NavMenu

Ekološka pravila ugrožavaju LNG flotu

Izvor: Energija Balkana Sreda, 27.10.2021. 13:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Jörg Peter)Ilustracija
Usklađenost sa kratkoročnim ekološkim merama IMO-a za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte imaće štetan uticaj na flotu transportera LNG-a počevši od 2023. godine, upozoravaju iz britansog brokera za brodarstvo Gibson Brokersa.

Naime, IMO-ov Indeks postojeće energetske efikasnosti broda (EEXI) i pokazatelj intenziteta ugljenika (CII) primoraće vlasnike da "potroše dodatne iznose kako bi svoje plovilo doveli do specifikacija, ili će plovilo biti napušteno ili rashodovano". EEXI meri tehničku efikasnost brodova, dok CII pomaže vlasnicima u merenju stvarnih godišnjih emisija CO2, koje se emituju tokom rada broda u odnosu na potrebni godišnji operativni CII, kako bi se obezbedio njihov kontinuirani napredak na putu dekarbonizacije.

Od 2023., kada će zahtevi CII-a stupiti na snagu za sve međunarodne trgovačke teretne brodove, ropax (RoPax) i krstarice (kruzere) iznad 5000 gt. DNV objašnjava da CII meri koliko efikasno brod prevozi robu ili putnike i da je izražen u gramima CO2 koji se emituje prema kapacitetu tereta i nautičkoj milji. Brod tada dobija godišnju ocenu u rasponu od A do E, pri čemu pragovi rejtinga postaju sve strožiji prema 2030. Dok je EEXI jednokratna sertifikacija, koja cilja na projektovane parametre, CII se bavi stvarnim emisijama u radu.

Ovi propisi bi mogli biti prosto "smrtonosni" za starije, manje efikasne brodove sa parnim turbinama, koji čine oko jedne trećine LNG flote, prenosi Energija Balkana pisanje Energetika neta. Vlasnicima će biti "teško da opravdaju značajne iznose kapitalnih izdataka, kako bi mogli da ispune nove zahteve", upozoravaju iz Gibsonsa, procenjujući da je trenutno u upotrebi oko 240 ovakvih plovila, od kojih je, otprilike, 50 isporučeno pre 2000. godine.


Tehnički problem i sporije putovanje

- Nakon implementacije, EEXI propisi će zahtevati da se LNG tankeri (metanijeri) sa parnim turbinama pridržavaju stope smanjenja od 30%, koja se primenjuje na referentnu liniju EEDI ove kategorije brodova. Da bi se to postiglo, možda će biti potrebno veliko smanjenje snage osovine. Uzimajući u obzir dizajn i rad postrojenja za parne turbine, potreba za kondicioniranjem tereta tokom putovanja i zahtevi za brzinom flote, kao što je smanjenje snage osovine, smanjiće operativnu efikasnost plovila. Ova niža efikasnost mogla bi da dovede do dužih putovanja i potencijalnog nedovoljnog iskorišćenja dimnih gasova koji se koriste za pogon - ističe Maria Polakis, inženjer održivosti ABS-a.


Iz kompanije Golar LNG (jednog od najinovativnijih vlasnika i operatera u industriji LNG nosača, plutajućih plovila za regasifikaciju i plutajućih plovila za tečnost) kažu da je najisplativija opcija usklađenosti LNG tankera (metanijera) sa parnim turbinama "usporavanje". Kao i to da neki od ovih brodova "možda uopšte neće moći da trguju". Procenjuje se da LNG flota sa parnim turbinama broji oko 254 od 607 brodova koji su trenutno na moru. Propisi su, takođe, izazovni za dizel-električne LNG metanere sa dva goriva, u zavisnosti od toga da li rade na lož ulje ili boil-off gas (ispareni gas).


Visoke cene transporta

Samo novi LNG prevoznici opremljeni dvotaktnim pogonom na dva goriva imaju najbolje šanse da ispune EEXI i CII kratkoročno i dugoročno bez dodatne pomoći.

Brodovlasnici trenutno imaju koristi od povećanja cena gasa i razlika u cenama u regionima, tako da su troškovi transporta ogromni. Golar je prijavio jednogodišnji ugovor na 100.000 USD dnevno, generišući zaradu od 36 mil USD godišnje. Cene prevoza stalno rastu, a čarter kompanije sve više traže dugoročne ugovore.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.