NavMenu

Tosyali najavio prodaju nikšićke železare, u toku pregovori sa dva kupca

Izvor: Vijesti Petak, 22.10.2021. 12:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shestakov Dmytro/shutterstock.com)Ilustracija
Dok nikšićka Željezara ne dobije novog vlasnika, radnici, njih 257, primaće 90% zarade, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Dok nekadašnji gigant ne dobije novog, petog vlasnika, radnici će, prema riječima predsjednika Sindikata Željka Rabrenovića, svakog prvog u mjesecu čekati da vide da li su i dalje, makar na papiru, zaposleni metalurzi, ili ih čeka Biro rada.

- Tokom svoje nedavne posjete Turskoj ministar Jakov Milatović se sastao sa čelnicima Tosijali (Tosyali) grupe koji su ga obavijestili da su započeli pregovore za prodaju Željezare u Nikšiću, jer se, kako su naveli, ne uklapa u njihov portfolio željezara i da trenutno postoje dva potencijalna kupca. Sve do okončanja pregovora sa zainteresovanim kupcima radnici će primati naknade u istom iznosu kao do sada, te u tom smislu ne moraju brinuti o svojoj finansijskoj budućnosti. Ministar Milatović je turske ministre informisao o stanju u Željezari i iskazao očekivanja kada su turski investitori u pitanju. Vlada Crne Gore će nastaviti da u kontinuitetu prati dešavanja u Željezari i svakako ćemo učiniti sve u granicama pravnih okvira da zaštitimo radnike i njihova prava - naveli su iz resornog ministarstva Vijestima.

I dok je ministar Milatović, kako reče Rabrenović, nakon povratka iz Turske umjereni optimista, radnici, naviknuti da je obećanja najlakše dati, a najteže ispuniti, sa neizvjesnošću čekaju "signale" iz Turske u nadi da će, makar ovoga puta, kada je privatizacija u pitanju, sa investitorima biti na istim "frekvencijama".

- Apelovao bih na Vladu da ovoga puta ne dozvolimo da Željezara prođe kao na prošlim privatizacijama i da se potpiše kolektivni ugovor, da znamo međusobna prava i odnose i da na taj način riješimo veliki problem. Tu nam je potrebna pomoć Vlade i nadam se da ćemo je dobiti. Jedino nam preostaje da čekamo signale iz Turske, a dokle ni sami ne znamo, i da onda, shodno tome, zauzmemo stav - kazao je Rabrenović.

Iako su radnici, kako ja kazao, očekivali da će se ministar iz Turske vratiti sa konkretnim rezultatima i garancijama, iz medija su saznali da opet imaju samo obećanja.

- Čini mi se da je ministar u Tursku otišao sa spuštenim gardom i vratio se sa obećanjima i datom riječju. Mi to doživljavamo kao već viđeno. Nama su obećanja i riječ dati 2012. godine i vidimo gdje smo danas. A vidimo i koliko to vrijedi. Imali smo priliku i ljetos da čujemo od ambasadorke Turske da je Tosčelik perjanica turske privrede u Crnoj Gori, i da zasigurno ostaje u Nikšiću. Evo danas vidimo koliko je to tačno. Iz ministarstva smo dobili informaciju da oni već godinu dana prodaju Željezaru, tako da što se tiče obećanja i date riječi radnici sigurno u to ne vjeruju - kazao je Rabrenović.

Željezara je prodata iz stečaja 2012. godine a za njenu imovinu Tosčelik je platio 15,1 mil EUR. Tada je novi vlasnik saopštio da ima ambiciozne planove - godišnju proizvodnja od oko 400 hiljada tona čelika, obrt vrijedan pola milijarde eura, investicije u iznosu od 35 mil EUR, i povećanje broja radnika na 550. Sve je ostalo na obećanjima.


Nastavak posla ili Biro rada

Radnici su, prema riječima Rabrenovića, s pravom zabrinuti za egzistenciju, jer ne znaju šta eventualno nova prodaja za njih znači - nastavak posla ili Biro rada.

- Zamislite onog radnika koji od 20 do 30 godina radi u Željezari i na kraju završi na Birou i čeka da li će ga pozvati da radi. To su pitanja koja nas sve zabrinjavaju, a na njih ne dobijamo odgovor. Rekli su da ćemo dok budu trajali pregovori imati primanja u iznosu od 90 odsto. Ko to nama garantuje? Niko nam nije rekao i koliko će ti pregovori da traju, da li nam je povezan radni staž, uplaćeni porezi i doprinosi ili ćemo, kada turski vlasnik ode iz Nikšića, nekom arbitražom tražimo da nam to uplati - kazao je Rabrenović.

Podsjetio je da od marta, kada je u Čeličani stala proizvodnja, nijesu proizveli ni "kilogram željeza" i da ne znaju kada će se to ponovo dogoditi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Počinje prijava za 20.000 dinara za đake u Beogradu

Prijavljivanje za 20.000 dinara, koje će sve beogradske porodice dobiti po detetu koje pohađa osnovnu i srednju školu, kao i za kartice za besplatan ulazak na gradske bazene tokom letnje sezone počinje danas, objavio je Beoinfo. U svim osnovnim i srednjim školama u Beogradu od danas pa do kraja leta moći će da se prijavi za 20.000 dinara, a sve informacije građani će moći tamo da dobiju. Princip će biti isti ili sličan kao kada su se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.