Izvor: eKapija | Petak, 05.11.2021.| 13:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Građevinski fakultet: Komisija za planove pala na ispitu iz BG metroa

Ilustracija
Ilustracija (Foto: piviso from Pixabay )
Komisija za planove Skupštine grada Beograda dostavila je 28. oktobra 2021. godine odgovor na primedbe Građevinskog fakulteta podnete na nacrt Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, objavio je Građevinski fakultet na svom sajtu. Komisija je, kako se navodi odbila sve primedbe Fakulteta kao neosnovane, sa jedinim obrazloženjem da se primedbe odnose na ulazne podatke. Fakultet napominje da je "ulazne podatke definisala gradska uprava i da ih nijedna stručna institucija nije razmatrala niti odobrila."

- U odgovorima Komisije nema argumenata baziranih na analizi raspoloživih podataka. Imajući u vidu da u prethodnom periodu nije bilo stručne rasprave na temu predloga Plana, propuštena je prilika da se isti unapredi kroz razmenu argumenata zainteresovanih stručnih strana - navode iz Fakulteta.

Podsećaju da su u julu 2019. godine dostaviili JKP Beogradski metro i voz Izveštaj po uvidu u prezentacioni materijal Beogradski metro i voz, sa primedbama i sugestijama za unapređenje rešenja predstavljenih na prezentaciji u maju mesecu 2019. godine.

Dodaju i da su u oktobru 2019. godine dostavili JKP Beogradski metro i voz Izveštaj po uvidu u Generalni projekat i studiju opravdanosti beogradskog Metroa, sa primedbama i sugestijama na predloženo rešenje metroa.

- Fakultet je u martu 2020. godine u okviru postupka ranog javnog uvida Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda dostavio Primedbe na Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema - navodi se.

U septembru 2021. godine, su, kako ističu, u okviru postupka javnog uvida, Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda dostavio Primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade, a zatim u oktobru i Dopunu primedbi.

Fakultet je na svom sajtu objavio i odgovor Кomisije za planove Skupštine grada Beograda na njihove primedbe podnete u okviru javnog uvida.

- Iz svega navedenog, potpuno je jasno da nijedna stručna institucija nije ni pokušala, a kamoli uspela da pobije osnovane i argumentovane primedbe Građevinskog fakulteta. Zato Fakultet ponovo predlaže da se ažuriraju svi ulazni podaci i da se na osnovu njih izradi novi Generalni projekat i Nacrt plana, u koji će biti uključene sve naše relevantne naučne i stručne institucije - ističu na Građevinskom fakultetu.

Građevinski fakultet pozdravlja odluku da se krene u realizaciju projekta beogradskog metroa i spreman je da pomogne svim svojim stručnim kapacitetima, ali, kako navode, poziva donosioce odluka da "ne izigravaju zakonsku proceduru i da ne započinju radove prema trenutno predloženom rešenju metroa."
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE