovu obaveza koje su već ugovorene, a tome u prilog govori i podatak da je prosečno ponderisana kamatna stopa snižena sa 5,7 odsto, koliko je iznosila na kraju 2014. na 2,61 odsto na kraju septembra 2021. godine, a posle realizacije te četvrte transakcije prosečna ponderisana kamatna stopa dodatno je snižena i sada iznosi 2,55 odsto.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.