NavMenu

Vršačke planine dobijaju novi atrakciju - Ruinirano Supovo odmaralište postaje naučno-istraživački centar

Izvor: eKapija Utorak, 02.11.2021. 08:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Katarina Stevanović)Ilustracija
Više od tri decenije, nekada legendarno SUP-ovo odmaralište na Vršačkom bregu, propada i ostaje ruinirano. Za to vreme bilo je raznih ideja, ali čini se da je sada prvi put učinjen korak zahvaljujući konkretnim aktivnostima JKP Drugi oktobar i Grada Vršca, kojima je podršku dao i Geografski fakultet iz Beograda, navode iz JKP Drugi oktobar.

Naime, Grad Vršac, zajedno sa Drugim oktobrom koji je upravljač Vršačkih planina, pokrenuo je proceduru pred Direkcijom za imovinu, Ministarstvom i Vladom Srbije, da ovo runirano odmaralište dobije u vlasništvo. Ono bi se zatim dalo na upravljanje Drugom oktobru koji bi tu smestio Rendžersku službu, ali i osnovao vizitorski i naučno-istraživački centar o čemu je nedavno potpisan i sporazum sa Geografskim fakultetom iz Beograda.

- Ideja je da se objekat oživi, da se revitalizuje i kao takav stavi na korišćenje Gradu, struci i Univerzitetu, ali i našim zaposlenima koji će vršiti monitoring na Vršačkim planinama. Mi se nadamo da će svi imati razumevanja za ovaj poduhvat i da ćemo prikupiti dovoljno sredstava sa raznih nivo i u narednom periodu izvršiti adaptaciju objekta i omogućiti studentima Geografskog, ali i drugih fakulteta, da borave ovde po krajnje beneficiranim cenama. Sa druge strane, nama bi poslužilo kao redovno sastajalište za boravak Rendžera, ali i službe koju planiramo da formiramo za brigu o zaštićenom prostoru koji nam je poveren na upravljanje - rekao je Jovan Knežević, direktor JKP Drugi oktobar.

Ipak, prvi korak je je rešenje pravno-formalnih odnosa oko vlasništva i korišćenja, a tu su već načinjeni koraci.

- Zahtev je upućen da se ovaj ovaj objekat prebaci u vlasništvo Grada, a zatim poveri na upravljanje Drugom oktobru. To je već u poodmakloj fazi i ako uspemo to pitanje da rešimo do kraja godine, prvi radovi mogu da se očekuju već na proleće. Ovo će promociju Vršačkih planina zasigurno podići da jedan viši nivo i zaista smo zahvalni ljudima sa fakulteta i maksimalno ćemo ih uključiti u ovaj poduhvat. Mislim da će to biti jedan novi iskorak u pogledu zaštite i promovisanja unapređenja životne sredine - istakao je Knežević.

Zadovoljstvo saradnjom ne kriju ni na Geografskom fakultetu, pa su tako prilikom obilaska objekta na Vršačkom bregu izrazili zadovoljstvo zbog sporazuma o saradnji.

- Zahvalni smo Gradu Vršcu i Javno komunalnom preduzeću na prilici da budemo ovde i da već potpisani sporazum o saradnji sa Drugim oktobrom probamo da realizujemo na način da uskoro budemo i mi korisnici ovog objekta. Geografski fakultet ima u svojoj srži terenski rad i istraživanja, a kako mi za sebe volimo da kažemo da smo Univerzitet u malom, odnosno da imamo smerove koji se bave zaštitom životne sredine, turizmom, planiranjem prostora, demografijom i naravno geografijom, nama je suštinski važno da za terenski rad i istraživanja koja obavljamo u gradu Vršcu i na predivnim Vršačkim planinama, imamo ovakvu jednu bazu koja je pravi dragulj na ovoj lokaciji. Istraživanja koja ovde budemo radili, svakako će biti na raspolaganju lokalnoj zajednici, a Vršac ima mnogo toga da ponudi. Različitu vrstu naseljavanja, divnu prirodu, strukturu demografije, ekonomski razvoj, vinarije, blizu ravnica, a mi smo na bregu, Evropska unija na nekoliko kilometara… Dakle, mnogo prostora i mogućnosti za istraživanje i unapređenje našeg rada - istakao je Velimir Šećerov, dekan Geografskog fakulteta.

Osim za Geografski, ovaj objekat svakako će biti interesantan i drugim fakultetima sa Beogradskog univerziteta.

- Beogradski univerzitet se sastoji od 31 fakulteta i 10 naučnih instituta i ovaj objekat će sigurno biti interesantan za mnoge od njih. Pre svega za studente sa prirodnih nauka, a verujem interesantan i za Šumarski fakultet zbog mesta na kome se nalazi. Zaista mislimo da ovo može da preraste u naučno – nastavnu bazu i mi sa naše strane dajemo podršku Geografskom fakultetu, Javno – komunalnom preduzeću Drugi oktobar i Gradu Vršcu i stavljamo na raspolaganje naše kapacitete u pomoći izrade planske i projektne dokumentacije, kako bismo što pre došli do cilja - naveo je Dejan Filipović, prorektor Beogradskog univerziteta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.