NavMenu

Osniva se italijansko-francuska kompanija koja će upravljati infrastrukturom za leteće taksije

Izvor: Tanjug Utorak, 26.10.2021. 13:17
Komentari
Podeli
(Foto: emkanicepic/Pixabay)
Aerodromi u italijanskim gradovima Rimu, Veneciji i Bolonji i na francuskoj rivijeri udružili su snage s ciljem da osnuju kompaniju koja će formirati i upravljati infrastrukturom za leteće taksije, objavljeno je u zajedničkom saopštenju kompanija.

Infrastruktura, poznata pod nazivom vertiport (vertikalna luka), služiće za smeštaj aviona na baterije koji mogu da uzleću i sleću vertikalno, nudeći putnicima nove mogućnosti da izbegnu saobraćaj i da u najkraćem roku stignu iz jednog grada u drugi, prenosi Reuters.

Rimski Aerodrom kojim upravlja Atlantija, Aerodrom Venecija, Aerodrom Guilijelmo Markoni u Bolonji i francuski Aerodromi Azurne rivijere saopštili su da će njihova kompanija, pod nazivom UrbanBlu, biti otvorena i za druge industrijske, tehnološke i finansijske partnere kako bi se projekat postepeno širio u Italiji, Francuskoj i drugim destinacijama.


Partner kompanije UrbanBlu će takođe biti nemački startap za usluge letećeg taksija Volokopter, dobiće i podršku investicionog fonda EDF Invest, akcionara Aerodroma Azurne rivijere, dodaje se u saopštenju.

Početak rada vertiporta u Rimu, Veneciji i francuskom primorskom gradu Nici planiran je do 2024. godine. Finansijski detalji projekta nisu objavljeni.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.