NavMenu

Detalji investicije u fabriku LFP litijum-jonskih baterija u Subotici - U planu ulaganje od 1 mlrd EUR i fazna gradnja tokom šest godina

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.10.2021. 11:55
Komentari
Podeli
(Foto: ElevenEs)
Pilot proizvodnja u kompleksu za proizvodnju i reciklažu baterija na 30 hektara u Subotici trebalo bi da krene 2023. godine, dok se početak komercijalne proizvodnje očekuje 2024. godine, a predviđene kapitalne investicije procenjene su na približno 1 mlrd EUR.

Projektom rukovodi startap ElevenEs, deo multinacionalne kompanije Al Pack Group iz Subotice koja godinama posluje u industriji pakovanja i prerade aluminijuma.

- ElevenEs se trenutno bavi razvojem baterija koje koriste savremene tehnologije, a cilj nam je da za nešto više od godinu dana započnemo i serijsku proizvodnju baterija - kaže za Preduzetnik Ana Perović, menadžer razvoja, a objavila je Privredna komora Srbije.

Fabrika će, kaže Perovićeva, biti građena u nekoliko faza, tokom narednih šest godina. Prvo će se praviti postrojenje za proizvodnju elektroda, sastavljanje i elektro-formiranje ćelija, dok će se proizvodnja vremenom širiti i na proizvodnju drugih ulaznih sirovina, uključujući i katodni materijal.

Kapitalne investicije u proizvodnju su procenjene na približno 1 mlrd EUR, dok bi investicija do sredine 2024. trebalo da bude približno 550 mil EUR.

- Ovde nije uračunata investicija u sam razvoj, tako da će ukupan iznos biti i veći - dodaje Perovićeva i kaže:

- Nakon završetka razvoja prve linije proizvoda, biće napravljena "mega fabrika" koja će prozvoditi 300 MWh godišnje. Nakon dve godine, proizvodnja će biti proširena na 8 GWh, dok se nakon 2028. i finalizacije kompletne investicije, očekuje proizvodnja od 16 GWh godišnje.

Pored površine koju je zauzimala fabrika 29. novembar, ElevenEs će proširiti kompleks, pa će ukupna površina biti 30 hektara, a površina na kojoj su planirani objekti je 160.000 m2. U sklopu kompleksa će se nalaziti i centar za reciklažu proizvodnog baterijskog otpada, rekla je Perovićeva.


Komentari
Vaš komentar

Tema u žiži: Litijum

Vidi sve
Pogledajte i ostale tekstove iz ove Teme u žiži

Top priče

21.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Rebec 2024: Troškovi gradnje u Evropi rastu 20-30% godišnje, Srbija će uvoziti radnike iz Nepala i Indije

Srbija će uvoziti radnike iz Nepala i Indije, troškovi gradnje u Evropi rastu 20-30% godišnje, železnički transport je jedino održivo rešenje za budućnost, Balkan je spreman za zelenu energiju, ali mora biti u EU, da bi ona zaživela - neke su od poruka panela o logistici održanog na nedavno završenoj konferenciji o nekretninama Rebec 2024. Učesnici su govorili i o tome zašto su Crno more i Konstanca pravo mesto gde logističke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.