NavMenu

UN: Emisija gasova sa efektom staklene bašte dostigla novi rekord u 2020.

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 25.10.2021. 16:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay/SD-Pictures)Ilustracija
Koncentracija gasova sa efektom staklene bašte dostigla je novi rekord 2020. godine, saoštila je agencija UN za meteorologiju, upozorivši da se svet "udaljio od puta" da postigne ciljano ograničenje rasta temperature vazduha.

Izveštaj Svetske meteorološke organizacije (WMO) pokazao je da je nivo ugljen-dioksida porastao na 413,2 čestice na milion u 2020. godini, što je iznad prosečne stope u poslednjih 10 godina, uprkos privremenom padu emisija tokom korona zatvaranja, prenosi Reuters.

Generalni sekretar WMO Peteri Talas naveo je da će trenutna stopa povećenja gasova koji utiču na zagrevanje planete rezultirati "daleko većim" rastom temperature u odnosu na cilj Pariskog sporazuma iz 2015. od 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog proseka u ovom veku.

- Daleko smo skrenuli sa puta. Moramo ponovo da preispitamo naše industrijske, energetske i transportne sisteme i ceo način života - poručio je on, apelujući da se "drastično povećaju" obaveze po pitanju smanjenja emisija na konferenciji COP26 koja počinje 31. oktobra.

Predstavnici iz skoro 200 zemalja sveta sastaće se na samitu u Glazgovu sa ciljem jačanja akcije u borbi protiv globalnog zagrevanja u skladu sa Pariskim sporazumom.

Godišnji izveštaj WMO, sa sedištem u Ženevi, meri atmosfersku koncentraciju ugljen-dioksida, metana i azot-oksida, gasova koji zagrevaju planetu i izazivaju ekstremne vremenske pojave poput toplotnih talasa i intenzivnih padavina.


Dokument je, kao što se i očekivalo, potvrdio da ekonomsko usporavanje zbog kovida-19 "nije imalo vidljiviji uticaj na atmosferske nivoe gasova sa efektom staklene bašte i njihove stope rasta".

U izveštaju se dodaje da su preliminarni podaci pokazali da je nivo ugljen-dioksida, gasa koji najviše doprinosi zagrevanju, nastavio da raste i u 2021.

Čak i ako se sada napravi veliko rezanje emisija, eksperti za klimu kažu da će trend zagrevanja ostati netaknut, jer ranije emisije ugljen-dioksida vekovima ostaju u atmosferi.

WMO je u izveštaju takođe izrazio zabrinutost u pogledu sposobnosti okeana i zemljišta da apsorbuju otprilike polovinu emisije ugljen-dioksida, navodeći da bi kapacitet okeana u pogledu za apsorpcije mogao da bude smanjen zbog viših temperatura površine mora i drugih faktora.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.