NavMenu

Pregled) Najbolje robne marke Srbije 2004 - Industrija motora Rakovica a.d. Beograd

Izvor: Pregled Petak, 25.02.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Izuzetno nam je zadovoljstvo da Vam predstavimo našu kompaniju

INDUSTRIJU MOTORA RAKOVICA A.D.

 

Ovim tekstom želja nam je da Vas upoznamo sa istorijatom, sadašnjim stanjem i našom vizijom budućnosti...



Osnivanje

Naša kompanija osnovana je davne 1927. godine, kao „Industrija aeroplanskih motora". Preduzeće je bilo svojina akcionarskog društva sa ravnopravno raspodeljenim francusko-srpskim kapitalom.

 

Razvojni put

Prvi avionski motor

Zvezdasti avionski motor tipa „Jupiter", koji se i danas može videti u našem glavnom holu, i koji naravno, još uvek radi. U proizvodnju ovog motora uneto je tokom vremena više modifikacija i tehničkih novina koje je prihvatila i fabrika „Gnome i Rone" - davalac licence za motor. Tako je na samom početku usvojen princip kojim se IMR i danas rukovodi: težiti stalnom tehničkom usavršavanju i ići ukorak sa savremenom tehnologijom.


Prvo motorno vozilo

Prvo motorno vozilo u Jugoslaviji proizvedeno je u Industriji motora Rakovica 1938. To je bilo vozilo „Praga" PH - nosivosti 2,5 tone, po licenci čehoslovačke firme „Praga". U prvo vreme vozila se sklapaju od uvezenih delova iz Čehoslovačke, a 1940. godine počinje redovna proizvodnja.

Proizvodnja traktora

Kao i u proizvodnji avionskih motora i kamiona, naša fabrika je odigrala pionirsku ulogu u razvoju traktorske industrije u Jugoslaviji. 1949. proizvedena su tri prototipa traktora „Zadrugar" T- 08. Na osvajanje kompletne proizvodnje traktora čekalo se svega 18 meseci. Prva serija isporučena je poljoprivrednim organizacijama krajem aprila 1951. godine.

A danas proizvodimo...

Tri familije dizel-motora za traktore, industrijske proizvode, vozila i brodove.
Traktore u rasponu od 34,5 kW (R 47), 47 kW (R 65), 56 kW (R 76) sve do 81 kW (R 110 DV turbo) koji su prepoznatljivi po svom kvalitetu, pouzdanosti, jedinstvenoj svrsi i modernom dizajnu.
Traktori se opremaju po želji kupca da bi se iskoristile optimalne eksploatacione karakteristike, kao i sigurnost rukovaoca traktorom. Za sve naše proizvode vršimo snabdevanje rezervnim delovima i organizujemo servis.
Instalisani proizvodni kapacitet fabrike je 60.000 dizel-motora i 7.000 traktora godišnje. U sadašnjoj situaciji proizvodimo 18.000 dizel-motora i 3.000 traktora godišnje i zapošljavamo oko 1.400 radnika.

Osnov naših proizvoda i tehnološkog razvoja čini naš sopstveni institut i konstrukcioni biro. Pored toga, dosadašnja uspešna saradnja sa „Perkinsom" i ZP i nivo preuzetih tehnologija garantuju širenje poslova.

Značajno iskustvo koje IMR poseduje u proizvodnji i prodaji traktora, dizel-motora i tehnologije na tržištima bivše Jugoslavije i na tržištima više od 40 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike, garant su dobrog kvaliteta i pristupačnosti proizvoda krajnjim korisnicima.

Naša misija...

Misija IMR-a je, da u svojoj oblasti delovanja, zadovolji potrebe, pre svega kupaca, ali i svojih vlasnika: zaposlenih i svoje društvene zajednice.

 

Kako mi vidimo svoju budućnost...

IMR se sa svojim novim proizvodima priključio trci za osvajanje svetskog tržišta u kategoriji traktora sa višebrzinskim menjačem. Reč je o traktorima R 65/75 12 BS čije su osnovne karakteristike dvanaestobrzinski sinhronizovani menjač (12 brzina napred, 4 nazad), dvobrzinsko priključno vratilo, servoupravljač, ergonomska kabina, moderan dizajn. U izradi ovog traktora korišćeni su najsavremeniji materijali koji garantuju kvalitet po svetskim standardima. Ova dva traktora predstavljena su na Novosadskom sajmu 2003. godine, a pored nagrada koje su dobili, posebno raduje i velika zainteresovanost inopartnera koja je inicirala ulazak u serijsku proizvodnju.

Prototip traktora R 110 DV turbo, u koji je ugraden IMR-ov dizel-motor TS 46 T sa šest cilindara DI, sa turbopunjenjem i hlađenjem pomoću tečnosti, snage je 81 kW / 2250 mina . Na ovogodišnjem Novosadskom sajmu dobio je Zlatnu medalju za kvalitet. U njega je ugraden potpuno sinhronizovan menjač sa 24 brzine napred-nazad (ili pužnim brzinamana zahtev kupca).

Ugrađen je hidraulički sistem sa potpunom elektronskom regulacijom i kontrolom po položaju. Kabina je sigurnosna sa elastičnim osloncem i grejno-ventilacionom uredajem, a na zahtev kupca sa klimatizacijom i termostaklom. Ovaj traktor zadovoljava 3E karakteristike: Ekologiju, Ekonomičnost u radu i Ergonomiju radnog prostora traktora. Osim toga, jednostavnost rukovanja, pouzdanost u radu i univerzalnost garant su širokih mogućnosti u njegovoj primeni.

 

Vidimo se u IMR-u!

Biće nam zadovolfstvo da nas posetite
IMR Team
Srbija i Crna Gora, 11090 Beogra, Patrijarha Dimitrija 7
Marketing: tel. 3564-091, 3564-053; Trgovina: 3564-015; Fax: 3564-163
www.imr-rakovica.com ; e-mail: marketingimr@sezampro.yu

 

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.