NavMenu

Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije - SEPA je budućnost u sistemima plaćanja

Izvor: eKapija Sreda, 15.09.2010. 10:18
Komentari
Podeli

Veroljub DugalićVeroljub Dugalić

"Direct Debit", sistem direktne naplate, koji ubrzava, uprošćava i pojeftinjuje procese naplate na osnovu ugovora dva pravna lica, do kraja 2010. godine mogao bi biti na raspolaganju i firmama u Srbiji. Udruženje banaka Srbije (UBS) pokrenulo je u našoj zemlji proces standardizacije sistema plaćanja sa jedinstvenom infrastrukturom plaćanja u Evropskoj uniji ("Single Euro Payments Area"). SEPA je evropska inicijativa kojom se uvodi novi skup platnih instrumenata, tehničkih standarda, poslovnih pravila i zakonskih regulativa u cilju formiranja veoma široke baze banaka i njihovih klijenata koji koriste iste mehanizme plaćanja u evrima, bez obzira na to u kojoj se zemlji nalaze učesnici transakcije, a "Direct Debit" je prvi SEPA servis koji se implementira u našoj zemlji.

Uvođenjem SEPA standarda, Srbija bi bila prva u regionu, koja je standardizovala sistem plaćanja sa Evropskom unijom, čak i pre nekih članica, kao što su Rumunija i Bugarska. To bi, prema rečima Veroljuba Dugalića, generalnog sekretara Udruženja banaka Srbije, dalo mogućnost da baš naša zemlja bude centrala za ovaj deo Evrope.

Veroljub Dugalić za "eKapiju" objašnjava šta su SEPA pravila, "Direct Debit" servis, i šta njihova implementacija donosi bankama i njihovim klijentima u Srbiji.

eKapija: Šta za Republiku Srbiju znači uvođenje SEPA pravila i "Direct Debit" servisa?

- Evropska unija razvija svoj sistem plaćanja i svi oni koji bi hteli da se približe ili da uđu EU moraju da prihvate ta pravila. To je slučaj i sa Srbijom. Zato smo mi razmišljali da uradimo nešto pre nego što nas drugi nateraju na to i da budemo spremni u bankarskom sektoru. Osim ovoga mi primenjujemo i ostale standarde koji su primenjivi u EU. Ovo je veliki posao za Srbiju, da budemo spremni za ulazak u EU, ali i da razvijemo ovaj sistem pre nekih zemalja članica kao što su Bugarska i Rumunija i da ovde bude regionalni centar (centralna kliring kuća). Svi kongresi Evropske bankarske asocijacije, čiji je član i Udruženje banaka Srbije, počinjali su sa SEPA i završavali su sa SEPA. Shvatili smo da je to budućnost kada su u pitanju sistemi plaćanja. Predložili smo bivšem guverneru da se uključimo u taj proces standardizacije. On je bio rezervisan dok nije došao izvesni Holanđanin, predstavnik Evropske centralne banke koji je predstavio taj servis. Tek tada nam je pružio stvarnu podršku.

eKapija: Narodna banka Srbije je sertifikovala UBS kao procesora za "Direct Debit". Kakva je još uloga NBS u implementaciji SEPA i šta se očekuje od NBS, UBS i od samih banaka?

- Udruženje banaka Srbije je jedina asocijacija u Evropi, kojoj je pripala uloga procesora za "Direct Debit" servis. U EU tu ulogu dobijaju najveće banke. Narodna banka Srbije je podržala ovaj projekat, što je nama izuzetno značajno. Tako da je u ovom slučaju jedina uloga NBS da pruži podršku. Interesovanje banaka, posebno onih čiji je kapital iz EU, je veliko. Banke bi trebalo da potpišu ugovore sa kompanijama, koje će raditi unutrašnji deo u organizaciji sistema plaćanja. Kompanija "Asseco" je najdalje otišla u tom procesu, jer je razvila softversko rešenje za korišćenje "Direct Debit" sistema u bankama u Srbiji.

eKapija: Kako "Direct Debit" funkcioniše?

- Klijent u svojoj banci da nalog da se sa računa drugog klijenta skine neki iznos i da novac prebaci na svoj račun. Kod klasičnog sistema plaćanja moguće je da se skine samo fiksni iznos, a ovde je dopušteno da se plaćaju i promenjivi iznosi. Račun za telefon je promenjiv, račun za grejanje .... Te obaveze jesu ustaljene, ali su iznosi promenjivi. U direktnom zaduživanju, primalac može jednostavno da ukaže na drugačiji iznos svaki put. Međutim, u zemljama gde je podešavanje ovlašćenja za direktno zaduživanje dovoljno jednostavno, servis se takođe može koristiti za jednokratno plaćanje u poslovnim mail narudžbinama. Da bi sistem funkcionisao potrebna je saglasnost učesnika u takvom procesu, klijenata kod banaka. Iako mi već imamo neki sistem plaćanja, koji je uhodan, suština je da se uspostavi jedinstven sistem plaćanja u svim zemljama u Evropskoj uniji i da klijent ne vidi razliku kad plaća nešto u Španiji na račun klijenta u Belgiji. Da to bude jedinstven sistem, pravila ista, troškovi niži, a prenos novca brz i efikasan.

eKapija:Kada će "Direct Debit" servis biti dostupan u Srbiji?

- U okviru SEPA pravila postoje tri stuba - kartice, "Direct Debit" i kredit tranfer. U Srbiji je kartičarsvo dobro razvijeno, očekujemo krajem godine da uvedemo "Direct Debit", a krajem 2011. i kredit transfer. Mi bismo bili prvi u ovom delu Evrope koji su uveli SEPA pravila.

eKapija:U bankarskim krugovima se priča o centralnom registru ovlašćenja, kao i automatizaciji naplate menica. Da li se može očekivati servis od UBS i na ovim poljima?

- Bilo je logično da centralni registar menica bude u Udruženju banaka. Razgovori koje smo ranije imali su išli u tom pravcu, prošle godine doneta je uredba da Narodna banka Srbije ili neka druga kuća koju NBS izabere bude zadužena za centralni registar. Mi pripremamo razgovore da centralni registar bude u UBS.

eKapija:Da li je neophodno da se promene zakoni da bi "Direct Debit" funkcionisao u Srbiji?

- U prvoj fazi nisu nužne izmene Zakona o platnom prometu. Međutim, uključivanjem državnih institucija, carine, poreske uprave, javnih preduzeća biće neophodne izmene u platnom prometu. To nama predstoji harmonizacija naših propisa sa standardima u EU.

Preduslovi za primenu SEPA standarda i servisa u Srbiji

Primena osnovnog "Direct Debit" sistema

Zakon o platnom prometu

Zakon o menicama

Usklađivanje poslovnih pravila

Usklađivanje tehničkih uslova

Edukacija potencijalnih klijenata

Podizanje informatičke pismenosti

Smanjenje pritiska na šaltere banaka

Benefiti korišćenja "Direct Debit" sistema

Jeftin i brz servis

Ušteda vremena i novca za klijente

Raznovrsni uslovi plaćanja

Manji pritisak na šaltere banaka

Povećan broj bezgotovinskih (elektronskih) transakcija

Automatizovani procesi

Potpuna zaštita transakcije

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.