NavMenu

Beograd kreće sa merenjem radioaktivnosti - Ispitivaće se hrana na pijacama, pijaća voda, zemljište, vazduh...

Izvor: eKapija Ponedeljak, 15.11.2021. 09:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: science photo/shutterstock.com)Ilustracija
Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda raspisao je tender za realizaciju programa sistematskog ispitivanja nivoa radioaktivnosti u životnoj sredini na teritoriji prestonice.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, monitoring životne sredine obuhvata kontrolu kvaliteta vazduha, kontrolu kvaliteta površinskih voda, kontrolu kvaliteta podzemnih voda, merenje nivoa buke, ispitivanje zagađenosti zemljišta, ispitivanje nivoa radioaktivnosti i merenje ultraviolentnog zračenja.

Uzorkovanje i analiza se odnose na vazduh, padavine, rečne vode, vodu za piće, zemljište, stočnu i ljudsku hranu.

Ispitivaće se sadržaj radionuklida u vazduhu, čvrstim i tečnim padavinama, površinskim vodama, sedimentu i zemljištu, vodi za piće i životnim namirnicama i hrani za životinje, a vršiće se i ispitivanje izlaganja jonizujućem zračenju prirodnog porekla u boravišnim prostorima i radnoj sredini (merenja koncentracije radona).

Po programu, mleko će se, kao i voda za piće i vazduh uzorkovati na dnevnom nivou, dok će se nivo radioaktivnosti u mleku i pijaćoj vodi meriti mesečno, a u vazduhu četiri puta u mesecu.

Mlečni proizvodi, meso, žitarice, voće i povrćei dečji obroci, kao i stočna hrana, uzorkovaće se i meriti dva puta godišnje.


Merenje i uzorkovanje vršiće se u meteorološkoj stanici Karađorđev park (vazduh, padavine, voda za piće), na Savskom pristaništu i Dunavskom keju (površinska voda, sediment), u Obrenovcu i Lazarevcu (voda za piće, zemljište, hrana) i na gradskim pijacama (ljudska hrana).

Podaci o nivou radioaktivnosti u životnoj sredini dostavljaće se tromesečno, dvaput godišnje i na godišnjem nivou, a u skraćenoj verziji biće objavljivani na internet stranici grada Beograda.

Tender ističe 29. novembra, detaljnije OVDE.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.