Izvor: eKapija | Ponedeljak, 19.12.2005.| 15:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rezultati 14. Međunarodnog SALONA URBANIZMA - NIŠ 8-12. novembar 2005.

2005. godina, za urbaniste Srbije, a i urbaniste bivše Jugoslavije, predstavlja godinu jubileja.

U zamahu kreativnih iskoraka u planiranju urbanog i prostornog razvoja, početkom 50-tih godina dvadesetog veka, u doba obnove zemlje posle Drugog svetskog rata, u novim okolnostima, ostvaruje se intenzivna stručna komunikacija arhitekata i urbanista Jugoslavije,

Posle uspešnih savetovanja arhitekata i urbanista Jugoslavije, u Dubrovniku, (1950.), Zagrebu ( s proleća 1953.g.), Beogradu ( u jesen 1953.g.), i Ohridu (1954.g.). najsmeliji predstavnici Urbanističkog instituta Hrvatske i Urbanističkog zavoda Srbije, arh. Branko PETROVIĆ iz Zagreba i arh. Hranislav STOJANOVIĆ iz Beograda pokrenuli pitanje formiranja samostalne društvene organizacije urbanista.

Na OSNIVAČKOJ SKUPŠTINI, održanoj u Beogradu, 20. maja 1955.g. grupa od pedeset entuzijasta na čelu sa arh. Nikolom DOBROVIĆEM, osniva DRUŠTVO URBANISTA SRBIJE, kao društveno-stručnu organizaciju, čiji je cilj okupljanje svih snaga neposredno ili posredno uključenih u urbanističku delatnost u Srbiji, koja se kasnije povezuje sa Društvima urbanista drugih republika formirajući Savez Društava urbanista Jugoslavije.

Ove 2005. godine UDRUŽENJE URBANISTA SRBIJE, je tim povodom, sve svoje aktivnosti, organizovalo u znaku obeležavanja jubijela 50. godina aktivnog delovanja.

I 14. Medjunarodni SALON URBANIZMA Udruženja urbanista Srbije, ove godine organizovan je u kao završna aktivnost proslave tog jubileja.

Po tradiciji, premijerna postavka Salona je svečano organizovana u Nišu.

Posle opsežnih priprema, koje su trajale od proleća ove godine, Društvo urbanista Niša u saradnji sa Zavodom za urbanizam Niš uspeli su da realizuju premijernu postavku Salona, koji je svečano otvoren u Galeriji u Niškoj Tvrdjavi, na dan 8. novembra, koji urbanisti obeležavaju kao Svetski dan urbanizma.

Organizator Salona je po tradiciji UDRUŽENJE URBANISTA SRBIJE.

Generalni pokrovitelji 14. Salona bili su ove godine Ministarstvo za kapitalne investicije Republike Srbije, Pokrajinski sekteratijat za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo Vojvodine i Matična sekcija urbanista Inženjerske komore Srbije, a pokrovitelji Salona bili su gradoni Niš, Beograd, Novi Sad i Kragujevac, opštine Užice i Kosovska Mitrovica, kao i gradovi Banja Luka i Podgorica.

Po odluci Saveta Salona, 14. Salon je ove godine organizovan kao TEMATSKI, i u znaku jubileja tema 14. Salona bila je RETROSPEKTIVA PLANERSKIH VIZIJA URBANISTA 1955-2005 i AKTUELNA PRODUKCIJA, sa radovima u okviru kategorija: Prostorni planovi, Generalni planovi, Regulacioni i detaljni planovi, Urbanistički projekti, Konkursi, Studije i istraživanja, Realizacije, Informatičke tehnologije, Publikacije, Studentski radovi i Inostrano učešće.

Na osnovu još u maju mesecu upućenog poziva za izlaganje na 14. Salonu urbanizma, koji je klasičnom i elektronskom poštom, prosledjen na preko 1000 adresa urbanistima, urbanističkim institucijama i fakultetima u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, bivšim jugoslovenskim republikama i inostranstvu, u produženom roku za prijavljivanje, primljeno je 134 prijave.

Selekciona komisija, koja je radila u sastavu : Perica Manojlović, dia, Novi Sad, (predsednik), Jovanka ordjević-Ciganović, dia, Beograd, član, Slavica Ferenc, dia, Šabac, član, i LJiljana Stolić, dia, Niš, član, izvršila je dana 26.10.2005.g. selekciju radova i za zvaničnu konkurenciju predložila 131 rad,

U okviru tematskog dela "RETROSPEKTIVA PLANERSKIH VIZIJA URBANISTA 1955-2005." selektovana su 54 rada i to po kategorijama : 11 Prostornih planova, 8 Generalnih planova, 9 Regulacionih i detaljnih planova, 3 Urbanistička projekta, 2 rada u kategoriji Konkursi, 3 Studije i istraživanja, i 3 rada u kategoriji Publikacije.

U oblasti retrospektive nije bio prijavljen ni jedan rad u kategorijama Realizacije, Informatičke tehnologije i Studentski radovi.

Zapaženo je bilo učešće 15 radova iz inostranstva i to iz Bugarske, Slovenije i Australije, koji su imali tematiku i retrospektive i aktuelne produkcije, pa su prikazani u okviru jedinstvene kategorije "Inostrano učešće".

U okviru "AKTUELNE PRODUKCIJE" selektovano je 77 radova i to: 5 Prostornih planova, 4 Generalna plana, 17 Regulacionih i detaljnih planova, 7 Urbanističkih projekata, 7 radova u kategoriji Konkursi, 12 Studija i istraživanja, 2 rada u kategoriji Realizacije, i 23 Studenstska rada .

U Aktuelnoj produkciji nije bilo radova u kategorijama Informatičke tehnologije i Publikacije.

"INSTITUT ZA ARHITEKTURU I URBANIZAM SRBIJE" i "ENERGOPROJEKT" - URBANIZAM I ARHITEKTURA a.d., imali su posebne, vrlo zapažene postavke svojih retrospektiva, koje su po odluci Žirija bile izložene na 14. Salonu urbanizma van konkurencije.

Statistika učešća institucija i pojedinaca iz pojedinih gradova pokazuje da je iz Beograda bilo selektovano 30 radova, iz Novog Sada 11, iz Niša 33 rada, iz Banja Luke 24, iz Kragujevca 10, iz Zaječara i Kruševca po 2 rada, iz Šapca, Mladenovca, Prokuplja i Pančeva po 1 rad.

U okviru inostranog učešća iz Plovdiva, Bugarska bilo je 8 radova, iz LJubljane 5, iz Maribora u Sloveniji i iz Melburna u Australiji po 1 rad.

Ako se uključe i kompleti retrospektiva "IAUS"-a i "ENERGOPROJEKTA", koji su bili izloženi na Salonu van konkurencije, učešće radova iz Beograda je bilo najbrojnive, a Niš je imao najviše prijavljenih radova.

Po završetku rada Žirija, u večernjim satima, 7. novembra, na Svečanoj sednici Saveta Salona urbanizma, verifikovan je rad Žirija i prihvaćen predlog žirija za nagradjivanje učesanika 14. Salona.

Svečano otvaranje premijerne postavke 14. Salona 8. novembra u Nišu bilo je najavljeno preko više elektronskih medija, televizijskih najava, štampe i slanjem 600 pojedinačnih pozivnica učesnicima, zvaničnicima i gostima.

Svi selektovani i izloženi radovi publikovani su u posebnom Katalogu 14. Salona, koji je podeljen svim učesnicima i gostima sa prigodnim propagandnim materijalom.

Salon je bio postavljen u Galeriji u Niškoj Tvrdjavi, koju su izloženi radovi ispunili do poslednjeg dela slobodnog prostora, uključujući i dopunski instalirane panoe, i po utisku svih zvaničnika, učesnika i gostiju, imao je impozantan izgled.

Svečanom otvaranju 14. Salona, tačno u podne, na dan 8. novembra, prisustvovalo je preko 300 zvaničnika, predstavnika Grada Niša, Ministarstva za kapitalne investicije, Udruženja urbanista Srbije, predstavnika Republike Srpske, učesnika iz Srbije, Republike Srpske i iz inostranstva, predstavnika urbanističkih institucija iz Srbije i urbanista iz velikog broja gradova u Srbiji.

Otvaranje Salona pratili su predstavnici medija, a celekupna ceremonija snimljena je kao arhivski video zapis.

U ime gradonačalnika Grada Niša, sve učesnike i goste pozdravili su Prof. dr Vlastimir okić, gradski menaxer i arh. Jovan Mandić, glavni gradski arhitekta Grada Niša.

U ime Ministarstva za kapitalne investicije pozdrav učesnicima i gostima Salona uputio je Prof. dr Miodrag Ralević, pomoćnik Ministra, a Salon je u ime Udruženja urbanista Srbije otvorio Mr Dušan Minić, zamenik predsednika Udruženja.

Posle kratkog muzičkog intermeca, Prof. dr. Slobodan Milenković, zamenik predsednika Žirija podelio je učesnicima dodeljene nagrade i priznanja.

SPECIJALNU NAGRADU za inicijativu, realizaciju i očuvanje tradicije Salona urbanizma u proteklom periodu 1991-2005. godine, Žiri je dodelio DRUŠTVU URBANISTA NIŠA i Javnom preduzeću ZAVOD ZA URBANIZAM NIŠ, kao uspešnim realizatorima ovog i predhodnih Salona Urbanizma.

VELIKU NAGRADU 14.SALONA za RETROSPEKTIVNU PREZENTACIJU Žiri je dodelio Javnom preduzeću ZAVOD ZA URBANIZAM VOJVODINE iz Novog Sada, za izuzetno studiozno pripremljen i realizovan prikaz retrospektivnog kontinuiteta planiranja prostora, gradova i naselja Vojvodine.

VELIKU NAGRADU 14.SALONA za AKTUELNU PRODUKCIJU Žiri je dodelio Javnom preduzeću ZAVOD ZA URBANIZAM NIŠ, za uspešnu prezentaciju aktuelnih planerskih ostvarenja, koja su na 14. Salonu urbanizma dobila najveći broj nagrada i priznanja.

SPECIJALNA PRIZNANJA Žiri je dodelio INSTITUTU ZA ARHITEKTURU I URBANIZAM SRBIJE, za zapažen retrospektivni prikaz vrlo plodnog opusa "IAUS"-a u proteklom 50-to godišnjem periodu i "ENERGOPROJEKTU" - URBANIZAM I ARHITEKTURA a.d. za celinski retrospektivni prikaz urbanističkih i projektanskih ostvarenja "ENERGOPROJEKTA". u zemlji i inostranstvu.

Za radove u Retrospektivnoj prezentaciji Žiri je dodelio tri nagrade u kategoriji "Prostorni planovi", prvu i dve ravnopravne druge nagrade u kategoriji "Generalni planovi", tri nagrade u kategoriji "Regulacioni i detaljni planovi", dve nagrada u kategorini "Urbanistički projekti", tri nagrade u kategoriji "Konkursi", dve nagrade u kategoriji "Studije i istraživanja" i tri nagrade u kategoriji "Publikacije".

Za radove u aktuelnoj produkciji Žiri je dodelio tri nagrade u kategoriji "Prostorni planovi", tri nagrade u kategoriji "Generalni planovi", prvu, drugu i tri ravnopravne treće nagrade u kategoriji "Regulacioni i detaljni planovi", prvu nagradu i posebno priznanje u kategoriji "Urbanistički projekti", dve nagrade u kategoriji "Konkursi", prvu, dve druge i dve treće nagrade u kategoriji "Studije i istraživanja", tri nagrade u kategoriji "Realizacije" i po dve prve, dve druge i dve treće nagrade za "Studentske radove".

Prof. dr Matej Mateev, arh. akademik iz Plovdiva, Bugarska, dobio je POSEBNO PRIZNANJE u kategoriji "Inostrano učešće", a šest učesnika iz Slovenije (iz Zavoda za urbanizam, planiranje i projektovanje u Mariboru, Arhitektonskog fakulteta i Fakulteta za gradjevinarstvo i geodeziju iz LJubljane i Urbanističke firme "David Lock Associates" iz Melburna, Australija) su, po odluci Žirija dobili ravnopravna PRIZNANJA, jer karakter njihovih prezentiranih radova nije bilo moguće uporedjivati.

POSEBNA PRIZNANJA su po predlogu Saveta Salona urbanizma dobili Mr Mihailo Medvedev,arh. i Mr Milica Jakšić, arh. za uspešno realizovan projekat pripreme i izdanja publikacije "HRONIKA UDRUŽENJA URBANISTA SRBIJE 1955-2005", Dušan S. Pajović, kao autor značajne publikacije "PREGLED URBANISTIČKOG ZAKONODAVSTVA SRBIJE", izdate povodom 50-to godišnjice Udruženja urbanista Srbije i Arh. Zvonko MARKOVIĆ, glavni gradski arhitekta Kruševca, za uspešnu organizaciju proslave jubileja 50 GODINA UDRUŽENJA URBANISTA SRBIJE U KRUŠEVCU na Vidovdan 2005.godine.

Posle zvanične podele nagrada održan je Okrugli sto na temu "(NE) OSTVARENE VIZIJE", na kome su evocirana sećanja učesnika na značajne realizovane i nerealizovane ideje i inicijative urbanista, ilustrovana su sećanja na razvojne cikluse urbanizma u proteklom periodu i iznete ocene o razvoju naše urbanističke teorije i prakse u poredjenju sa ranijim i sadašnjim zapadnim i istočnim iskustvima.

Obeležavanje uspešne realizacije 14. Salona urbanizma i Svetskog dana urbanizma završeno je zajedničnim druženjem na svečanom ručku priredjenom u čast učesnika. zvaničnika i gostiju Salona.

Postavku 14. Salona u Galeriji u Niškoj Tvrdjavi, u vremenu od 8 - 12. novembra obišlo je više hiljada posetilaca. Grupama studenata arhitekture i zainteresovanim arhitektima i gradjanima, dežurni urbanisti Zavoda za urbanizam Niš tumačili su izložena urbanistička rešenja.

Posle premijerne postavke i Nišu, 14. Salon će, prema dosadašnjim najavama, biti prikazan i u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Banja Luci, a preliminarne najave dali su i drugi gradovi.

Svi radovi izloženi na 14. Salonu urbanizma će biti skenirani da bi bili prikazani na sajtu Udruženja urbanista Srbije i da bi ostali kao trajni arhivski materijal Udruženja urbanista Srbije.

Organizacijom i premijernom postavkom 14. Salona urbanizma Udruženje urbanista Srbije je na svečan način zaokružilo obeležavanje jubileja svog 50-to godišnjeg aktivnog delovanja.

UDRUŽENJE URBANISTA SRBIJE

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE