NavMenu

USAID analiza 1.000 preduzeća u Srbiji - Uprkos izazovima pandemije postoje planovi za investiranje, u novim okolnostima najbolje prolaze oni koji razvijaju e-trgovinu

Izvor: Tanjug Sreda, 20.10.2021. 15:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Denys Prykhodov/shutterstock.com)Ilustracija
Kriza izazvana pandemijom virusa korona usporila je rast preduzeća naročito mikro, malih i srednjih, ali su ona opstala i time odnela "pobedu", a kompanije koje se najbrže oporavljaju i razvijaju jesu one koje ulažu u digitalizaciju i e-trgovinu, pokazala je Analiza "1.000 preduzeća" koju je sproveo USAID anketirajući 1.000 malih, srednjih i velikih preduzeća u Srbiji.

Međutim, uprkos tom usporenom rastu preduzeća i tome što je kriza ugrozila njihove planove za investiranje i ulaganje, dve trećine anketiranih firmi ima potrebu za investiranjem.

Direktorka USAID-ovog Projekata saradnje za ekonomski razvoj Dragana Stanojević na onlajn predstavljanju rezultata ankete "1.000 preduzeća", rekla je da većina želi da investira u osnovna sredstava, a novina, u odnosu na prethodne godine, je to što trećina preduzeća želi da investira u obuke, razvoj zaposlenih, plasiranje digitalnih modela poslovanja.

Svaka deseta firma, kaže Stanojević, želi da investira u istraživanje i razvoj.

- Prethodnih godina su ovu vrstu ulaganja preduzeća doživljavala kao luksuz ili nije bila na listi prioriteta, tako da ova vrsta promene razmišljanje srpske privrede jeste veoma ohrabrujuća - rekla je Stanojević.

Analiza je pokazala da polovina firmi još uvek ima jednog menadžera, tako da su, kako kaže Stanojević, poslovne odluke firme u rukama jednog čoveka ili ređe žene, dok je i dalje vođenje velikih korporoacija muški posao.

Kada je reč o izvozu, već skoro 10 godina, kako se ova analiza sprovodi, svaka četvrta firma izvozi i tu, navodi Stanojević, ne dolazi do velikih promena.

- Kada pogledamo plasman van Srbije, videćemo da ove godine dolazi do manjeg pada u izvozu - rekla je Stanojević i dodaje da je pad izozva u zemljama EU i Rusiju, dok je povećan u zemljama bivše Jugoslavije.

Tad pad, kaže Stanojević, objašnjava se krizom koju je izazazvala pandemija i zbog koje je svuda u svetu došlo do skraćenja u lancu snabdevanja.

Uprkos pandemiji, Stanojević navodi da je većina preduzeća uspela da zadrži broj zaposlenih kao na nivo pre krize, a manji broj preduzeća beleži i nešto manji broj novozaposlenih.

Čak 75% privrede uspelo je, i nakon prestanka mera državne pomoći, da zadrži broj zaposlenih, a 14 odsto ispitanika povećalo je broj zaposlenih u odnosu na 2020.

Pad prihoda, pad profita i pad tražnje za proizvodima i uslugama ove godine prijavljuje trećina privrednika.To je znatno bolji rezultat nego prethodne godine, ali je iz njega ipak jasno da su posledice krize još uvek osetne.

Mikro, mala i srednja preduzeća, koja predstavljaju većinski deo srpske privrede, pretrpela su najveći teret, ali i pokazala otpornost na krizu. Kao jedan od većih problema za preduzeća ove godine su se na trećem mestu pojavili tokovi snabdevanja u odnosima dobavljača i kupaca, a najgoru ocenu dobila je visina poreza i doprinosa na zarade.

Prvi put, u poslednjih deset godina, kaže Stanojević, manje od polovine ispitanika je reklo da siva ekonomija utiče na njihovo poslovanje.

I dalje se, navodi Stanojević, za ulaganje najviše koriste sopstvena sredstva, i dok je taj procenat prošle godine bio ispod 80 odsto, ove godine je 84 odsto.

- Sve dok se za finansiranej poslovanja u tako velikoj meri koriste sopstvena sredstva, rast privrede će biti slabiji", kaže Stanojević.

Rast e-trgovine 99%

Kada je reč o e-trgovini, od 2020. godine prisutan je rast u plaćanju preko interneta, a među ispitanicima koji imaju veb šop, zabeležen je značajan porast udela kompanija koje su implementirale opciju onlajn plaćanja.

U prvih šest meseci ove godine zabeležen je značajan rast u onlajn transakcijama koji je u odnosu na 2020. godinu porastao za 91 odsto, izjavila je danas ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tajtana Matić.

Govoreći na panelu, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je rekla da, što se tiče vrednosti tih transakcija, prema podacima NBS, došlo je do rasta od 99% u vrednosti svih transakcija.

Istakla je da je vrednost tih transakcija oko 25 milijardi dinara.

Matić je dodala da je rastu onlajn trgovine doprineo pravovremeni razvoj eKomerca u Srbiji.

- Kroz jasno definisane strateške ciljeve omogućili smo dobro i plodno tlo za dalji razvoj i unapređivanje digitalnih kompetencija u sektoru malih i srednjih preduzeća, za podizanje naprednih digitalnih veština svih građana, kao i za adekvatno podizanje digitalnih veština u odnosu na potrebe tržišta rada - rekla je Matić.

Dragana Stanojević je povodom ove teme dodala da velike firme značajno više u odnosu na ostale koriste prednosti prodaje putem interneta.

Važnost veb šopa je nešto slabije ocenjena u odnosu na 2020. godinu, ali i dalje znatno bolje u odnosu na 2019. godinu.

- Srpska privreda u borbi za opstanak u pandemiji odnela je pobedu. Sada joj je potrebna podrška za rast, a za to je neophodna saradnja svih - privrede, države, stručnjaka, poslovnih udruženja i građana. Zajednički osmišljene, fokusirane, praktične i dosledno primenjene politike i mere, ključan su oslonac domaćoj privredi i podstrek za razvoj u periodu pred nama - zaključuje Dragna Stanojević.

Istraživanje "1.000 preduzeća" predstavlja stavove domaće privrede o poslovnom okruženju, uticaju pandemije na zaposlenost, prihode i investicije, i o mogućnostima adekvatno finansiranje poslovanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.