NavMenu

Kanadska kompanija Magna Seating u Aleksincu otvorila pogon u kojem radi 800 ljudi

Izvor: Beta/Tanjug Utorak, 19.10.2021. 11:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ursa Major/shutterstock.com)Ilustracija
Kanadska kompanija Magna siting (Magna Seating) otvorila je u Aleksincu pogon za proizvodnju presvlaka za automobilska sedišta u kojem radi 800 ljudi.

Kompanija je od juna prošle godine poslovala u Aleksincu u iznajmljenoj hali, a posle nekoliko meseci je počela pripremu izgradnje sopstvenog pogona, koji je ogranak njene fabrike u Odžacima. Fabrika Magne u Srbiji otvorena je u Odžacima 2013. godina, gde ima oko 1.800 radnika.

U prvoj fazi otvaranja pogona u Aleksincu preuređna je hala na brownfield lokaciji i tokom marta i aprila prošle godine zaposleno je prvih 100 radnika koji su prošli obuku u Odžacima. Druga faza investicije podrazumevala je izgradnju nove proizodne hale, odnosno greenfield investiranje.

Otvaranju pogona u Aleksincu prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da Magna doprinosi razvoju Srbije i da se nada da će širiti proizvodnju na ovom tržištu.

Predstavnici Magne su istakli da su zadovoljni uslovima poslovanja u Srbiji i da je poslovanje u auto industriji malo usporeno zbor krize u svetu u proizvodnji mirko čipova.

Generalni direktor fabrike Magna u Aleksincu Vitali Artemjev istakao je da je, uprkos krizi, fabrika izgrađena, oprema iz različitih fabrika Magna dostavljena iz inostranstva u Srbiju, testirana, a za to vreme su i obučeni radnici.

Generalni direktor fabrike Magna u Odžacima Majkl Koler kaže da su iz inostranstva mnoge poslove prebacili u Srbiju, zaposlili veliki broj ljudi i obučili ih.

Potpredsednik Upravnih poslova Magna kompanije u Evropi Diater Althaus istakao je da je Srbija pokazala da je odlična lokacija za razvoj biznisa, dodajući da je naša država za Magnu postala centralna lokacija u Evropi za proizvodnju i izvoz. Ističe dasu glavna vrednost Srbije kvalifikovani i vredni zaposleni.

Ambasador Kanade Norman Giles istakao je da je Srbija u svetu prepoznata kao dobro mesto za investiranje zahvaljujući fiskalnoj stabilnosti, razvoju infrastrukture i kvalifikovanim radnicima.

Naveo je da je kanadska automobilska industrija na svetskom tržištu veoma tražena zbog svojih inovacija i dodao da Magna to znanje deli i sa radnicima u našoj zemlji.

Najavljeno je da će do kraja sledeće godine biti zaposleno još 200 ljudi. Ovo je od velikog je značaja za mlade iz Aleksinca i okoline kako bi ostali da žive u svom mestu, poručuju zaposleni. Od ukupnog broja zaposlenih 30% čine muškarci, a 70% žene.

Magna seating posluje u 18 evropskih zemalja, a najveći deo proizvodnje u Srbiji isporučuje češkoj Škodi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

08.12.2023.  |  Turizam, sport, kultura

Kuća bogatog trgovca Milana Jokića u Bajinoj Bašti postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju kuće Milana Jokića u Bajinoj Bašti za spomenik kulture, odnosno kulturno dobro 3. kategorije. Kuća Milana Jokića u Ulici braće Ninčić broj 21 je porodična kuća podignuta za bogatog trgovca Milana Jokića iz Rače na Tari. Kuća Milana Jokića u vreme svog podizanja bila je jedna od najreprezentativnijih stambenih građevina u Bajinoj Bašti. Milan Jokić je izgradnju kuće započeo 1924. a

eKapija+

Vidi sve

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.