Izvor: eKapija | Sreda, 27.10.2021.| 15:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Raspisan tender za projektovanje rekonstrukcije SPENS-a vredan 100 miliona dinara - Evo kakve su promene planirane

(Foto: Srdjan Randjelovic/Shutterstock)
JP Sportski i poslovni centar Vojvodina raspisao je tender za izradu projektno-tehničke i investicione dokumentacije za dogradnju i rekonstrukciju Spensa, do nivoa projekta za građevinsku dozvolu.

U projektnom zadatku, izrađenom prema Strategiji razvoja objekta Spensa koju je uradio Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, navedeno je koje su sve promene planirane u okviru kompleksa.

Prema tom dokumentu, postojeće dvorane, se zadržavaju, s tim što treba da ostvare veći stepen fleksibilnosti korišćenja.

Maloj dvorani treba povećati kapacitet uvođenjem dodatnih teleskopskih pokretnih tribina i/ili fiksnih tribina. Navodi se da ukupan kapacitet Male dvorane treba da bude ne manji od 2000 mesta, a treba razmotriti i promenu sedišta u gledalištu.

Za Veliku dvoranu u planu je da se obezbedi mogućnost istovremenog održavanja većeg broja treninga i termina za rekreaciju građana.

Ledenu dvoranu treba, kako stoji, projektovati kao kizalište čitave godine i odnosu na to planirati sve intervencije u prostoru, kao što je npr projektovanje sistema montažne zaštitne ograde za potrebe organizacije različitih događaja (hokej, umetničko klizanje...). Takođe treba razmotriti promenu sedišta i u ovoj dvorani

Kada je reč o džudo, boks i stonoteniskoj dvorani, planira se razdvajanje kretanja sportista i publike, za svaku salu zasebno, kao i prijem gledalaca na 2. spratu.

U kuglani je potrebno osavremeniti svlačionice i prateće prostorije, a dok dvoranu za rvanje treba projektovati na drugom mestu, a na njenoj sadašnjoj poziciji projektovati teretanu i saunu.

Isto tako, u okviru projekta rekonstrukcije planirano je da se ostojeće teretane i fitnes centri izmestite iz glavnih holova i sa protivpožarnih puteva.

Za zatvorene bazene, potrebno je, između ostalog, razmotriti povećanje kapaciteta za sušenje kose, a za potrebe održavanja takmičenja višeg ranga neophodno je povećati kapacitet gledališta i postaviti montažne tribine u
između velikog i malog bazena, kao i naći adekvatno rešenje za savremene sisteme elektronskog monitoringa.

Takođe će se osavremeniti i postojeća kongresna sala (Amfiteatar), a svoje prostore u okviru Spensa dobiće Gradska biblioteka i Gradska galerija.

Dodaje se da su projektnim zadatkom prostori uprave, administracije i medija pozicionirani na 2. spratu.

Komercijalni prostori će biti opremljeni po principu "shell and core", a projektant treba da nađe i jedinstveno rešenje za kafee i restorane koji se nalaze po obodima Spensa.
Kada je reč o parkiranju, originalnim projektom Spensa bila je planirana garaža kapaciteta 980 vozila, ali postojeća ima kapacitet od svega 170 vozila. Zato se od projektanta traži planiranje nadgradnje postojeće ili izgradnje nove garaže sa podzemnim i nadzemnim nivoima.

- Zaokruživanje sportskog kompleksa podrazumeva i konačnu celovitu realizaciju otvorenog bazenskog kompleksa - navodi se u projektnom zadatku.

Zato je, ističe se, potrebno realizovati originalnim projektom predviđeni kompleks otvorenih bazena: postojeći bazen za vaterpolo i plivanje, bazen za decu (obuku neplivača), bazen za skakanje u vodu sa skakaonice i bazen za decu nižeg uzrasta.

Otvoreno klizalište planirano je uz Ledenu dvoranu, a sastavni deo otvorenog klizališta su i otvorena tribina i plato.
Trenutno na ovom prostoru funkcioniše golf klub i fudbalski teren sa veštačkom travom, što može biti program za upotrebu prostora u letnjoj sezoni, kaže se u projektnom zadatku za rekonstrukciju Spensa.

Projekat treba da se pozabavi i mogućnostima upotrebe obnovljivih izvora energije za sopstvenu proizvodnju električne i toplotne energije.

Planiran je koncept "kuća u kući", kod kojeg postoji energetsko-klimatska simbioza između spoljašnje opne
(spoljne kuće) i funkcionalne jedinice (unutrašnje kuće).

Zone sa višim temperaturnim zahtevima treba projektovati tako da mogu maksimalno da iskoriste prirodne potencijale lokacije kao što su sunce, vetar i zelenilo, pa je tako, između ostalog u planu postavljanje solarne fotonaponske elektrane na krovovima Spensa, kao i obnova fasade i krova materijalima koji imaju bolja mehanička i termoizolaciona svojstva.

Posao projektovanja vredan je 100 miliona dinara.

Tender traje do 22. novembra, detaljnije OVDE.

B. Petrović


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE