NavMenu

Bivše sedište Zavoda za udžbenike u Novom Sadu postaje poslovna zgrada - U planu dogradnja objekta i izgradnja podzemne garaže

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.10.2021. 13:18
Komentari
Podeli
(Foto: Google Maps/printscreen)
Zgrada u Sremskoj ulici broj 7, u Novom Sadu, koja je punih pet decenija bila sedište novosadskog odeljenja Zavoda za udžbenike, uskoro bi mogla biti pretvorena u savremeni poslovni centar.

Gradske vlasti stavile su javnosti na javni uvid konceptualni okvir izmene plana detaljne regulacije blokova oko železničke ulice kojim se predviđa uvođenje novih funkcija u zgradu bivšeg Zavoda i dogradnja objekta.

Kako je navedeno u dokumentaciji, odlukom o izmeni i dopuni plana obuhvaćena je celokupna parcela 517, površine 1.012 m2, gde se nalazi predmetna zgrada, na zahtev Yason d.o.o. sa ciljem da se ispitaju mogućnosti promene namene objekta i uspostave poslovni sadržani.

- Na parceli broj 517, u Sremskoj ulici broj 7, koji formalno nije zaštićen ali ga karakterišu značajne arhitektonske vrednosti koji zbog kojih bi se mogao očuvati. Spratnost je Su+P+2+Pk. Izgrađen kao stambeni, nakon nacionalizacije bio je ambulanta, a do nedavne restitucije sedište Zavoda za izdavanje udžbenika, sada je u privatnom vlasništvu. Izmenama i dopunama plana uskladiće se funkcije objekta, koji je prvobitno namenjen stanovanju, sa savremenim potrebama poslovanja - navodi se u odluci o izmenama i dopunama plana detaljne regulacije i dodaje se da će intervencijama biti obuhvaćena dogradnja i modernizacija objekta sa ugradnjom lifta i povećanje energetske efikasnosti zgrade.

U planu je da se koriguje spratnost objekta tako da on bude strukture Po+P+3 . U zoni između kratkih dvorišnih krila gradiće se objekat strukture Po+P+3 sa ravnim krovom, a u dubini parcele gradiće se objekat strukture Po+P. Ispod dela parcele u planu je izgradnja podzemne garaže, a u dvorištu postavljanje javnog osvetljenja.

U odluci je posebno naglašeno da se svi novoizgrađeni delovi moraju "oblikovno i funkcionalno povezati sa postojećim objektom" pri čemu ne bi trebalo da dođe do narušavanja autentičnog izgleda.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.