NavMenu

Prijedor kreće u uređenje infrastrukture u industrijskoj zoni Aerodrom - U planu i slobodna zona blizu budućeg autoputa

Izvor: Srpska info Četvrtak, 18.11.2021. 17:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Pashminu Mansukhani)Ilustracija
Gradska uprava u Prijedoru najavila je početak izgradnje infrastrukture u novoj industrijskoj zoni koja će biti pored Aerodroma.

Planiraju da ulože 1,4 mil KM za uređenje infrastrukture za prvog investitora iz Italije sa kojim je ugovor već potpisan. On bi trebalo da zaposli oko 300 radnika koji će proizvoditi vagone.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu i preduzetništvo Rade Rosić ističe da su u Gradskoj upravi prepoznali značaj industrijskih zona i da ih planiraju još.

– S obzirom da je počela izgradnja novog autoputa Prijedor-Banjaluka, planiramo na zemljištu koje treba da bude u vlasništvu RS, na samom početku ili na kraju kod petlje autoputa, da izgradimo jednu veću industrijsku zonu i razmatramo mogućnost, evo studija opravdanosti će pokazati da tu možda treba da pokrenemo slobodnu zonu koja ima set svojih olakšica, među kojim su carisnki terminal i neplaćanje PDV-a - rekao je Rosić.

U industrijskoj zoni Celpak, koju Prijedor trenutno jedino i ima, proizvodne pogone ima šest investitora koji zapošljavaju oko 300 radnika. Tu su smještena tri domaća i isto toliko investitora sa stranim kapitalom.

Među njima je i njemačka firma koja proizvodi plastične i aluminijumske vreće za industrijsku upotrebu. Izgradili su dvije proizvodne hale i zaposlili nove radnike.

Direktor ove firme Osman Džamastagić kaže da su postali i vlasnici zemljišta na kojem je pogon.

– Došli smo do zaključka da je ovdje dobro i pogodno tlo, da je ovdje dobro investirati i graditi. Napravila se hala, krenuli smo sa proizvodnjom od osam radnika da bi dostigli 120 radnika što znači da smno postigli pun pogodak – kaže on.

U Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedora, PRED-PD navode da su kroz svoj Info centar za investitore na usluzi svima koji su zainteresovani za industrijske zone. Koordinator ovog Info centar Bojan Jojić kaže da pomažu investitorima od same ideje do realizacije projekta.


– Ovaj lokalitet Celpak je unazad četiri pet godina bio potpuno neuređen, devastiran, nije imao nikakvu funkciju, a sada imamo šest firmi koje ovdje rade i imamo još tri firme koje su u procesu potpisivanja ugovora za kupovinu zemljišta na ovom lokalitetu. Sve tri su lokalne i još imamo dvije firme koje su u fazi pregovora – kaže Jojić.

On dodaje da je najveći problem investitora nedostatak radne snage i da se taj problem mora rješavati.

Gradska uprava obezbjeđuje infrastrukturu, odnosno vodu, struju i puteve za investitore u industrijskim zonama. Nakon što investitori ispune uslove iz ugovora koji se odnose na izgradnju proizvodnog pogona i broja radnika koje će zaposliti, postaju vlasnici zemljišta u industrijskoj zoni. Ovo zemljiše košta od jedne do 12 KM zavisno od iznosa investicije i djelatnosti investitora.

Iz Gradske uprave podsjećaju da je Vlada RS obezbijedila 840.000 KM za izgradnju saobraćajnice C106 u Celpaku kao i nove saobraćajnice koja će biti izlaz za investitore do puta pored Miloševice. Zemljište Celpaka zajedno sa upravnom zgradom u stečaju je kupila Vlada RS i prepisala vlasništvo na Grad Prijedor.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.