Izvor: eKapija | Ponedeljak, 18.10.2021.| 11:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Traži se projektant za izgradnju novog zatvora u Kruševcu - Kompleks na 28 hektara biće podeljen na 7 zona kompletno opremljenih elektronskim nadzorom

Ilustracija
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Ministarstvo pravde Republike Srbije raspisalo je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog zatvora u Kruševcu. Postojeći zatvor više ne odgovara nameni i organizaciji prema kriterijumima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija jer se objekat nalazi u užem gradskom jezgru. Zbog toga će se novi zatvorski kompleks graditi van grada, na poljoprivrednom zemljištu površine 28,12 hektara.

Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji objavljenoj u okviru tendera, zatvorski kompleks biće organizovan u 5 zgrada od kojih su četiri namenjene za osuđena lica, a jedna za pritvor. Smeštajni objekti su spratnosti P+1, P+2 i P+3 i sadržaće dvokrevetne ćelije, zatim po jednu pristupačnu ćeliju u svakoj zgradi namenjene osobama sa invaliditetom ili ograničenom pokretljivošću, zajedničko kupatilo u svakom krilu, dnvevni boravak, nadzorni punkt na svakom spratu, i postorije za društvene sadržaje.

Ceo kompleks biće podeljen na sedam zona.

Spoljna zona obuhvata prostor između saobraćajnice i prednjeg dela zatvora gde se nalaze ulazi. Sadržaće pristupni put, kontrlnu kapiju sa prijavnicom ,parkine, smeštajni objekat za osuđenike u A tretmanu (lakša krivična dela) i zatvorsku ekonomiju.

Zona pristupnog puta vodi od pristupne saobraćajnice do kontrolne kapije gde će se vršiti identifikacija posetilaca i vozila koja potom ulaze u spoljnu zonu zatvora. Nakon kontrole, službenici će upućivati vozila na određene prakine ili na ulaze za dostavna i službena vozila.

Smeštajni paviljoni planiraju se između sigurnosne ograde i zatvorske ekonomije gde će biti objekat za smeštaj lica lišenih slobode koji kaznu služe A (lakšem) režimu.

Zona zatvorske ekonomije planira se u slobodnoj zoni van sigurnosne ograde zatvora sa severozapadne strane iza smeštajnih kapaciteta. Ekonomija je namenjena gajenju povrtarskih kultura koje bi se koristile za ishranu zatvorenika i zaposlenih u zatvoru. Na ekonomiji, kako se navodi, bila bi angažovana lica koja kaznu služe u A režimu i u planu je da cela površine ekonomije bude pokrivena video nadzorom.

(Foto: Tehnička dokumentacija/printscreen)
U unutrašnjem delu kompleksa biće izgrađenje zona elektronskog nadzora, zona za vozila i nadzor i unutrašnja zona. U okviru ove poslednje, u planu je izgradnja administrativno-tehničkog dela, zone zajedničke aktivnosti i zone smeštaja za lica koja kaznu služe u strožijem B režimu. U oviru unutrašnjeg kompleksa biće instaliran elektronski nadzor sa više bezbedonosnih sistema koji uključuje senzore, video nadzor, svetlosnu i zvučnu signalizaciju kojom će se upravljati iz kontrolne sobe.

U okviru zatvorskog kompleksa biće izgrađen i medicinski blok, ambulanta zatvora u kojoj će raditi lekari opšte prakse i stomatolozi, dve kantine, prostorija za posete i dve odvojene trpezarije u kojima će se hraniti zatvorenici u različitim režimima odsluženja kazne.

Vrednost posla izrade tehničke dokumentacije iznosi 50 miliona dinara, a bliže detalje u vezi sa tenderom i tehničkim specifikacijama pogledajte OVDE.

N. I.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE