NavMenu

Subvencije za kupovinu domaćih softvera - Odvojeno 700 miliona dinara za računarske programe

Izvor: eKapija Ponedeljak, 20.09.2010. 09:19
Komentari
Podeli



Na predlog Udruženja za informatičku delatnost Privredne komore Srbije i Udruženja informatičara, Ministartvo za ekonomiju i regionalni razvoj nedavno je, preko Fonda za razvoj, obezbilo 700 miliona dinara za subvencionisane kredite malim i srednjim preduzećima koja budu kupovala softverska rešenja domaćih kompanija.

Reč je o IT rešenjima za planiranje resursa u preduzećima putem računarskih softvera, odnosno takozvane ERP sisteme i druge softvere. Informatičari su to pozdravili na sastanku u Privrednoj komori Srbije, koje je organizovalo Udruženje za informatičku delatnost, ali su istovremeno poručili da uz ovaj, država treba da preduzme i niz drugih poteza kako bi se pomoglo celom sektoru i preduzećima koja rade u oblasti informatičkih tehnologija.

- U prvih šest meseci naše IT tržište opalo je za 10%, a prošle godine taj pad bio je 26% – rekao je Nikola Marković, predsednik Udruženja informatičara Srbije.

– Svedoci smo priča kako naši najbolji IT stručnjaci napuštaju zemlju i lako se zapošljavaju u inostranstvu, a ovde kod nas tek 11% preduzeća koristi ERP i druge softverske sisteme. Mi želimo da zadržimo naše stručnjake jer su i našoj zemlji i privredi oni potrebni, ali država mora u tome da nas podrži.

Jelena Jovanović, sekretar Udruženja informatičke delatnosti, naglasila je da je prošle godine IT sektor ostvario izvoz od 120 miliona dolara, a samo izvoz sofvera premašio je 55 miliona dolara. Taj iznos ostvarilo je svega 3.600 ljudi, istina visokoobrazovanih jer u IT sektoru samo takvi rade.

- Na merama podrške kompanijama u IT sektoru insistirali smo u junu, a Uredba o subvencionisanim kreditima nedavno je doneta, što je izuzetno brzo i na tome smo zahvalni. To jeste skroman novac za subvencionisane kredite jer softveri nisu jeftini, ali dobro je za početak – ocenila je Jelena Jovanović.

Predstavnici naših najvećih kompanija u IT sektoru isticali su da imaju velike muke sa uslovima koje država propisuje prilikom raspisivanja tendera za poslove i usluge u ovoj oblasti. Naveli su kako se za dobijanje projekata traži da kompanija ima najmanje već završena tri projekta pri čemu cena svakog od njih mora da bude najmanje 5 mil EUR.

- Mi to ne možemo da ispunimo i ostajemo bez poslova. Bilo bi dobro kada bi Vlada i ministarstva više verovala u domaću IT industriju i ponašali se kao prilikom uvođenja E Vlade jer su taj veliki projekat uradile domaće kompanije – naglasili su informatičari.

Istovremeno, zamerke su upućene upravi Beograda koja je već najavila da će u svojim javnim preduzećima koristiti softverska rešenja stranih firmi kao što su SAP i Orakl. Naši stručnjaci i predstavnici IT firmi kažu da to uopšte nije dobro za razvoj domaćeg softverskog tržišta. Naše kompanije bez obzira što nisu velike kao pomenute, imaju stručnjake i znanja za rešavanje i najsloženijih zahteva, veoma su cenjene u svetu, tako da ne vide zašto bi ih ignorisala rođena zemlja i najveći grad u njoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.