Izvor: eKapija | Petak, 22.10.2021.| 10:33
Izdvojite članak Odštampajte vest

Praktično dualno obrazovanje u fabrici nameštaja u Ćupriji - Učenici će imati priliku da stiču znanje u kompaniji koja svu proizvodnju radi za izvoz

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
U prisustvu brojnih predstavnika medija, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Švajcarske razvojne agencije, predstavnika Privredne komore Srbije, kao i predstavnika opštine Ćuprija, Tehničke škole iz Ćuprije i đaka te škole, promovisan je početak primene programa dualnog obrazovanja u kompaniji Standard furniture Serbia doo iz Ćuprije. Na inicijativu fabrike, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Privredne Komore Srbije, prvi put je formirano odeljenje od 9 učenika drvnoprerađivačkog smera (operater za izradu nameštaja) u Tehničkoj školi u Ćupriji, u tekućoj 2021/2022. godini.

Ministarstvo prosvete, u oktobru svake godine obeležava "Nedelju dualnog obrazovanja", ali zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine obeležava se "Dan dualnog obrazovanja". Dualni sistem obrazovanja, koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja razvilo u saradnji sa Privrednom komore Srbije 2016. godine, daje najbolji odgovor na potrebe privrede i tržišta rada, tehnološke promene i potrebe za novim kompetencijama.

Početku primene dualnog obrazovanja i obilasku fabrike prisustvovali su :
Prof. dr Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje; mr Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne Komore Srbije; Jovana Mihajlović, iz Švajcarske razvojne agencije, Jovica Antić, predsednik opštine Ćuprija, Maja Manić, direktorka Tehničke škole iz Ćuprije.

- Najvažniji benefit ovog modela obrazovanja je kvalitet znanja i veština koji učenici stiču, ali i prilika da se zaposle u kompanijama u svojim sredinama. Jedna od tih kompanija je Standard furniture Serbia doo, koja svojim dugogodišnjim radnim iskustvom i saradnji sa velikim svetskim kompanijama, predstavlja veoma značajnu kompaniju, koja je uključena u sistem dualnog obrazovanja - izjavila je Prof.dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete i dodala:

- Cilj ovog projekta je da sistem dualnog obrazovanja u Srbiji bude osnažen i održiv, da šira javnost u Srbiji bude upoznata sa dualnim obrazovanjem, da mladi imaju više karijernih mogućnosti kao i da naše institucije imaju kapacitete da prate i vrednuju sprovođenje Zakona o dualnom obrazovanju.

Gotovo da ne postoji privredni subjekt u Srbiji koji se nije suočio sa problemom nedostatka kadrova za obavljanje određenih poslova ili dodatnim troškovima u vezi sa uvođenjem novozaposlenih u posao zbog nedovoljno funkcionalnih znanja i nerazvijenih veština po završenom formalnom obrazovanju.

- Dualno obrazovanje je učenje na dva mesta – u školi i u realnom radnom okruženju. Učenjem kroz rad, učenici su u mogućnosti ne samo da se obučavaju na savremenim mašinama na kakvima se danas zaista i radi, već i da se navikavaju na realnu radnu atmosferu kakvu ne mogu iskusiti ni u jednoj školskoj radionici - istakla je mr Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje, i obrazovne politike Privredne komore Srbije.

Veliku podršku u uvođenju i razvoju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja, pružila je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, u okviru projekta "Podrška u razvoju i uspostavljanju Nacionalnog modela dualnog obrazovanja".

- Pripremamo novi program, koji će se fokusirati na izgradnji kapaciteta škola ali i poboljšanja uslova da se privreda što lakše uključi u dualno obrazovanje - rekla je Jovana Mihajlović iz Švajcarske razvojne agencije.

Standard furniture Serbia doo je fabrika koja u Srbiji posluje već skoro dve decenije. Sve osnovne sirovine koje ulaze u sastav gotovog proizvoda, ali i radna snaga koja proizvodi finalni proizvod, je sa teritorije Republike Srbije. Celokupna prodaja je 100% izvozno orjentisana na jedinog ekskluzivnog kupca IKEA, već 17 godina.

- Standard furniture Serbia doo je kompanija, koja sa skoro 400 zaposlenih predstavlja najveći privredni zamajac i razvojni potencijal opštinske privrede. Pored svih nepredviđenih okolnosti koje je kreirala epidemija i uz sve strategijsko-operativne izazove koje sa sobom nosi, kada se većina kompanija odlučuje za fokus ka modelu "preživljavanja", ova kompanija je napravila korak napred, na područje dualnog i kooperativnog obrazovanja - rekao je predsednik opštine Ćuprija Jovica Antić.

Da školovanje u Tehničkoj školi iz Ćuprije ide u korak sa potrebama modernog vremena, svedočila je i direktorka te obrazvone ustanove Maja Manić.

- Tehnička škola je spremna da izađe u susret potrebama tržišta i da ubuduće obrazuje profile koji su deficitarni a potrebni. Po završetku školovanja, poslodavac dobija kompletno obučenog radnika, a sami učenici stalan posao i finansijsku stabilnost.

U svojstvu domaćina generalni direktor kompanije Miodrag Perović, izjavio je da je nakon prošlogodišnjeg globalnog "lokdauna"-a u aprilu mesecu, kompanija Standard furniture Serbia doo otvorila 80 novih radnih mesta i poslovnu 2020. godinu završila sa rastom od 25%. Trenutno preduzeće zapošljava 393 radnika u stalnom radnom odnosu i ima godišnji promet preko 7 mil EUR. Plan je da tekuću poslovnu godinu završi sa rastom od 10%.

- Verujemo da je ulaganje u mlade ljude, u školovanje adekvatnog kadra jedan od glavnih zadataka kompanija koje planiraju dugoročno da svoje poslovanje imaju u Srbiji. Kao rezultat našeg zahteva ka Ministarstvu prosvete i PKS-e, namera naše kompanije je da dugoročno osiguramo kvalifikovanu radnu snagu, a da mladima ponudimo ne samo siguran posao, već i mogućnost za dalje školovanje, usavršavanje i napredovanje, što ima za cilj doprinos razvoju lokalne zajednice, ali i države u celini" i zaključio da je upravo privreda ta treba da učestvuje u kreiranju profila i razvoju kvalitetnijeg sistema obrazovanja u budućnosti.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE