NavMenu

Srpske kompanije ostvarile značajne kontakte na Ekspo 2020 u Dubaiju - Uskoro pokretanje konkretnih projekata

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.10.2021. 13:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Kompanije, institucije i startapovi iz Srbije, koji učestvuju na tematskoj nedelji "Svemir" Svetske izložbe u Dubaiju, na centralnom poslovnom događaju u Biznis habu Srbije imali su oko stotinu B2B sastanaka sa privrednicima i naučnicima Azije, Evrope, Amerike i Afrike i očekuju da će dogovori i uspostavljena saradnja ubrzo rezultirati konkretnim poslovima.

- Svi kontakti ostvareni tokom boravka na Svetskoj izložbi na tematskoj nedelji Svemir dobra su osnova za izgradnju dalje poslovne komunikacije, a sve je u rukama samih privrednika i njihove upornosti i spremnosti - ističe Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku industriju PKS, navodi se u saopštenju Komore.

Kompanije su imale veoma dinamičan program, učestvovale su na ''Space Business Forum-u'' gde su se upoznale sa razvojem svemirskih tehnologija, istraživanjima svemira i korišćenjem resursa.

Na Američkom paviljonu razgovarali su sa predstavnicima kompanija Boeing, Jacobs, Lockheed Martin i Starlab Oasis o mogućnostima saradnje i zajedničkih poslova, a održani su brojni bilateralni sastanci i sa predstavnicima UAE, Slovačke, Meksika, Litvanije, Sirije, Argentine i drugih država - podseća Raičević.

- Kompanijama su otvorena vrata Aerospace haba u Slobodnoj zoni Dubaija gde već posluju svetski giganti poput kompanija Lufthansa, Generaleletric, Airbus i Amazona, a naše firme imaju povlastice prilikom registracije, zakupa prostora i poslovnog umrežavanja - dodala je predstavnica PKS.

Nastup na Ekspo 2020 Dubai privrednici vide kao priliku za širenje na druga tržišta, od Hong Konga do Njujorka, ali i da se Srbija pozicionira u kosmičkoj industriji i poveže sa svemirskim agencijama u Evropi, Aziji, Americi.

- Na Ekspo 2020 Dubai upoznali smo nekoliko novih potencijalnih partnera kojima smo ponudili naše proizvode. Nakon Dubaija očekujemo početak pregovora za konkretne poslove. Treba biti strpljiv i uporan jer ovakvi poslovi traže vreme od predstavljanja do realizacije - ističe Jelena Ekmedžić iz kompanije Konelek.

Svetska izložba u Dubaiju omogućila nam je kontakte sa predstavnicima kompanija iz avio industrije koje ne bismo mogli lako da ostvarimo samostalno. Zahvaljujući PKS i kancelariji u Dubaiju ostvareni su značajni kontakti, ovo je sjajna inicijativa i uvek ćemo se rado odazivati, dodaje Ekmedžić.

Veselin Banković, vlasnik kompanije SpecTec Middle East koja već dve decenije posluje u UAE i bavi se softverskim rešenjima za industriju brodskog transporta nafte i gasa kaže da su kompanije iz Srbije veoma konkurentne i mogu odlično da se pozicioniraju na tržištima Bliskog istoka u svim segmentima biznisa od IT do industrije hrane zahvaljujući kvalitetu proizvoda, ali i inventivnosti, inovativnosti i kreativnosti naših ljudi. Otvaranje Biznis haba Srbija, po njegovim rečima, velika je podrška našim privrednicima da se što bolje snađu na ovom tržištu, kvalitetno informišu o svim uslovima poslovanja, predstave i promovišu.

Privrednici su u prostoru Biznis haba predstavili i svoja dostignuća u oblasti avio i svemirskih tehnologija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.