NavMenu

Inflacija u Srbiji problematična - Plate ne prate rast cena

Izvor: Beta Utorak, 26.10.2021. 09:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)Ilustracija
Profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović izjavio je da Srbija ima problematičan skok cena, što jasno ukazuje na inflaciju koja je duplo viša od ciljane inflacije Narodne banke Srbije

Prema njegovim rečima, inflacija je po zvaničnim podacima već 6,5% godišnje, ali, dodao je, svi u prodavnicama vide da je poskupljenje još veće.

- Postoje i inflaciona očekivanja, mada Narodna banka kaže da ne postoje, ali svako ko sada planira neku kupovinu on anticipira promene cena naviše. To je dodatni poremećaj koji može da dalje utiče na povećanje cena - izjavio je Stojanović.

On je ocenio da država i Narodna banka Srbije ne čine dovoljno da očuvaju stabilnost opšteg nivoa cena, koja je pretpostavka i za makroekonomsku stabilnost.

- Država treba da nađe mehanizme iz svog domena koji će da spreče dalji rast cena, odnosno početak spirale koja može da odvede i u dvocifrenu inflaciju. Takva situacija u privredi dodatno destabilizuje i stabilne odnose na tržištu i to je jedan začarani krug iz kojeg se teško izlazi - naglasio je Stojanović.


Plate ne prate rast cena

Monterna i fiskalna politika, kazao je, treba da budu umrežene sa ciljem da se obuzda rast cena i da se na taj način utiče na životni standar stanovništva koji je zbog rasta cena osetno smanjen.

Kupovna moć stanovništva, dodao je, i u stabilnim uslovima je veoma slaba.

- Istraživanje je pokazalo da je za kupovinu bilo koja četiri proizvoda iz oblasti bele tehnike u Nemačkoj potrebno 40% plate, a u Srbiji su potrebne četiri prosečne plate za kupovinu tih istih proizvoda - izjavio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, sa rastom cena kupovna moć opada jer plate ne prate rast cena i to je ono što je dugotrajno veoma loše za široke slojeve stanovništva.

- Inflacija ima progresiju u srednjem i u dugom roku i što se ranije obuzda i sistem vrati u ravnotežu, to je naravno bolje - kazao je Stojanović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nacrt planskog dokumenta omogućava rušenje hotela Jugoslavija - U planu luksuzni hotel sa kazinom, kule do 155 metara i marina (FOTO)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove grada Beograda stavio je na javni uvid Nacrt plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10 u opštinama Zemun i Novi Beograd, koji obuhvata i hotel Jugoslavija Podsetimo, hotel Jugoslavija prodat je krajem marta jedinom zainteresovanom ponuđaču, kompaniji MV Investment doo iz Beograda, ćerki firmi Millenium team-a, u okviru imovine preduzeća Danube riverside po početnoj ceni od 3,18

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.