NavMenu

Država obnavlja naftne rezervoare u Smederevu uništene tokom bombardovanja - Formiranje strateških rezervi

Izvor: eKapija Petak, 29.10.2021. 12:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ekipaj/shutterstock.com)Ilustracija
Republička direkcija za robne rezerve raspisala je tender za izgradnju dva rezervoara od po 20.000 m3 na skladištu naftnih derivata Smederevo.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji tendera, reč je o rezervoarima R-21 i R-22 čija izgradnja podrazumeva i gradnju dva merna skida na pristanu 2 sa pratećom instalacijama, izgradnju prateće infrastrukture i povezivanje na postojeću infrastrukturu skladišta naftnih derivata Smederevo.

Dodaje se da su ovi rezervoari već bili izgrađeni na skladištu, ali su uništeni tokom NATO bombardovanja.

- Cilj ponovne izgradnje rezervoara je formiranje strateških rezervi, za slučaj kada je ugrožena sigurnost snabdevanja zemlje energentima, a to je i obaveza Srbije kao članice Energetske zajednice – navodi se u dokumentaciji.

Vrednost ovog posla nije objavljena, a tender traje do 30 novembra. Detaljnije OVDE.

U prethodnom, drugom po redu javnom pozivu objavljenom u avgustu koji se odnosio na izgradnju rezervoara R-24 i R-26, taj posao je bio procenjen na 1,13 milijardi dinara.

Takođe, u avgustu ove godine je potpisan i ankes ugovora za izgradnju rezervoara R-6 i završetak radova na rezervoaru R-5.

Taj posao vredan prilbližno 267 miliona je ugovoren u julu 2018. sa konzorcijumom firmi MPP Jedinstvo ad Sevojno, Mostogradnja ad Beograd i Axis građevinski biro Sremska Kamenica, sa rokom trajanja do kraja oktobra ove godine.

Kao razlog za izmenu ugovora navedene su okolnosti koje savestan naručilac nije mogao da predvidi, odnosno da radovi na protivpožarnom sistemu ne mogu biti provereni, tj. ispitani i uvedeni u eksploataciju dok se ne integrišu u protivpožarni sistem celog objekta.

Najzad, u junu prošle godine Direkcija je raspisala tender za izgradnju rezervoara R-23 i R-25, a posao vredan 1,125 milijardi dinara dobio je konzorcijum MPP Jedinstvo ad Sevojno, Tankmont doo Beograd i Geosonda-fundiranje ad Beograd.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.07.2024.  |  Građevina

Surčin modernizuje prigradska naselja - U planu bolja iskorišćenost potencijala Save, povećanje smeštajnih kapaciteta, zaustavljanje bespravne gradnje...

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Prostornog plana dela gradske opštine Surčin. Kako se navodi u dokumentu, Prostorni plan se radi na inicijativu opštine Surčin u cilju preispitivanja važećeg Prostornog plana za deo gradske opštine Surčin. Prostorni plan obuhvata teritoriju Surčina izvan granice obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, površine oko 206,5 km2 (20.656

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.