NavMenu

U Malošištu se planira se izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Izvor: eKapija Ponedeljak, 08.11.2021. 11:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)Ilustracija
Naselje Malošište u opštini Doljevac moglo bi da dobije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Naime, ono u ovom mestu ne postoji, tako da se otpadne vode iz domaćinstava i javnog sektora ispuštaju u kanal, bez ikakvog oblika prečišćavanja.

Kako bi se poboljšalo opšte stanje životne sredine, planira se izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), kapaciteta od oko 3000 ES (ekvivalent stanovnika). Sva otpadna voda iz naselja ispuštaće se u kanalizacioni sistem a onda dovoditi na postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, gde će se tretirati i dalje kao prečišćena ispuštati u recipijent-vodotok-kanal odnosno do Južne Morave.

Urbanistički projekat koji je uradio beogradski Bauprojekt obuhvata parcele 4170,4215,4216 i 4217 na 0,77 ha. Planira se da upotrebljena voda sa područja preko kolektora za odvođenje voda od lokalnog puta iz pravca Malošište bude dovođena do centralnog postrojenja za prečišćavanje upotrebljenih voda koje se nalazi, na zapadnom delu katastarske opštine Malošište, uz recipijent, potok Malošište, na delu neposredno uz njen uliv u reku Južnu Moravu.

Predviđena je izgradnja objekata postrojenja, kao i pet parking mesta. Uređene zelene površine zauzimaju 64%.

Postrojenje obuhvata sledeće objekte: ulazna pumpna stanica sa grubim rešetkama, pumpna stanica za prijem otpadnih voda iz septičkih jama, tehnički objekat, bazeni za biološku obradu, ugušćivač mulja, tank za aerobnu stabilizaciju mulja, UV dezinfekcija, izlazna pumpna stanica, merenje protoka efluenta, administrativna zgrada, potisni cevovod za ispuštanje prečišćene vode, ispust u kanal - izlivna građevina, privremeno skladište mulja, trafostanica, dizel agregat.

Predmetni građevinski kompleks ima direktan pristup površini javne namene - lokalnom putu na KP 6909 КO Malošište.

Javna prezentacija održava se na sajtu Opštine Doljevac, kao i u zgradi Opštinske uprave do 17. novembra.

A. K.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.