NavMenu

Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta - Izdvojen novac za izgradnju metroa, Dunavske magistrale, trening centra za odbojku...

Izvor: eKapija/Tanjug Četvrtak, 21.10.2021. 14:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Family Business/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, koji predviđa povećanje ulaganja države u kapitalne investicije sa 7,2% na 7,8% BDP-a, a ministar finansija Siniša Mali kaže da se rebalans donosi zbog boljih rezultata za 1,5 milijardi evra za devet meseci i većih izdvajanja za kapitalne projekte, kao i zbog nastavka pomoći građanima.

Ukupni budžetski prihodi predviđeni rebalansom iznose 1.488,5 milijardi dinara. Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.279,3 milijarde dinara (povećanje od 111 milijardi dinara), a neporeski u iznosu od 191,5 milijardi (povećanje od 21,1 milijardu).

U strukturi prihoda poreski prihodi čine 85,9%, neporeski 12,9%, dok se ostatak od 1,2% odnosi na donacije.

U projekciji prihoda, skoro sve kategorije prihoda beleže rast u odnosu na prethodnu projekciju, dok najveće pozitivne promene beleže porez na dobit pravnih lica i PDV. Ostale kategorije revidirane su naviše usled snažnijeg oporavka aktivnosti od očekivanog, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade.

Kada je reč o budžetskim rashodima, u saopštenju Vlade se dodaje kako su rebalansom predviđeni ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.792,95 milijardi dinara. U odnosu na aprilski rebalans, fiskalni deficit je smanjen na 304,5 milijardi, u najvećoj meri zbog značajno bolje realizacije prihoda, i on sada iznosi 4,9% BDP-a, umesto planiranih 6,9% BDP-a.

Mali je posle sednice vlade je za Tanjug izjavio da su investicije u kapitalne projekte jedan od osnovnih razloga za donošenje rebalansa budžeta.

- Dva su najveća razloga za donošenje rebalansa bdužeta - kapitalni projekti su jedan, jer mi smo u rebalansu od aprila imali 7,2% BDP-a ulaganja u kapitalne investicije, a sada će ovim rebalansom to biti 7,8% BDP. Dakle, 478 milijardi dinara će samo iz budžeta ukupno biti uloženo u našu ekonomiju i velike infrastrukturne projekte - rekao je Mali.

Drugi razlog jeste nastavak pomoći građanima i dalji rad na podizanju njihovog životnog standarda, dodao je Mali.

- Mi smo u rebalansu obezbedili dovoljno novca i da isplatimo dodatnih 20 EUR pomoći smo obećali građanima u decembru - naveo je Mali.

Rebalans je, dodaje Mali, predvideo, i novac za početak gradnje metroa u Beogradu i najavio da će pripremni radovi na izgradnji krenuti u drugoj polovini novembra.

- Izdvojili za ovu i narednu godinu 65 mil EUR - kazao je Mali.

Minsitar finansija je istakao da će rast BDP ove godine biti veći od 7%, a da će učešće javnog duga u 2021. iznositi 58,2% BDP-a.

Mali je naglasio da je usvojanje predloga rebalansa budžeta za ovu godinu sa tim rezultatima lepa vest za građane Srbije.

- Za prvih devet meseci rezultat je bolji za 183 milijarde dinara, znači oko 1,5 mlrd EUR imamo bolji rezultat i to u godini korone, jednoj od najtežih godina za ekonomiju u svim zemljama sveta. Srpski budžet ima bolji rezultat za 1,5 milijardi evra, to je još jedna potvrda odgovorne ekonomske politike, a i toga da država ima novaca, da su nam zdrave javne finansije, što nam je i osnova za dalji rast i razvoj -naglasio je Mali.

Mali je naveo da jedan tako dobar rebalans budžeta obeležava kraj jedne veoma teške i izazovne godine za ekonomiju i zdravlje građana.

- Potvrdili smo još jednom našu dominantnu poziciju u regionu kada je privreda i ekonomija u pitanju. Do kraja godine očekujemo rast veći od sedam odsto. Država je sve svoje obaveze ispunila. Plaćene su obaveze u dinar i u dan, prema građanima i privredi i ovo je za mene primer uspešne i dobre Srbije - naglasio je ministar.

Kada je reč o izgradnji metroa, Mali kaže da će i budžetom za narednu godinu biti izdvojen novac za taj projekat odnosno oko 125 mil EUR za početak izgradnje depoa na Makiškom Polju.

- Izdvojili smo, takođe, dodatni novac da u narednih par nedelja krene rekonstrukcija sportskog centra Radnički na Vračaru. Zatim, kreće nam i izgradnja novog trening centra za odbojku. Kada su u pitanju projekti Kancelarije za javna ulaganja, idemo i sa dodatnim sredstvima da se krene u rekonstrukciju Doma za decu i omladinu u Zvečanskoj, takođe Doma za smeštaj odraslih Kulina kod Aleksinca...Želimo da pokažemo socijalnu brigu i socijalnu odgovornosti kada je reč o objektima koji ne zaslužuju da budu ruinirani - naveo je Mali.

Takođe, rebalansom budžeta su, kaže, izdvojena sredstva za za rekonstrukciju osam domova zdravlja, u Grockoj, na Čukarici, Lapovu, Somboru, Medveđi, Loznici, Rači..

Država nastavlja da ulaže u zdravstvene objekte, ističe ministar finansija i napominje da tu ne računa novac obezbeđen za završetak Kliničkog centra u Beogradu i izgradnju drugih bolnice širom Srbije.

- Više novca ulažemo i u kapitalne investicije i obezbedili smo sredstva za pocetak izgradnje onoga što je predsednik Vučić obećao - tunel Kadinjaču, obilaznicu oko Užica, obilaznicu oko Gornjeg Milanovca, obilaznicu oko Loznice i druge infrastrukturne projekte. Ispunjavamo obećanja koja smo dali uprkos teškoj ekonomskoj situaciji u svetu - istakao je Mali.

Kako je rekao, rebalans je prevideo i sredstva za izgradnju tzv. Dunavske magistrale, od Požarevca do Golupca, koja počinje da se gradi u novembru.

Komentarišući bolje rezultate ove godine, Mali kaže da su bolji prihodi od PDV-a, poreza na dobit i poreza na dohodak, akciza...

- Naša ekonomija se mnogo brže oporavlja, pokazali smo da smo otporniji na krizi i država je na prava način reagovala sa tri paketa pomoći. Radujem se ovom rebalansu, to nam je i uvod za budžet za 2022 - kazao je Mali.

Naveo je da će Vlada sa predlogom budžeta za 2022. izaći već u prvoj ili drugoj nedelji novembra, prateći fiskalni kalendar, kako bi novi budžet mogao da bude usvojen do kraja novembra.

- Tako da su dva osnovna razloga donošenja drugog rebalansa budžeta (prvi je bio u aprilu) - trebalo je i formalno veći prihod odnosno bolji rezultat za 1,5 mlrd EUR provući kroz budžet, a refleksija toga je mnogo manji deficit nego što smo planirali ove godine i potpuna kontrola javnog duga, što je za javne finansije i naše građane najvažnije - naglasio je Mali.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.