NavMenu

Međunarodna konferencija autoindustrije - Važnost zelenih tehnologija za održivost poslovanja

Izvor: eKapija Ponedeljak, 01.11.2021. 16:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)Ilustracija
Sredinom prošle nedelje na Srebrnom jezeru održana je konferencija automobilske industrije koju tradicionalno organizuje Automobilski Klaster Srbije.

Cilj ovog okupljanja bio je da podstakne umrežavanje i povezivanje privrede i naučnih i javnih institucija kako bi se postigao bolji razvoj čitave industrije i dosegao potrebni međunarodni kvalitet. Ove godine, fokus je bio na temama digitalne transformacije, zelene ekonomije i posledica pandemije COVID-19.

Više od pedeset članova Automobilskog Klastera Srbije, koji čine proizvođači auto delova i opreme, imali su priliku da saznaju više o trendovima u razvoju automobilske industrije i kako da u skladu sa tim povećaju svoje kapacitete i kompetentnost na međunarodnom tržištu.

Igor Vijatov, direktor Automobilskog klastera Srbije, rekao je da je cilj da se svake godine, prilikom organizacije ove konferencije, fokus stavi na najaktuelnije teme u automobilskoj industriji.

- Sada smo zajedno sa GIZ-om našim članicama predstavili šta je održivost, šta su to zelene tehnologije, zašto je to dobro za njih i zašto moraju da počnu da vode računa o tome - kazao je Vijatov.

Saradnja između Automobilskog Klastera Srbije i projekta "Podrška razvoju privatnog sektora u Srbiji" koji u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje sprovodi GIZ, traje već petnaest godina, saopštila je Nemačka saradnja u Srbiji.

- Naš cilj je da pomognemo kompanijama da reše sve one probleme sa kojima se susreću kako bi bili konkurentni na međunarodnim tržištima. Na početku to se u velikoj meri odnosilo na infrastrukturu kvaliteta, zatim na digitalnu transformaciju, a aktuelna tema kojom smo se bavili na ovoj skupštini, a i inače se njom bavimo u našim projektima sa Klasterom, je zelena transformacija, zelena agenda, odnosno šta to u stvari znači za kompanije - rekao je vođa projekta Tomislav Knežević govoreći o tome na koji način GIZ podržava automobilsku industriju.

Zelena agenda u kompanijama, kao i u malim preduzećima, je veoma važna, posebno kada je ekonomski rast brz, o čemu je na konferenciji govorio direktor kompanije Leoni Srbija Pjerluiđi Gione:


- Zelena agenda treba da se nalazi u planiranju poslovanja svake kompanije, a posebno je važna za mala i srednja preduzeća u Srbiji gde je rast ekonomije veoma brz. Stoga je sada rad između Privredne komore, Vlade, institucija i nas, kao stranih investitora, veoma bitan, ali mala i srednja preduzeća moraju da prime poruku veoma jasno, moraju da krenu sada da bi poslovanje učinili održivim i dugotrajnim.

Kako je navedeno u saopštenju, cilj saradnje GIZ-a i automobilske industrije je da kompanije budu što kompetentnije na međunarodnom tržištu.

- Cilj podrške GIZ-a Auto Klasteru Srbije je da podigne svest o održivosti i njen ishod po industriju. Ono što je mnogo bitnije je da želimo da stvorimo podršku za mala, mikro i srednja preduzeća, kao i za kompanije. Prvo razmatramo šta rade na polju održivosti i kakvi su im kapaciteti, zatim im pomažemo da naprave bolju strukturu održivog menadžmenta unutar kompanija, a onda i da budu kompetentniji i bolje pripremljeni za međunarodne klijente i dobavljače -naveo je Jurgen Kapenman, savetnik GIZ-a u Srbiji.

Automobilski klaster Srbije čini više od 50 internacionalnih i nacionalnih kompanija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.