NavMenu

Delić tropskog raja u sopstvenom dvorištu za uživanje i zaradu - Sada je pravo vreme za gradnju bazena

Izvor: eKapija Utorak, 26.10.2021. 13:10
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: innokurnia/Pixabay)Ilustracija
Bazen definitivno više nije luksuz. Nove tehnologije i jeftiniji materijali su u poslednjih 10 godina brčkanje u "sopstvenom parčetu mora" učinili dostupnijim širim masama, dok je pandemija koronavirusa dodatno "pogurala" gradnju bazena u svetu, pa tako i u Srbiji.

- Zbog korone je gradnja bazena u Srbiji dramatično porasla, a najviše se gradi u dvorištima kuća - kaže za eKapiju Mladen Mrđa iz beogradske firme LV Pools koja se bavi hidrotehničkim projektovanjem, izradom idejnih rešenja, igradnjom i održavanjem bazena.

Prema njegovim rečima, tehnologija izgradnje bazena nije više toliko komplikovana i skupa kada je reč o privatnim, porodičnim bazenima, a tome je najviše doprinela pojava lajnera, odnosno PVC membrane specijalno dizajnirane za oblaganje bazena.

- Betonski bazeni sa mozaikom, koji se grade onako kako su se nekada gradili su i dalje skupi, ali nove tehnologije su nam donele nove tipove bazena koji se brže grade, uz manji utrošak materijala – navodi naš sagovornik, dodajući da je upravo sada idealno vreme za početak gradnje bazena, odnosno u jesen, kada su spoljne temperature oko 10 stepeni Celzijusa.
Ilustracija (Foto: photogrammer7/Pixabay)Ilustracija

Mrđa objašnjava da bazeni mogu biti nadzemni montažni (do 130 cm dubine), zatim ukopani lajnerski bazeni, bazeni od stiropor blokova, od fiberglasa, polipropilenski odnosno plastični i tzv. mozaik, odnosno armirano-betonski bazeni.

- Lajnerski bazeni su među najpopularnijim tipovima bazena kod nas, najpre zbog cene, koja je za bazen prosečnih dimenzija, 8x4 metara, oko 9.000 EUR sa projektovanjem, građevinskim radovima i osnovnom opremom. Kod ovih bazena se u iskop izliva betonska podloga i zidaju zidovi, a zatim se postavlja čelični ram koji se oblaže lajnerom. Ovi bazeni su uglavnom ovalni, a dimenzije su tipske, a njihova prednost je, osim cene, i u brzoj izgradnji, koja se u idealnim vremenskim uslovima može završiti i za desetak dana – navodi on i dodaje da je vek trajanja lajnera do 15 godina.

Ističe da su veoma traženi i stiropor bazeni, koji se takođe oblažu lajnerom, a cena za gorenavedene, prosečne dimenzije bazena iznosi oko 12.000 EUR.

- Kod lajnerskih bazena od stiropornih blokova nema tipskih, zadatih dimenzija i oblika, pa je moguće birati dužinu, širinu, dubinu, i oblik bazena. Postupak izrade StiroPool bazena je jednostavan i brz, a prednost je i imaju odličnu termoizolaciju, što delom smanjuje utrošak grejanja bazena.
Ilustracija (Foto: Mohayg/Pixabay)Ilustracija

Najzad, tu su i "klasični", betonski bazeni, nakvalitetniji i najdugotrajniji, ali kod nas najmanje traženi kada je reč o privatnim kućama, zbog cene.

- Kod betonskih bazena je svaku ideju moguće sprovesti u delo, ali im je cena oko 20.000 EUR, a vreme izgradnje oko dva meseca – kaže naš sagovornik, dodajući da je osnovni preduslov za dobro izgrađen betonski bazen kvalitetno urađen projekat i stručan izvođač radova.

Slavica Golijanin, menadžer prodaje i logistike u beogradskoj firmi TermoPool koja se bavi veleprodajom i maloprodajom opreme za bazene, za eKapiju ističe da bazeni mogu da se grade u tzv. skimerskoj varijanti, kod kojih je voda 10-15-cm od ivice bazena, ili kao prelivni, popularni infinity bazeni čija se ivica "stapa" sa horizontom i koji su skuplji za 40%.

Ona navodi da su najtraženije dimenzije privatnih porodičnih bazena 8x4 metara, ali i idu i do 10x5 i 12x6 metara.

- U Srbiji se trenutno najviše traže bazeni po selima, čemu je doprinela korona, i najčešće je to skromnija, "budžet" varijanta, odnosno montažni bazeni koji koštaju od 5 do 7.000 EUR – kaže Golijanin.

Prema njenim rečima, projekti za izgradnju bazena se uglavnom naplaćuju posebno, u zavisnosti od dimenzija, složenosti projekta i dodatne opreme.

Na pitanje da li je za gradnju bazena potrebna građevinska dozvola, naša sagovornica kaže da jeste kod onih sa većom dubinom i bazena namenjenih za javnu upotrebu.

Prema važećim propisima, vrtni bazeni i ribnjaci površine do 25 m2 i dubine do 1,2 m, spadaju u posebne vrste objekata i posebne vrste radova za koje nije potrebno pribavljati akt nadležnog organa, odnosno građevinsku dozvolu.
Ilustracija (Foto: gbeaty/Pixabay)Ilustracija

Oprema podiže cenu gradnje i do 100%

Kada je reč o bazenskoj opremi, osnovna oprema je ono bez čega bazen ne može da funkcioniše, a to je sistem za filtraciju, cevni razvod, elementi bazenske školjke i merdevine za ulazak i izlazak iz bazena, objašnjava Mladen Mrđa.

- Međutim, podvodna rasveta, hidromasažne prskalice, vodopadi, gejzeri, uređaji za plivanje u mestu i slično, spadaju u dodatnu opremu, koja podiže cenu gradnje bazena od 10 pa do 100%, u zavisnosti od želja i mogućnosti klijenta – navodi sagovornik eKapije.

Dodaje da u dodatnu opremu ulazi i pokrivka bazena, sistemi za grejanje (kupci se najčešće odlučuju za toplotne pumpe), automatsko ili poluatomatsko doziranje hemije, smart funkcije za upravljanje, sistemi energetske efikasnosti za potrošnju vode...

Tu je i mašinska soba, odnosno sala, koja je neophodna za smeštanje celokupne opreme, ali taj trošak, ističe, ulazi u osnovnu cenu gradnje bazena.

- S druge strane, uređenje plaže oko bazena ne ulazi u tu cenu i ukoliko klijent želi da uredi prostor oko bazena to će ga koštati od 150 do 500 EUR po m2, za "ruke" i materijal. Pritom, to se odnosi samo na parterno uređenje podloge, odnosno dekinga, bez ležaljki i ostalih sadržaja – objašnjava Mladen Mrđa, dodajući da će cena izrade dekinga zavisiti od vrste podloge (drvo, imitacija drveta, lomljeni kamen, keramika...).

Slavica Golijanin kaže da se u TermoPool-u i rasveta računa u osnovnu opremu, a navodi i neke cene dodatne opreme:

- Do 3.000 EUR košta na primer uređaj za plivanje u mestu, a isto toliko i sistem za automatsko doziranje hemikalija. Ako govorimo o grejanju bazena, toplotne pumpe koje se uglavnom koriste, za male dvorišne bazene od 20 kubika koštaju oko 90.000 dinara, pa do 20.000 EUR za veće bazene. Cene sistema za automatsko održavanje bazena kreću se od 2.500 EUR pa naviše.

Naši sagovornici daju i korisne savete koje bi trebalo usvojiti prilikom planiranja bazena u dvorištu kuće: idealno je da bazen ne bude blizu listopadnog drveća, da bude postavljen tako da je tokom većeg dela dana na suncu kako bi se voda prirodno grejala, kao i da se ostavi najmanje pola metra prostora između bazena i kuće, kako bi on mogao da se čisti.
Ilustracija (Foto: Falkenpost/Pixabay)Ilustracija

Bazeni u stambenim kompleksima sve češći

Na pitanje koliko često se javljaju investitori koji grade stambenu zgradu i žele da u okviru nje naprave i bazen, Mrđa kaže da su i takvi zahtevi učestali u poslednje dve godine.

- Domaći investitori polako prate svetski trend rooftop bazena koji su sve popularniji, a reč je o bazenima u okviru penthausa – navodi i napominje da je u Srbiji je za sada još uvek retkost da se bazen u stambenoj zgradi, bilo na krovu ili u prizemlju, u oviru mini spa centra, pravi kao zajednički za sve stanare.

- To imaju samo poneki novi stambeni kompleksi, konkretno dva u Beogradu. Za investitore je takva investicija u krajnjoj instanci isplativa, mada je skuplja jer se za bazene na kojima je promet veći koristi drugačija, zahtevnija tehnologija izgradnje, ali kada je reč o stanarima, tu postoji problem troškova održavanja i takve stvari kod nas još nisu zaživele.


Ipak, on podvlači činjenicu da bazen u zgradi, kao i u privatnoj kući, podiže cenu nekretnine najmanje za vrednost bazena, ali dodaje da se o nekakvim dodatnim procentima ne može govoriti jer na to utiče mnogo različitih faktora. Strani stručnjaci ističu da bazen može da podigne vrednost nekretnine, naročito u onim gradovima u kojima nekretnina sa uključenim bazenima još nema previše.

HGVT, kanal koji se bavi gradnjom i uređenjem doma, u poslednje vreme popularan i u Srbiji, navodi da prosečan ukopani bazen diže cenu celokupnog imanja za 5 do 8%.
Ilustracija (Foto: Muntzir Mehdi/Pixabay)Ilustracija

LendingTree, vodeća platforma za izdavanje nekretnina u SAD, navodi da se kuće sa bazenom cene čak i do 54% više od onih koji ga nemaju, dok su u Australiji kupci spremni da plate i 50.000 dolara više za kuću koja ima i bazen.
I u Srbiji, potvrđuje za eKapiju Kaća Lazarević, iskusan agent za nekretnine, bazeni sve više dižu tražnju za nekretninama:

- To je slučaj sa luksuznim kompleksima kondomijiuma u kojima kvadrat nije ispod 3.000 EUR, a najviše su na ceni manje zgrade sa manjim brojem stanova koje imaju sadržaje poput bazena, teretana i slično, jer kupci žele intimu.

Lazarevićeva pak navodi da investitori u Beogradu izbegavaju gradnju bazena na krovovima zgrada, jer je tlo brdovito i ima mnogo podzemnih voda, pa bazen veće kubikaže na krovu može da utiče na statiku zgrade.

Ipak, ističe da je evidentno da su investitori u Srbiji počeli da ulažu u izgradnju modernih zgrada sa dodatnim sadržajima, kao na Zapadu, pa je jasno da se takva investicija isplati.

Kaća Lazarević za eKapiju navodi i da je korona znatno uticala na tražnju za privatnim kućama sa bazenima, najviše u okolini Beograda.

- Ljudi koji nisu imali bazene počeli su da ih kopaju u vikendicama i firme koje grade bazene zatrpane su takvim zahtevima, trenutno ne možete naći dobre majstore za bazene, svi su angažovani na projektima
– navodi sagovornica našeg portala.
Ilustracija (Foto: JamesDeMers/Pixabay)Ilustracija

IPARD pogurao gradnju biobazena

Julijana Konstantinović, direktor firme Living pool design koja se bavi projektovanjem biobazena, za eKapiju kaže da je poslednjih godina potražnja za biobazenima u Srbiji baš velika.

- Aktuelne su emisije o takvim projektima na stranim kanalima i to je sada u trendu. S druge strane, procenat realizacije nije preveliki, jer ovi bazeni traže dodatno održavanje zbog biljaka koje se koriste za prečišćavanje vode, a i skuplji za oko 20% - navodi naša sagovornica.

Međutim, dodaje, njihova prednost je u tome što su potpuno prirodni, zdravi i bez hemikalija.

- Pritom, nisu kod njih biljke jedini prečistači kako se veruje, one su tu da se smanji potreba za ulaganjem u opremu, kao i zbog estetskog momenta. Ali i kod biobazena kao i kod klasičnih postoji mašinska sala sa pumpama i filterima za prečišćavanje i održavanje vode, a umesto peska u filterima su sunđeri ili jastučići sa dodatim dobrim mikroorganizmima za prečišćavanje vode i sprečavanje množenja algi – kaže Julijana Konstantinović.

Ona posebno ističe da se tražnja naročito povećala nakon što je u okviru IPARD-a omogućeno i subvencionisanje gradnje bazena.

- Mera 7 od prošle godine se odnosi na direktno subvencionisanje izgradnje bazena, a ranije se to podvodilo pod rezervoare za vodu, tako da nas sada najviše zovu investitori koji grade popularna eko sela. Iako zna da prođe i godinu i po dana dok se prikupi sva dokumentacija za odobravanje subvencije, ljude privlači što se bespovratno subvencioniše oko 60% uloženih sredstava – navodi sagovornica eKapije.

Branislava Petrović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.