NavMenu

Ponovo pokrenuta proizvodnja metli od sirka, navodno, najboljih u Evropi, Italijani plaćaju 2 EUR po metli

Izvor: Politika Četvrtak, 13.01.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Najveći proizvođač metli od sirka u Evropi bačkopetrovačka „Kooperativa”, nakon privatizacije, odnedavno posluje kao DOO „Kristal”.

Otac i sin Svetozar i Milorad Jelić poznati preduzetnici iz Ravnog Sela, su u avgustu 2004, nakon dvogodišnje pauze u proizvodnji metli, preuzeli ovaj pod teretom ne malih dugova, posrnuli kolektiv. Nekadašnje preduzeća, koji je zapošljavalo 700 radnika i godišnje izvozilo 3 mil EUR, sada je na najboljem putu da vrati imidž proizvođača najkavalitenijih metli u Evropi.

Za prepoznatljivu žutu metlu sa crvenom drškom” a la Petrovčanka”, veoma su zainteresovani i Francuzi, Švajcarci, ali i Rusi. Poznato je da sam grad Moskva godišnje ima potrebe za oko tri miliona metli.

Plan je da se do septembra 2005. godine proizvede milion metli. Od proizvođača su otkupili 160 vagona sirka metlaša, što garantuje kontinuiranu proizvodnju u toku 2005.

Proizvodnjom metli bave se, uglavnom kao tradicionalnim porodičnim zanimanjem, mnoge slovačke porodice u Bačkom Petrovcu. Najpoznatiji su firme „RAM” čiji je vlasnik Rastislav Đenđur i” RAJ” Rastislava Nosalja.
Biznis sa metlama postaje sve više unosan posao za koji se opredeljuju i u okolnim vojvođanskim mestima. Tridesetak kilometara od Bačkog Petrovca udaljeno selo Selenča, u opštini Bač, trenutno ima 17 registrovanih firmi koje se bave proizvodnjom metli i uglavnom svi izvoze.

Na zapadnoevropsko tržište do kraja godine trebalo bi da, po ugovorima koji su sklopljeni, bude isporučeno 300.000 metli koje se proizvode u deset oblika, od najmanje do najveće. Najveći kupci su Italijani koji plaćaju 2 EUR po metli.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.