Izvor: Promo | Utorak, 23.11.2021.| 12:16
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uspešan rad zvorničke kompanije - Od 2013. ukupni prihodi Alumine veći od milijardu evra

(Foto: Alumina)
Pozitivan poslovni rezultat, redovno izmirenje obaveza prema radnicima i državi, proširenje palete proizvoda i osvajanje novih tržišta, osnovna su obeležja rada zvorničke kompanije Alumina u proteklih skoro devet godina.

Početkom aprila 2013. godine pokrenut je stečaj u Fabrici glinice Birač nakon gotovo beznadežne situacije u kojoj se kolektiv našao pod upravljanjem litvanske Ukio banke".

Privredno društvo Alumina nastavilo je da fabriku održava u životu. Stečajni postupak još nije okončan, ali je Alumina danas svetao primer privrede Republike Srpske. Ostvareni rezultati potvrda su jasne vizije i želje da iz dana u dan raste kompanija, Zvornik i Republika Srpska, zahvaljujući pre svega ljudima koji domaćinski vode Aluminu i zaposlenima koji rade u ovom kolektivu.

Finansijski direktor zvorničke kompanije Alumina Vladimir Krstić smatra da je u proteklih 8,5 godina glavna karakteristika kompanije rad na stabilnosti svih procesa, razvoja novih proizvoda i disperziji rizika u ostvarenju prihoda od prodaje, odnosno pristupu tržišta i sklanjanje fokusa sa berze gotovih berzanskih proizvoda kako bi fabrika mogla da formira nezavisnu prodajnu cenu, a samim tim da obezbedi stabilnost u vlastitom bilansu uspeha.

Podsećajući da je pre 8,5 godina, početkom aprila 2013. godine, uveden stečaj u matično preduzeće Fabriku glinice Birač, Krstić je rekao da je Alumina u tom periodu uspela da se izbori sa svim izazovima, poslovnim i vanposlovnim, koji su na neki način teret i ograničenje u poslovanju više objektivni nego subjektivni.

- Kompanija je u tom periodu uspela da ostvаri prihode od prodaje u kumulativnom iznosu oko 1 mlrd EUR, što je raritet da preduzeće, čija je matična kompanija u stečaju, ne samo da normalno posluje, nego da se uspešno razvija - konstatovao je Krstić.

Vladimir Krstić
Vladimir Krstić (Foto: Alumina)
Krstić je naglasio da je kompanija Alumina u proteklih 8,5 godina uplatila oko 58 mil EUR na ime poreza i doprinosa, oko 40 mil EUR Elektroprivredi Republike Srpske, oko 18 mil EUR Željeznicama Republike Srpske i oko 132 mil EUR bruto zarada, odnosno naknada za rad zaposlenih radnika.

On je naglasio da kompanija Alumina uspješno razvija paletu gotovih proizvoda, da povećava maržu, likvidnost i solventnost, da smanjuje dospjele i nedospele obaveze, smanjuje izloženost prema bankama, redovno izmiruje obaveze prema zaposlenim sa svim obavezama, porezima i doprinosima na zarde i naknade za rad.

- Pri svemu tome, kompanija ima konstantno optimalne zalihe i adekvatna potraživanja sa aspekta upravljanja i planiranja bilansa uspeha i poslovanja u tekućoj godini, tako da ima stabilnost koja doprinosi kredibilitetu kompanije kod svih komitenata u situaciji kada nerešivi pravni status povećava rizik da je sigurnost upitna, odnosno kada se povećava kompleksnost u poslovanju sa Aluminom zbog nerešenog pravnog statusa - rekao je Krstić.

Prema njegovim rečima, poslovanje kompanije je takvo da je sve ove godine do sada nezavisna revizija dala čisto mišljenje, da je ove godine ušla u proces revizije, da inspekcije koje su bile po svim osnovama, nisu imale primedbe na zakonitost i celishodnost rada u Alumini, te da su sve te obaveze koje Alumina generiše iz poslovanja došle u status da se izmiruju na veme i u rokovima dospeća.

Govoreći o investicionim ulaganjima, Krstić je rekao da je u prethodnih 8,5 godina kompanija investirala blizu 45 mil EUR zaključno sa 2021. godinom.

- Investiranje je bilo neophodno kako bi kompanija u situaciji niske cene metaluršake glinice na berzi imala stabilnost, izvesnosti i postojanje održive marže, kako bi mogla da isplaćuje obaveze koje generišu poslovanje, plus obaveze koje su bile na datum stečaja Birča akumulirane u Alumini i povezanim poreduzećima gde je nužnost regulisanja i namirivanja tih obaveza bila odogovnost same Alumine - pojasnio je Krstić.

(Foto: Alumina)
Finansijski direktor je rekao da bez tih investicija i bez fokusiranja na disperziju gotovih proizvoda koji nisu berzanski i koji daju više tehnologije, znanja i veće marže, Alumina ne bi mogla da sve ove izazove, koje je prošla, uspešno savlada i prebrodi, čime bi bila upitna njena održivost da je ostala na proizvodnom programu koji je bio zatečen u 2013. godini, u momentu otvaranja stečaja nad matičnim preduzećem Fabrikom glinice Birač.

Krstić je naglasio da je u 2021. godini Alumina došla apsolutno u situaciju da nema dospele obaveze prema dobavljačima, da se one regulišu na sedmičnom nivou, da su nedospele obaveze nematerijalne, da je izloženost prema bankama nikad manja, da su obaveze za zarade i naknade za rad isplaćivane mesec za mesec, odnosno da se sve obaveze izmiruju redovno nakon svakog tekućeg meseca i na vreme.

- Osim nabrojanog, kompanija daje stimulacije koje su individualne i opšte i isplaćuje regrese u prvoj polovini godine - rekao je Krstić.

On smatra da će dinamika likvidnosti i solventnosti, koja se očekuje u narednom periodu, biti na odgovarajućem i boljem nivou u smislu da će Alumina imati dodatnog novca bez zaduživanja za nove investicije koje su u budućnosti neophodne kako bi se održao korak sa konkurenciijom, jer niko ne stoji, niko ne čeka, svi ulažu u produktivnost, svi ulažu u nove proizvode kako bi poziciju na tržištu i konkurentnosti držale na maksimalnom nivou.

Krstić je naglasio da se sve to odnosi i na kompaniju Aluminu ukoliko hoće dugoročno da bude stabilna, da se razvija i da bude prepoznatljiva po kvalitetu i po svim ostalim karakteristikama u poslovanju u ovoj branši, odnosno mora da ulaže u nove gotove proizvode i nadogradnju tekućih gotovih proizvoda koje je tehnološki osvojila.

- Osnovni troškovi za sirovine, njihovo učešće u ukupnim prihodima od prodaje i dalje pada, marža prosečna raste, neto dobit raste, EBITDA raste, amortizacija raste shodno ulaganjima u osnovna sredstva i njihovom aktiviranju, ali prinos na investiciju je tri do četiri puta veći u procentima rasta u odnosu na trošak aktiviranja same investicije što daje osnovu za sigurne bilanse, stabilnost, likvidnost, solventnost i poverenje kod banaka u smilsu buduće realizacije izloženosti kredita sa ciljem daljeg investiranja i poboljšavanja tržišne pozicije Alumine na dugi rok - rekao je Krstić.

Krstić smatra da bi 2022. trebalo da bude godina pozitivnih okolnosti na berzi i van berze za Aluminu i uopšte za ovu industriju, jer su cene takve da kompanija može da generiše nesmetano dobit u poslovanju koja ima tendenciju rasta.

- Dugoročno planiranje je jako teško, jer je suviše parametara na globalnom nivou neizvesno, kao što su imputi, sirovine, pa ne mogu da se predvide godinu dana unapred, tako da ovo govorim sa aspekta održavanja stabilnosti ulaznih cena - rekao je Krstić.

Prema Krstićevim rečima, ukoliko se ta dinamika poremeti može da utiče negativno i na prihode Alumine od prodaje, ali je, međutim, dosadašnja praksa pokazala da gotovi proizvodi, koji su u lepezi kompanije, na tržištu rastu ili paralelno ili čak brže od rasta cena sirovina koje se u industriji koriste u pravljenju tih gotovih proizvoda.

Ističući da u dosadašnjoj praksi Alumina sa tim nije imala problema, Krstić smatra da će 2022. godina biti najbolja do sada, ukoliko ne bude nekih poremećaja koji nisu plod trenda ciklusa ili sezone.

- Mislim da će kompanija imati mogućnost dalje da značajno ulaže u razvoj svoje opreme gotovih proizvoda i, naravno, u razvoj kadrova koji moraju da prate novi nivo i novi stepen razvoja kompanije, odnosno da prate konkurentnost koja se od Alumine očekuje i u narednom periodu - naglasio je Krstić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE