NavMenu

"Air Niš ekspres" za Beograd 4 puta nedeljno - Raspisan tender za kompanije koje će leteti na linijama od javnog interesa iz Niša i Kraljeva

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.11.2021. 13:02
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nixy Jungle/Shutterstock)Ilustracija
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za obavljanje avio-prevoza na linijama od javnog interesa sa aerodroma u Nišu i Kraljevu.

Procenjena vrednost ovog posla je 2,8 milijardi dinara, odnosno oko 23,7 mil EUR.

Cilj uspostavljanja avio-linija od javnog interesa je, kako se navodi, potreba velikih kompanija koje posluju u Južnoj, Istočnoj Zapadnoj Srbiji i Šumadiji, ali i malih i srednjih preduzeća koja internacionalizuju poslovanje, da u roku od nekoliko sati direktnim letom dođu do željenih destinacija.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, izabrane kompanije leteće iz Niša i Kraljeva ka evropskim gradovima, Beogradu, Tivtu i Istanbulu.

Povrtani letovi obavljaće se dva puta nedeljno, tokom cele godine ili letnje sezone.

Konkretno, iz Niša će se direktno leteti do Frankfurta i Hana, Kelna i Ljubljane, za šta je potrebno da aviokompanija poseduje mlazni vazduhoplov sa najmanje 140 putničkih sedišta.

Ka ovim destinacijama leteće se tokom cele godine, dok će linije Niš-Atina i Kraljevo-Solun biti ograničene na period od juna do septembra, a saobraćaj će se obavljati mlaznim ili turboprop vazduhoplovima sa minimum 65 sedišta.

Ovi tipovi aviona traže se i za liniju Kraljevo-Tivat (jun-septembar), kao i Kraljevo-Istanbul i Niš-Beograd (tokom cele godine).

Od Niša ka Beogradu leteće se, od ukupno četiri nedeljna let, dvaput nedeljno i mlaznim avionom sa 140 sedišta, tokom cele godine, kao i do Istanbula, do će se od Niša do Tivta ovim tipom aviona moći samo u toku letnje sezone.

Kao rok za početak izvršenja ugovora označen je 1. januar 2022. godine.

U tenderu se navodi da je odluka o uvođenju ovih avio-linija doneta u skladu sa Uredbom o uslovima za proglašenje linije u javnom interesu u vazdušnom saobraćaju iz 2019. godine, s obzirom da regioni Južne i Istočne Srbije i Šumadije i Zapadne Srbije ekonomski zaostaju u razvoju, a ne postoji ni dobro razvijena brza železnička ili drumska infrastruktura, kao alternative koje bi omogućile povezivanje ovih regiona sa zemljama EU sa prosečnim periodom putovanja manjim od tri sata.

Mediji su početkom ovog meseca preneli informaciju o proglašenju pomenutih linija za linije od javnog interesa koje će biti subvencionisane iz republičkog budžeta.

Kako je navedeno u Uredbi, linije u javnom interesu mogu se proglasiti ako se odnose na rutu ka aerodromu koji opslužuje jedan ili više regiona u razvoju u Srbiji, ili na rutu sa saobraćajem niskog intenziteta (do 100.000 putnika godišnje), ka bilo kom aerodromu.

Tender je otvoren do 17. decembra, detaljnije OVDE.

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.