Izvor: eKapija | Petak, 05.11.2021.| 11:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Zašto metro ne ide do Prokopa i Kliničkog centra? - Kasete pod železničkim peronima samo delimično izgrađene, problematično i klizište, kaže Stanko Kantar

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Johnson76/shutterstock.com)
Pripremni radovi za izgradnju metro depoa na Makiškom polju počeće 22. novembra, a kako za eKapiju navodi direktor JKP Beogradski metro i voz, Stanko Kantar, ovi radovi obuhvataju nasipanje terena od projektovane kote i izgradnju atmosferskih kolektora. Nakon pripremnih radova gradiće se infrastrukturni objekti depoa i pristupne saobraćajnice, dok je početak gradnje objekta depoa planiran za godinu dana, odnosno u novembru 2022. godine.

U okviru objekta depoa gradiće se hala za inspekcijsko održavanje sa spoljašnjim pranjem vozova, radionice za opravku i servisiranje vozova i kontaktne mreže, hale za garažiranje i upravne zgrade.

Izgradnja stanica i trase prve linije planirani su za drugu polovinu 2023. godine.


Zašto prva linija metroa ne može do Prokopa?


- Deo primedbi koje se odnose na prolazak prve linije metroa kroz Železničku stanicu Beograd centar u Prokopu nije usvojen. Prema podacima iz projektne dokumentacije vezane za izgradnju stanice Beograd centar-Prokop, trasu nije moguće voditi ni kroz prostor Kliničkog centra, ni kroz Dedinjsko brdo, kako je to zamišljeno projektom - navodi Kantar.

Prema njegovim rečima, u ranijem periodu kod Železničke stanice Beograd centar jeste delimično izgrađen tunel/kaseta za metro stanicu u dužini od 26 metara, od ukupno projektovanih 90, koji je postavljen ispod glavne ploče stanice pod uglom od 90 stepeni.

- Projekat tog tunela/kasete nije definisao kako bi metro stanica u Prokopu bila povezana sa stanicama metroa ka jugu (Sajam) i severu (Klinički centar). U pitanju je nepotpuna tehnička dokumentacija, koja nije rešila mnoga značajna pitanja kada je reč o vođenju trase metroa na tom području - ističe.

Pozicija projektovane i delimično izgrađene kasete za metro, kako navodi naš sagovornik, diktira da linija metroa prolazi mostovskom konstrukcijom iznad auto-puta, zaobilazi zgradu Hitne pomoći i ulazi u brdo u blizini temelja Gonekološko-akušerske klinike, zatim prolazi plitko ispod klinike Laza Lazarević i kasnije u blizini nove zgrade Kliničkog centra sa nedefinisanom mogućnosti izgradnje stanice u okviru Kliničkog centra.

Sa druge strane, dodaje Kantar, ka jugu, diktirano kotom kasete, linija bi sekla dijafragmu sa duboko fundiranim ankerima koja je izgrađena radi zaštite od klizanja Dedinjskog brda ka Prokopu.

- U skladu sa tim, prolazak metro linije kroz Klinički centar i Prokop na predviđeni način nije moguć iz više aspekata - vibracije, buke, geoloških i infrastrukturnih ograničenja, kao i na osnovu promena u prostoru nastalih kao posledica novoizgrađenih ili planiranih obejkata zdravstvene zaštite. Devijacijom trase prve linije metroa kroz Prokop bi se, takođe, ostavila neopslužena dva najveća saobraćajna čvorišta u Beogradu - Mostar i Autokomanda - kaže Kantar.
Direktor JKP Beogradski metro i voz, Stanko Kantar
Direktor JKP Beogradski metro i voz, Stanko Kantar (Foto: YouTube/screenshot/K1 Televizija)
Klinički centar i Prokop trebalo bi da se povežu trećom linijom metroa, koja bi, Kantar očekuje, trebalo da reši sve inženjerske probleme izgradnje metroa u tom delu, ali i da poveže Autokomandu, Voždovac i Banjicu.

- U međuvremenu, Železnička stanica Beograd centar je povezana sa delovima grada i to Novim Beogradom (zapadno), Vukovim spomenikom (severno) i Rakovicom (južno) sistemom BG voza - navodi Kantar i dodaje da je metro zamišljen kao sistem koji će integrisati i ostale vidove javnog prevoza, pre svega BG voz.

Planirano je stoga više "čvorišta" ukrštanja linija BG metroa i BG voza. Jedna od planiranih tačaka ukrštanja je i Sajam.

- Razradom tehničke dokumentacije će se definisati načini ostvarivanja takve veze. Budžetom Srbije su planirala spredstva za razvoj gradske železnice i Beogradu, kojima su planirana i značajna investiciona ulaganja radi povećanja kapaciteta - nove pruge, koloseci i nova stajališta - ističe naš sagovornik.


Hoće li pokupljenje građevinskog materijala povećati i cenu gradnje metroa?

- Promene cena građevinskog materijala, radne snage, ekonomski i drugi faktori mogu da utiču na promenu cene izgradnje metroa, kao i svakog drugog građevinskog projekta. U kojoj meri će to uticati na beogradski metro moći ćemo da kažemo posle detaljnih analiza koje se rade i koje će biti urađene - kaže direktor JKP Beogradski metro i voz.


Iskustvo izvođača

Potpisivanje ugovora za izgradnju trase prve linije i stanica planiran je prema rečima našeg sagovornika za jul 2022. godine, a izvođač bi trebalo da bude kompanija Powerchina.

- Budući da je reč o do sada najvećem i najznačajnijem projektu u Srbiji, izvođač radova, POWERCHINA, ima adekvatne reference na realuzaciji projekata te veličine širom sveta. Gradili su više od 45 projekata metroa, ukupne dužine 411 km i sa 227 stanica. Powerchina je radila metro linije u Šendženu, Vuhanu, Landžou, Sijanu, Čengduu, i druge - kaže Kantar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE