NavMenu

U Subotici će se graditi prva gigafabrika LFP litijum-jonskih baterija u Evropi - ElevenEs i EIT InnoEnergy najavljuju strateško partnerstvo i posao za 2.000 radnika

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.10.2021. 10:54
Komentari
Podeli
(Foto: ElevenEs)
ElevenEs i EIT InnoEnergy najavili su strateško partnerstvo za izgradnju prve velike fabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi. Kao lokacija izgradnju fabrike predviđena je Subotica, a iz kompanije najavljuju posao za do 2.000 radnika.

Pilot proizvodnja trebalo bi da krene 2023. godine, dok se početak komercijalne proizvodnje očekuje 2024. godine, kaže za eKapiju Nemanja Mikać, osnivač i izvršni direktor ElevenEs.

- Gradnja postrojenja počeće krajem 2022. godine, a buduća fabrika prostiraće se na 160.000 m2. Ideja da otvaranjem fabrike "probudimo" još 10-15 firmi koje mogu da budu naši potencijalni dobavljači, kao i da pomognemo domaće firme koje bi mogle da sklapaju baterije. Mi imamo jaku industriju koja to može, samo još ne znaju da mogu. Biće zaposleno 2.000 radnika u fabrici, ali indirektno očekujemo da bar 10.000 ljudi ima koristi, što direktne, što indirektne - dodaje Mikać.

Ključan razlog zbog čega je Subotica izabrana kao lokacija za gradnju fabrike jeste dosadašnje dobro iskustvo sa poslovanjem u tom gradu, kao i posedovanje zemljišta.

- Mi smo pre četiri godine kupili 29. novembar i taj plac koji je u našem vlasništvu ima sve potrebne preduslove za gradnju fabrike. Takođe, Subotica je logistički pogodna jer je blizu EU, Nemačke... - dodao je Mikać.

Inače, ElevenEs, razvojni industrijski projekat multinacionalne kompanije Al Pack Group, koja je specijalizovana u preradi aluminijuma i posluje na tržištu ambalaže 25 godina, razvio je sopstvenu tehnologiju za proizvodnju litijum-gvožđe-fosfatnih baterija koje su održivije i efikasnije.

Kompanija, koja se od oktobra 2019. bavi istraživanjem i razvojem LFP litijum-jonskih baterija, nedavno je otvorila istraživačko-razvojni centar u Subotici, gde zapošljava međunarodni tim inženjera i naučnika.

- LFP ćelije traju više od dva puta duže od konkurentskih, mogu se puniti do 6.000 puta, brže se pune, mogu se više puta puniti do 100% napunjenosti i praktično ne izazivaju požare u električnim vozilima. Povrh toga, koštaju znatno manje. To je danas najpopularniji izbor u Kini, koja je i dalje svetski lider u tehnologiji baterija - kaže Nemanja Mikać, osnivač i izvršni direktor ElevenEs.


Strateško partnerstvo za gigafabriku

ElevenEs je potpisao sporazum sa EIT InnoEnergy, koji agencija Pitchbook svrstava u najaktivnije globalne investitore u oblasti održive energije. Partneri su najavili strateško partnerstvo za izgradnju prve velike fabrike LFP litijum-jonskih baterija u Evropi.

Do 2023. ElevenEs postrojenje će biti u mogućnosti da proizvodi LFP baterije sa ukupnim procenjenim godišnjim kapacitetom od 300 MWh. Izgradnja druge faze postrojenja u Subotici, kapaciteta 8 GWh koje će u potpunosti koristiti energiju iz obnovljivih izvora, počeće 2024. godine. Kasnije će se kapacitet proizvodnje povećati na 16 GWh - što je, kako se procenjuje, dovoljno za opremanje baterijama više od 300.000 električnih vozila svake godine. Kompanija je izjavila da namerava da zaposli do 2.000 radnika.

Još jedna ključna prednost, kako ističu iz kompanije, je činjenica da će se postrojenje nalaziti "u neposrednoj blizini doline Jadar, najvećeg nalazišta litijuma u Evropi".

- LFP tehnologija postaje sledeća velika stvar u masovnoj upotrebi baterija. Iako baterije na bazi nikla nadmašuju LFP po gustoći energije i verovatno će ostati najbolja opcija za automobile visokih performansi, LFP je daleko bolji u smislu cene, sigurnosti i veka trajanja, što ga čini savršenim izborom za industrijska vozila, ESS i gradska EVvozila - kaže Jakub Miler, izvršni direktor EIT InnoEnergy Central Europe.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.