NavMenu

Francuske i nemačke sorte vinove loze mogu da se uzgajaju na severu Banata - Proizvodnja vina u Novim Kozarcima

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 15.11.2021. 13:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Chaikin/shutterstock.com)Ilustracija
Gazdinstvo Zorana Malbašića (53) iz Novih Kozaraca prostire se na oko sedam hektara od čega je 1,7 hektara pod vinovom lozom.

Malbašić je pre 12 godina u ataru ovog severnobanatskog sela zasadio tri sorte grožđa, od kojih dve crvene kaberne sovinjon i merlo, dok je od belih zastupljen rajnski rizling.

- U vinogradarsko-vinsku priču sam ušao zbog obezbeđenja egzistencije porodice, jer sam uvideo da tu posla i budućnosti ima za decu, pa i za unučad. Zasadili smo vinograd i kada je počeo rađati prerada grožđa i njegovo pretakanje u vinskom podrumu izbija u prvi plan u gazdinstvu - naglašava Malbašić.

Novopečeni vinogradar ukazuje da prethodno uopšte nisu imali dodira sa vinogradom i spravljanjem vina. Zoran priča da je vinograd zasadio 2009. godine, što je zahtevalo prilično ulaganje, ali da je preovladalo opredeljenje da se stigne do cilja, pa kaže da ga dosadašnji rezultati uveravaju da je na pravom putu.

- Za podizanje zasada vinove loze po jednom hektaru potrebno je 15.000 do 20.000 EUR, s tim da sam kompletno ulaganje izgurao sopstvenim sredstvima i snagama sa svojom familijom. U vinogradarstvu ima zarade i perspektive, jer su se dosadašnji rezultati pokazali odličnim, ali na tom planu još puno treba da radimo - kaže Malbašić.

On dodaje da se pokazalo da francuske i nemačke sorte vinove loze mogu da se uzgajaju na severu Banata, te da se u vinogradu koji neguju kvalitet grožđa i vina pokazao izuzetnim. Malbašić napominje da do sada nisu imali problema zbog suše. Vinograd je podigao na veoma kvalitetnom zemljištu treće klase i da mu niko nije preporučio da tu sadi vinovu lozu, nego se na taj korak sam odlučio. Za razliku od vinograda na peskovitim zemljištima do sada se pokazalo da nema potrebe za navodnjavanjem.

- Doduše, u ovom delu severnog Banata vinogradara ima jako malo i to su uglavnom sve mali posedi za sopstvene potrebe. U Novim Kozarcima i okolini nema većeg vinograda od ovog što sam podigao. Od kaberne sovinjona i merloa koje su među najpopularnijim sortama crnog grožđa na svetu, pravimo crvena i roze vina, radimo i kupažu kaberne sovinjona i merloa, a od rajnskog rizlinga belo vino. Kvalitet grožđa iz ovogodišnje berbe je bio odličan - ističe Malbašić.

Da se dođe do grožđa dobrog kvaliteta, počinje se od same rezidbe vinove loze, priča Malbašić.

- Tu se već u startu formira rod, koliko će se dobiti grožđa po čokotu, a onda je važno negovanje i održavanje vinove loze. Neophodna je i redovna zaštita. Posla u vinogradu uvek ima, od rezidbe pa dok se ne završi berba. Nema mnogo vremena za predah, jer poznata je ona narodna, da vinograd traži slugu, a ne gospodara. A kada se rod ubere nastavak angažmana je u podrumu. Uglavnom rade članovi familije, ali sada se familija smanjila, jer su se kćeri udale, pa sin Nikola i ja odrađujemo najveći deo poslova. Sin Nikola ima 21 godinu, studira na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu i on vidi budućnost u poslu kojim smo sada najviše preokupirani - kaže Zoran Malbašić.

Malbašići planiraju da povećaju površine pod vinogradom, pa su upravo za proširenje zamenili zemlju do postojećeg vinograda, pa im je to cilj u narednom periodu.

- Sledeći korak nam je da pravimo primaću sobu, degustacionu salu i malo veći vinski podrum, jer obim proizvodnje prevazilazi sadašnji prostorni kapacitet podruma. Sada godišnje spravljamo oko 3.000 boca vina, a pošto nemamo podrum odgovarajućeg kapaciteta nemamo mogućnosti da sve što rodi pretočimo u vino nego preostalo grožđe prodajemo. Cena grožđa bila je 60 dinara za kilogram, što je na sve uslove proizvodnje i kako su poskupeli hemijski preparati i radovi, to je na granici rentabilnosti. Višak grožđa koje ne uspevamo da preradimo prodajemo kupcima koji manje količine vina ili rakije spravljaju za sopstvene potrebe u kućnoj radinosti - saznaje ekipa Dnevnika od Malbašića.

Iz podruma Malbašić vinopijama se božanska kapljica prodaje sa kućnog praga i na raznim manifestacijama, poput kikindskih Dana ludaje i nekim bazarima.

- Pošto možemo da ponudimo skromne količine vina, za sada su nam to počeci prodora na probirljivo tržište. Litar vina u rinfuzu prodaje se za 350, dok je flaširano 400 dinara. Praktično smo početnici u ovom poslu, ali imamo velike ambicije i ciljeve. Pravimo pet vrsta crvenih i desertnih vina i rajnski rizling. Vina iz našeg podruma na svim festivalima i ocenjivanjima kvaliteta, gde god smo do sada učestvovali, svuda su nagrađena od Temerina, Subotice, Zrenjanina, Orlovata, Mužlje pa do Iđoša. Perspektiva nam je u većoj proizvodnji vina kao finalnog proizvoda, a kada za to stvorimo uslove i uključivanje sa ponudom u vinskom turizmu - kaže Malbašić.

Vinogradar i vinar iz Novih Kozaraca je prezadovoljan, jer je za relativno kratko vreme postigao zavidne rezultate, bez prethodnog poznavanja vinogradarstva i vinskog programa, uz spremnost da na osnovu dosadašnjeg iskustva usavršava proizvodnju grožđa i vina, kako bi kapljice iz podruma Malbašić bile još kvalitetnije.

- Za uspeh u svakom poslu pa i vinarstvu važna je ljubav i volja za rad, druge nema, a da bi efekat bio potpun, mora se unositi i dodatne energije, da se ono što se proizvede i unovči - kategoričan je Zoran Malbašić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.