NavMenu

Poslovanje i život "na klik" - Predstavljamo vam novi tematski bilten eKapije posvećen digitalizaciji

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.11.2021. 12:48
Komentari
Podeli
Digitalizacija je odavno postala obeležje trenutka u kome živimo, a po svemu sudeći, trenutno smo tek na vrhu brega. Ubrzani razvoj tehnologije, prilagođavanje sveta novim okolnostima i iznalaženje rešenja kojima se prevazilaze krize samo su neki od zadataka onih koji se bave tehnologijama, ali i savremenim poslovanjem.

U industriji se sve više nude rešenja koja unapređuju, ne samo poslovanje, nego i svakodnevicu. Poslovanje, ali i ceo život, sve više su "na klik".

Ubrzani tempo života ne dozvoljava nam mnogo prostora da zastanemo i zapitamo se - kako se sve to dogodilo i šta nas još čeka?

Zbog toga novi bilten eKapije pod nazivom "Digitalizacija 2021 - eSvet na klik" želi da pruži odgovor. Razgovarali smo sa onima koji su u centru zbivanja, koji su kreatori nove stvarnosti, koji svojim rešenjima i idejama doprinose da ovaj svet bude pametniji i jednostavniji.

Kada je reč o digitalnoj transformaciji i bezbednosti, jedan od osnovnih problema sa kojim ćemo se suočiti je nedostatak obučenog kadra i adekvatnih internih resursa, poručuje Majo Mićović, CEO kompanije Sky Express. Navodi da je važno razumeti glavne pokretače i trendove u rešenjima za sajber-bezbednost da biste maksimalno iskoristili ulaganja u bezbednost IS. Otkriva i koja su dva faktora kritična, ali i predstavlja neka od novih rešenja.

Klimatska kriza je u fokusu poslednjih godina, a alarmantni podaci ukazuju na potrebu za hitnim reagovanjem i primenom rešenja koja će doprineti razrešenju ovog globalnog izazova. Ipak, prema rečima Dejana Markovića, potpredsednika za sektor energetike i usluge za jugoistočnu Evropu u kompaniji Schneider Electric, pozitivan ishod je moguć: "Mi smo prva generacija koja zaista razume klimatske promene i u mogućnosti smo da se borimo protiv njih. Rešenje je u primeni postojećih tehnologija i stvaranju električnijeg i digitalnijeg sveta. To se zove Electricity 4.0".

Kompaniju GoPro osnovali najbolji stručnjaci u ovoj oblasti i postavili temelje stručnog i profesionalnog odnosa prema zaposlenima i prema poslovanju. O kompaniji, njenim vrednostima i viziji govorili su direktor Petar Miljković, kao i projekt menadžer Gordana Stefanović Barjaktarević.

Pjotr Jelenski, direktor kompanije ASEE (Asseco SEE), u razgovoru za eKapiju povodom njegovog gostovanja u Beogradu na Data Science Conference Europe 2021 kaže da u ovom trenutku na IT tržištu cirkuliše velika količina novca, što je dobro za razvoj preduzetništva. Ali, sa druge strane postoje problemi u implementaciji tehnologije obrade podataka, bezbednosti, kao i obuci kadrova što će sve predstavljati velike izazove na putu pune primene veštačke inteligencije u svakodnevnom poslovanju i životu.

Kada je reč o digitalizaciji u industriji, kompanija PlanRadar predstavila je svoju aplikaciju, namenjenu za beleženje i komunikaciju nedostataka na građevinskim i projektima održavanja nekretnina. OTP banka je predstavila na koji je način izašla svojim klijentima u susret, ali i otkrila da je nedavno dogovoreno strateško partnerstvo za izgradnju najbržeg AI superračunara u Evropi. Vodeći se potrebama regionalnih biznisa na putu ka digitalizaciji, kompanija Mainstream je kreirala Marketplace, prvi lokalizovani ekosistem biznis aplikacija na cloudu.

Razvoj inteligentnih rešenja se podrazumeva, kada govorimo o digitalnoj transformaciji. Anđelko Vizićanin, Team Manager for Business Applications iz kompanije Aigo govorio je o blokčejn tehnologiji kao važnom elementu privrednog i društvenog napretka. Kompanije Telemax iz Banjaluke predstavila je City Gecko - brend pametnog urbanog mobilijara, dok je kompanija MikroElektronika pokrenula Planet Debug, platformu koja pruža uslugu iznajmljivanja Hardverskih alata - Hardware as a service. Zahvaljujući kompaniji AB Soft saznali smo šta je AB Soft poslovni softver za komunalne usluge.


Najposećeniji sajt za zapošljavanje IT kandidata HelloWorld.rs nedavno je sproveo istraživanje u kom je učestvovalo 2.238 IT stručnjaka. Rezultati su pokazali da su plate IT kandidata i do pet puta više od prosečne plate u drugim sektorima, a brojni benefiti poput fleksibilnog radnog vremena, rada od kuće i privatnog zdravstvenog osiguranja su samo neki od razloga zašto je ovaj sektor među najtraženijim u Srbiji i oblast gde gotovo nema nezaposlenih.

Govorili smo i o razvoju gejming industrije sa Kristinom Janković Obućina, izvršnom menadžerkom SGA (Serbian Games Association), o savremenim načinima plaćanjima sa Narodnom bankom Srbije kao i o iskustvu uspešnog domaćeg startapa koji pravi alate za blokčejn developere - Tenderly sa Stefanom Ignjatovićem.

Celokupan sadržaj biltena možete pogledati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.