NavMenu

Besplatan onlajn kurs - Uvod u R programiranje za analizu podataka

Izvor: Startit Petak, 05.11.2021. 11:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / AlfredMuller)Ilustracija
Ove jeseni, od 17. novembra, održaće se besplatan onlajn kurs programskog jezika R, u organizaciji Startita i DataKolektiva, a uz podršku Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj i Grada Zrenjanina.

Predavač na kursu će biti Goran S. Milovanović, Data Scientist i full-stack R developer sa više od 20 godina iskustva u ovoj oblasti, koji se tokom svoje karijere bavio analizom podataka na nekim od najkompleksnijih i najvećih datasetova na svetu, kao što je Wikidata.


O kursu

Uvod u R programiranje za analizu podataka pokriva osnove R programiranja. R je programski jezik specijalizovan za analizu podataka, matematičku statistiku i Data Science. Razvijen je još početkom 90-ih godina, a tokom prošle i ove godine se probio među najpopularnije programske jezike uopšte zbog velike potrebe za stručnjacima u analizi podataka na globalnom tržištu rada.

Ovaj kurs prati savremeni "tidyverse" pristup R programiranju i pokriva suštinske operacije upravljanja podacima, uvod u relacione strukture podataka, upotrebu podataka sa interneta, vizuelizaciju podataka u ggplot2 biblioteci, i osnovne tzv. eksploratorne analize podataka (EDA).

Posle ovog kursa, polaznici koji uspešno savladaju materijal predstavljen u osam sesija će moći da prikupe podatke sa interneta, organizuju ih na svojim računarima, vizuelizuju i predstave osnovne uvide u bitne strukture informacija koje ti podaci sadrže.


Program kursa

Kurs se sastoji od osam sesija na kojima će biti obrađene sledeće teme:

- Uvod u programski jezik R i RStudio IDE;
- Tipovi podataka u R i data.frame klasa;
- Kontrola toka u R + uvod u {dplyr} i {tidyverse};
- Funkcije i osnove funkcionalnog programiranja u R;
- Uvod u analitiku u R: {dplyr} paket;
- Uvod u relacione strukture u R: {dplyr} paket;
- Vizuelizacija podataka: rad u {ggplot2} paketu;
- Eksploratorna analiza podataka u R;


Termini

Početak kursa planiran je za sredu, 17. novembar, od 17 sati. Svaka sesija traje sat i 15 minuta i dešavaće se svake srede, sa izuzetkom sedmica neposredno nakon novogodišnjih praznika.


Prijava

Za učešće na kursu Uvod u R programiranje za analizu podataka možete se prijaviti putem onlajn forme. Prijave su otvorene do 12. novembra u ponoć.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.