NavMenu

Zahuktava se međunarodna trka za dominaciju u proizvodnji vodonika

Izvor: Energija Balkana Sreda, 10.11.2021. 15:57
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Dok su globalni lideri izlagali svoja obećanja o klimatskim promenama na klimatskom samitu COP26, u Glazgovu su predstavnici luke Antverpen potpisali memorandum o budućoj saradnji sa Čileom u trgovini vodonikom. A Nemačka je pokrenula zanimljivu ofanzivu sa UAE, zemljom čiji je cilj 25% udela na globalnom tržištu vodonika do 2030. godine.

Vodonik se smatra ključnim za dekarbonizaciju teške industrije poput proizvodnje čelika i igra ključnu ulogu u naporima Evrope da postigne klimatsku neutralnost do 2050. godine.


Luka Antverpen želi da predvodi novi talas

Čelnici luke Antverpen žele da postane jedna od glavnih luka za međunarodnu trgovinu vodonikom. Nadaju se da će podstaći industriju Belgije, kao i evropsko zaleđe.

- Predstojeće spajanje luke Antverpen i Zeebruge daće novoj luci vodeću poziciju kao uvoznom čvorištu za molekule zelenog vodonika - rekao je Žak Vandermajren, izvršni direktor luke Antverpen.

Sa značajnim potencijalom solarne i energije vetra na moru Čile se takođe svrstava među zemlje od kojih se očekuje da izvoze velike količine obnovljivog vodonika.

- Zeleni vodonik je najbolji način da se ti resursi sakupe i podele sa svetom - objasnio je Huan Karlos Jobet, čileanski ministar energetike, koji je govorio na događaju.

Ipak, ostaju mnogi izazovi. Manje od 30% električne energije proizvedene u Čileu je obnovljivo. Poslednji mesečni izveštaj čileanske energetske komisije CNE navodi da je udeo obnovljivih izvora energije (OIE) iznosio 25,7% od ukupne proizvodnje energije.

Da bi se omogućila međunarodna trgovina vodonikom, "infrastruktura, luke i logistika su od suštinskog značaja", objasnio je Jobet. Sporazum između Čilea i Antverpena bio je prvi korak "da se uspostavi prava politika, izgradi mreža sporazuma o saradnji i pusti privatni sektor da radi".

Još uvek nije jasno da li se vodonik može transportovati sa jednog kontinenta na drugi, a da ostane konkurentan.

Vodonik je "teže skladištiti i transportovati nego LNG" i "većina zemalja može proizvesti dovoljno jeftinog vodonika lokalno", objašnjava Gnjevomir Flis, stručnjak za vodonik u istraživačkom centru Agora Energiewende.


UAE – nemački planovi

Ipak, ne nedostaje interesovanje za trgovinu vodonikom. Takođe u četvrtak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) predstavili su svoju Mapu puta za liderstvo u vodoniku. UAE ciljaju 25% udela na globalnom tržištu vodonika do 2030. godine.

UAE su "fokusirani na Japan, Južnu Koreju i Indiju", objasnio je Naval Al-Hosani, stalni predstavnik UAE pri međunarodnoj agenciji za obnovljivu energiju (IRENA).

Ali, nijedna druga zemlja nije napravila više uvertira u Emirate od Nemačke.

Simens je prošle godine u Dubaiju izgradio prvo solarno postrojenje za vodonik na Bliskom istoku. Emiratsko-nemačka zajednička studija o ulozi vodonika u energetskoj tranziciji je objavljena u januaru. A formiranje zajedničke radne grupe za dalju saradnju u vezi sa zelenim vodonikom između dve zemlje objavljeno je 4. novembra.

- UAE imaju veliki potencijal za obnovljive izvore energije. Stoga su veoma dobar partner za saradnju u oblasti vodonika i vodoničnih tehnologija - objasnio je Andreas Fajht, državni sekretar nemačkog ministarstva ekonomije i energetike.


Nemačka uvek želi da bude prva

Za Nemačku, "gladnu energije", negovanje međunarodne ekonomije vodonika nije samo pitanje obezbeđivanja pristupa ugljenično neutralnim energetskim nosiocima i sirovinama. To je, takođe, prilika da postane ključni igrač u nastajanju globalnog lanca snabdevanja vodonikom.

- Nemačke i evropske kompanije su u odličnoj poziciji da proizvode ključne komponente za lance vrednosti vodonične ekonomije - rekla je Veronika Grim, ekonomista u nemačkom savetu za vodonik.

Primeri za to, prema njenim rečima, uključuju "vozila, transportna rešenja, elektrolizere i gorivne ćelije".

Nemačka ima velike ambicije kada je u pitanju trgovina vodonikom. U maju ove godine pokrenula je ambicioznu inicijativu H2Global, podržanu sa 900 mil EUR.

- Naš cilj je da promovišemo brzo povećanje tržišta za zeleni vodonik i njegove nizvodne proizvode - istakao je Peter Altmaier, nemački ministar ekonomije i energetike.


H2Global inicijativa

Inicijativa H2Global ima za cilj da garantuje dugoročnu stabilnost cena za novo tržište vodonika. Zahvaljujući takozvanom ugovoru za razliku, kupci dobijaju garanciju jeftinog snabdevanja vodonikom, iako troškovi proizvodnje mogu ostati visoki.

Koristeći sistem aukcije, "najjeftiniji, najekonomičniji dobavljač će dobiti posao i biće mu garantovana kupovina za 10 godina" preko posrednika zvanog HINT.CO, objasnio je Markus Eksenberger, direktor H2Global.

Kompanija Hydrogen Intermediary Network Company (HINT.CO), osnovana 5. novembra u Lajpcigu, u Saksoniji, biće instrument za H2Global za zatvaranje razlika u cenama. Uparivaće najjeftinije proizvođače vodonika sa kupcima koji najviše plaćaju.

- U najboljem slučaju, za 10 godina, više neće biti razlike u ceni i neće biti razloga da HINT.CO nastavi da postoji - rekao je Eksenberger.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.