NavMenu

Evropska komisija povećala prognozu rasta BDP-a Srbije na 6,7%

Izvor: eKapija Petak, 12.11.2021. 08:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska komisija (EK) je u okviru svoje Jesenje ekonomske prognoze za 2021. godinu predvidela rast BDP u Srbiji od 6,7% za 2021. godinu.

Ministar finansija Siniša Mali ukazao je da to predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na Prolećnu prognozu, koja je predviđala rast od 5,3% BDP.

Mali je naveo da se za 2022. godinu predviđa rast od 4,3% BDP-a što je, takođe, poboljšanje u odnosu na prethodnu prognozu, koja je predviđala rast od 4% BDP u sledećoj godini, navedeno je na sajtu Vlade.

- Uspeli smo da zadržimo makroekonomsku stabilnost u vreme krize, i to pre svega zahvaljući obimnom paketu podrške privredi i građanima od čak 8 mlrd EUR. Mi verujemo da ćemo rasti i više od 7%, a za sledeću godinu prognoziramo rast od 4,5% - istakao je Mali.

On je podsetio da je Međunarodni monetarni fond ovog oktobra takođe revidirao svoju procenu rasta - MMF je u junu, povećao prognozu rasta sa 5% na 6%, a zatim u oktobru ove godine na 6,5%.

Ministar finansija je dodao da je slične procene dala i Svetska banka - ona je u svom jesenjem izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima za jedan odsto povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu i to na 6%. Mali je napomenuo da je Svetska banka u januaru ove godine predviđala rast Srbije od 3,1%, što znači da je svoju projekciju povećala za čak 2,9%.

- Nastavićemo da se borimo na dva koloseka. Jedan je podsticanje inkluzivne ekonomije bazirane na inovacijama, znanju i zelenom rastu. Sa druge strane, država će paralelno nastaviti sa visokom investicionom javnom potrošnjom. Naš kapitalni budžet za narednu godinu je na nivou od 7,3% BDP-a, odnosno 485,6 milijardi dinara i mi nastavljamo sa velikim infrastrukturnim projektima koji podstiču privredu i zapošljavanje - zaključio je Mali.

Kako je preneo Tanjug, za 2023. godinu EK projektuje rast Srbije od 4,3% BDP u odnosu na 2,5% u EU.

Javni dug Srbije će u 2021. godini iznositi 58,1% BDP, dok se za 2022. godinu projektuje vrednost od 56,3% BDP, što su vrednosti ispod kriterijuma Mastrihta. Za 2023. godinu Brisel projektuje dalje samanjenje javnog duga Srbije na 54,1% BDP.

EK predviđa da će stopa nezaposlenosti u 2021. godini u Srbiji iznositi 10,7%, dok se za 2022. godinu očekuje dalji pad i vrednost od 10%. Za 2023. godinu se projektuje stopa nezaposlenosti od 9,2%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.