NavMenu

Građevinski fakultet: Komisija za planove pala na ispitu iz BG metroa

Izvor: eKapija Petak, 05.11.2021. 13:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: piviso from Pixabay)Ilustracija
Komisija za planove Skupštine grada Beograda dostavila je 28. oktobra 2021. godine odgovor na primedbe Građevinskog fakulteta podnete na nacrt Plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, objavio je Građevinski fakultet na svom sajtu. Komisija je, kako se navodi odbila sve primedbe Fakulteta kao neosnovane, sa jedinim obrazloženjem da se primedbe odnose na ulazne podatke. Fakultet napominje da je "ulazne podatke definisala gradska uprava i da ih nijedna stručna institucija nije razmatrala niti odobrila."

- U odgovorima Komisije nema argumenata baziranih na analizi raspoloživih podataka. Imajući u vidu da u prethodnom periodu nije bilo stručne rasprave na temu predloga Plana, propuštena je prilika da se isti unapredi kroz razmenu argumenata zainteresovanih stručnih strana - navode iz Fakulteta.

Podsećaju da su u julu 2019. godine dostaviili JKP Beogradski metro i voz Izveštaj po uvidu u prezentacioni materijal Beogradski metro i voz, sa primedbama i sugestijama za unapređenje rešenja predstavljenih na prezentaciji u maju mesecu 2019. godine.

Dodaju i da su u oktobru 2019. godine dostavili JKP Beogradski metro i voz Izveštaj po uvidu u Generalni projekat i studiju opravdanosti beogradskog Metroa, sa primedbama i sugestijama na predloženo rešenje metroa.

- Fakultet je u martu 2020. godine u okviru postupka ranog javnog uvida Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda dostavio Primedbe na Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema - navodi se.

U septembru 2021. godine, su, kako ističu, u okviru postupka javnog uvida, Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda dostavio Primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade, a zatim u oktobru i Dopunu primedbi.

Fakultet je na svom sajtu objavio i odgovor Кomisije za planove Skupštine grada Beograda na njihove primedbe podnete u okviru javnog uvida.

- Iz svega navedenog, potpuno je jasno da nijedna stručna institucija nije ni pokušala, a kamoli uspela da pobije osnovane i argumentovane primedbe Građevinskog fakulteta. Zato Fakultet ponovo predlaže da se ažuriraju svi ulazni podaci i da se na osnovu njih izradi novi Generalni projekat i Nacrt plana, u koji će biti uključene sve naše relevantne naučne i stručne institucije - ističu na Građevinskom fakultetu.

Građevinski fakultet pozdravlja odluku da se krene u realizaciju projekta beogradskog metroa i spreman je da pomogne svim svojim stručnim kapacitetima, ali, kako navode, poziva donosioce odluka da "ne izigravaju zakonsku proceduru i da ne započinju radove prema trenutno predloženom rešenju metroa."
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.