NavMenu

Srbija usvojila definiciju energetskog siromaštva - Prvi korak ka izradi akcionog plana i sistemskoj podršci ugroženima

Izvor: eKapija Petak, 19.11.2021. 15:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: nikkytok/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović predsedavala je sednici Nacionalne koalicije za smanjenje energetskog siromaštva na kojoj je usvojen predlog definicije energetskog siromaštva, što je najvažniji korak za izradu i sprovođenje akcionog plana.

Prema usvojenoj definiciji, energetsko siromaštvo je stanje u kojem domaćinstvo nema na raspolaganju dovoljno mogućnosti da obezbedi potrebnu količinu energije koja je neophodna za zdrav i dostojanstven život, i to na način koji ne ugrožava druge osnovne životne potrebe domaćinstva ili šire zajednice.

Mihajlović je istakla da energetsko siromaštvo treba da bude i deo strateških dokumenata – integrisanog plana za klimu i energetiku i strategije razvoja energetike do 2040. godine, sa vizijom do 2050, kako bismo definisali dalji razvoj i napredak u narednim decenijama, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade.

Ona je ocenila da je dobro to što na ovom projektu sarađuju država i nevladine organizacije, međunarodni partneri, lokalne samouprave, jer to je put koji će nam obezbediti lakše pronalaženje rešenja.

Na sastanku je bilo reči i o izradi uredbe o energetski ugroženom kupcu, potrebi da se definiše akcioni plan za smanjenje energetskog siromaštva i finansijskoj podršci merama za smanjenje energetskog siromaštva.

Predstavnik UNDP-a Žarko Petrović ocenio je da su projekti koje sprovodi Ministarstvo veoma dobri i da je to jedna od prvih partnerskih akcija u koju su uključeni i Ministarstvo i lokalne samouprave i privatni sektor.

UNDP je izradio studiju koja pokazuje veliku zainteresovanost privatnog sektora za to da se smanji potrošnja energije, što će takođe doprineti smanjenju energetskog siromaštva, istakao je on.

Na sastanku je bilo reči i o projektima i merama koje sprovodi Ministarstvo, a trebalo bi da doprinesu smanjenju energetskog siromaštva – korišćenju obnovljivih izvora energije, posebno solarnim panelima i usvajanju uredbe o kupcu-proizvođaču, kao i povećanju energetske efikasnosti.

Sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Maja Matija Ristić ocenila je nakon sednice da je Nacionalna koalicija važno telo koje, osim relevantnih ministarstva, okuplja i predstavnike nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Cilj je da odredimo konkretne mere i javne politike kroz koje će se videti boljitak za sve građanke i građane, rekla je Matija Ristić.

Aleksandar Macura iz RES fondacije istakao je da su usvajanjem definicije stvoreni uslovi da se prepoznaju domaćinstva i pojedinci i odrede mere kojima će se pomoći u smanjenju energetskog siromaštva.

Prema njegovim rečima, pojam energetskog siromaštva znači da pojedinci ili domaćinstva zbog niskih prihoda, energetski neefikasnih grejnih uređaja i objekata ne uspevaju dovoljno dobro da se ogreju.

Usvajanjem definicije napravljen je važan korak ka određivanju podrške i pomoći ne samo u novcu, već u unapređenju energetske efikasnosti, što znači dugoročnu, sistemsku podršku, jer će moći da žive u toplijim domovima, da manje zagađuju životnu sredinu, a da im ostane sredstava za dostojan život, poručio je Macura.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.