NavMenu

Veliki talas investicija u Srbiji - Do kraja godine nove nemačke fabrike, za dijasporu spremna platforma "Poslovni atlas"

Izvor: eKapija Sreda, 20.10.2021. 14:29
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež najavio je da će u Srbiji do kraja ove godine biti započeto ili realizovano više investicionih projekata iz Nemačke.

- Nemačke investicije su na listi više od 20 fabrika i pogona koji će početi da se grade ili će biti otvoreni do kraja ove ili početkom sledeće godine, ali i među 50 novih projekata, o kojima država pregovara sa potencijalnim investitorima - najavio je predsednik PKS tokom intervjua za Frankfurtske vesti, objavljeno je u saopštenju Privredne komore Srbije.

Projekti i za dijasporu

Čadež je tokom razgovora istakao i značaj povezivanja regiona kroz projekat "Otvoreni Balkan" za koji je rekao da je projekat jednakih mogućnosti za sve koji mu se pridruže.

U narednih nekoliko meseci dijaspori će biti ponuđen prvi paket od oko stotinu projekata iz svih sektora privređivanja, od proizvodnih do uslužnih, agrobiznisa, energetike i zelene ekonomije, preko industrije, do turizma i IT-a, najavio je Marko Čadež, dodaje se u saopštenju.

Privredna komora Srbije (PKS) će na konferencijama u Beogradu, Cirihu, Austriji i Nemačkoj, predstaviti onlajn platformu "Poslovni atlas Srbije i dijaspore", uspostavljenu u okviru Projekta "Poveži se Srbijo", namenjenu umrežavanju privrednika iz zemlje i poslovne dijaspore.

- Centralni i najvredniji deo platforme Poslovni atlas Srbije i dijaspore biće baza projekata koje će kompanije i preduzetnici iz Srbije, uz podršku mreže regionalnih komora, kreirati, kandidovati i prezentovati kao investicione prilike našim ljudima iz inostranstva spremnim da ovde ulažu, ili uspostave druge vidove poslovne saradnje sa našim kompanijama - rekao je Čadež.

Platforma sa bazom projekata, po oceni predsednika PKS, biće višestruko korisna i za srpsku privredu i za naše ljude koji žive i posluju u svetu.

- Privrednicima iz Srbije koji imaju ideje i projekte, posebno malim i srednjim preduzećima, obezbedićemo bolji pristup i kapitalu i znanju dijaspore i nove mogućnosti finansiranja, otvoriti nove izvozne kanale, kroz edukaciju i mentorsku podršku podići njihove kapacitete za poslovanje na najrazvijenim zapadnoevropskim tržištima. Poslovnoj dijaspori pružićemo, ne samo informacije o opštinskim i potencijalima regiona, uslovima poslovanja i podsticajima za investiranje na nacionalnom i lokalnom nivou, već i konkretne investicione projekte u koje mogu da ulože svoj kapital - objasnio je predsednik Komore.

Platforma i baza projekata biće od početka dostupne i svim zainteresovanim privrednicima, investitorima i poslovnim brokerima iz cele dijaspore i njihovim poslovnim partnerima.

- Planiramo da u narednom periodu aktivnosti na jačanju saradnje sa dijasporom proširimo i na druge države, od Amerike i Kanade, preko evropskih zemalja do Dubaija. Želja nam je da deo velikog novca koji u Srbiju stiže kroz doznake dijaspore i završava uglavnom u potrošnji, preusmerimo u poslovni sektor i otvaranje novih biznisa - rekao je Čadež.

U Privrednoj komori Srbije se kroz projekat "Poveži se Srbijo" uspostavlja i Poslovni hab za saradnju sa dijasporom, čime PKS postaje centralna tačka kontakta i mesto svih informacija, edukacije, umrežavanja i podrške, i privrednicima u zemlji i poslovnim ljudima iz dijaspore, izjavio je Čadež.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.