NavMenu

Multimedijalna izložba o Milevi Marić Ajnštajn za doček Pravoslavne nove godine u Novom Sadu

Izvor: RTV Ponedeljak, 18.10.2021. 12:59
Komentari
Podeli
Mileva Marić Ajnštajn (Foto: Print screen / YouTube / Mila Vojvodina)Mileva Marić Ajnštajn
Muzej grada Novog Sada se, radi postavljanja višegodišnje izložbe o Milevi Marić Ajnštajn, u narednoj godini titule Evropske prestonice kulture rekonstruiše sa tendencijom da postane novo mesto inovativnog pristupa kulturi i muzeologiji u Srbiji. Ideja da se na ovaj način oda počast našoj poznatoj naučnici potekla je od Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Osmišljena je kao deo programskog luka "Heroine", čija je misija podsticanje i promovisanje ženske kulture, umetnosti, stvaralaštva, istorije i nasleđa radi kreiranja pravednijeg društva i ravnopravnijeg položaja žena.

Kordinatorka tog luka, Marina Savić, izjavila je za emisiju "Kulturopolis" Radio Novog Sada, da time žele da prikažu drugu stranu Mileve, koja je "intimnija i eteričnija".

- Da vidimo da li možemo da odgonetnemo koji su to bili izbori koji su Milevu nagnali da ima život kakav je imala. Znači, ne samo kao žena koja je bila u senci uspešnog čoveka jer tu sad, naravno, postoje mnogobrojne spekulacije oko toga da li je ona doprinela njegovim teorijama. Svakako, mislim da je ona kao jedna od retkih žena koja je upisala Visoku politehničku školu u Cirihu, koja se bavila teorijom fotona i slično, svakako neko koga treba osvetliti iz tog nekog ženskog ugla i izvući iz Albertove senke - kaže Savićeva.

Prema Marininim rečima, u susret izložbi bivše prostorije za restauratore i konzervatore Muzeja Grada Novog Sada biće pridodate atrijumu kao deo izložbenog prostora, čime će Muzej proširiti svoje kapacitete i doživeti svojevrsnu renesansu.

Izložba o Milevi Marić Ajnštajn rezultat je saradnje više sektora, a pečat ovom projektu daće multimedijalni umetnik Dušan Jovović. U poslednje dve decenije prepoznatljiv je u svetu po multimedijalnim izložbama koje postavlja sa svojim Art beat timom, među kojima je i "Teslin vremeplov".

Izložba u Muzeju grada Novog Sada jedan od njegovih najvećih projekata i ponosan je što će se desiti baš u Novom Sadu:

- Izložba je zamišljena kao interaktivan prostor u svakom smislu, koji, kada pričamo o Milevi, očekujemo linearnu umetničku postavku po principu muzejske škole Moskve i to je hronologija koje ćemo se držati u osnovi na naučnom nivou, ali na nivou osećaja kretanja kroz prostor gde posmatrača stavljamo u sam centar zbivanja. Da bi on osetio upravo te lomove kod nje i taj umetnički pristup koji je imala.

Multimedijalna izložba o Milevi Marić ugledaće svetlost dana simbolično 13. januara za Doček Pravoslavne nove godine i označiti otvaranje Novog Sada kao Evropske - prestonice kulture.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.