NavMenu

Kompanija Kaspersky najavljuje dostupnost Software Bill of Materials liste za svoje klijente i partnere

Izvor: Promo Ponedeljak, 18.10.2021. 15:58
Komentari
Podeli
(Foto: Kaspersky)
Pružanjem liste softverskih komponenti, poznate kao Software Bill of Materials (SBOM), globalna kompanija za sajber bezbednost Kaspersky unapređuje načine na koje osigurava integritet svojih proizvoda, i klijentima i partnerima pomaže da razumeju šta se nalazi unutar proizvoda i softverske arhitekture kompanije.

Ubrzana digitalizacija poslovnih procesa odvija se u sve složenijim mrežama koje se oslanjaju na više softverskih proizvoda. To je rezultiralo povećanjem bezbednosnih rizika u ICT lancu nabavke. Prema izveštaju Agencije Evropske unije za sajber bezbednost (European Union Agency for Cybersecurity - ENISA), napadi na lanac nabavke su u porastu 2021. godine. Za velike kompanije incidenti proboja podataka koji uključuju podatke deljene sa dobavljačima bili su najskuplji proboji u 2021. godini, dosežući cifru od 1,4 miliona američkih dolara. Ovi brojevi naglašavaju potrebu za većom transparentnošću komponenti i veza unutar i širom lanaca nabavke softvera kako bi se osigurali integritet i pouzdanost digitalne infrastrukture na koju se preduzeća oslanjaju. Jednu od takvih mera za podršku preduzećima i pružanje još jačih garancija bezbednosti i integriteta sajberbezbednosnih rešenja – SBOM – globalno je uvela kompanija Kaspersky.

SBOM predstavlja dokumentaciju koja opisuje delove koji sačinjavaju softver, pružajući listu svih njihovih komponenti, informacija o njima, i odnosima među njima. Sve prisutnija dobra praksa u industriji, SBOM unapređuje transparentnost softvera i preglednost njegovog sastava i arhitekture kako bi se podstakla izgradnja pouzdane i verodostojne digitalne infrastrukture.

Kao predvodnik transparentnosti u sajberbezbednosnoj industriji, kompanija Kaspersky je uvela SBOM kako bi svojim klijentima i partnerima obezbedila ažurirane informacije o komponentama i osigurala bezbednost proizvoda, uz istovremeno sprovođenje neophodnih praksi za upravljanje rizicima u ICT lancu nabavke. To takođe predstavlja sledeći korak u daljoj implementaciji osnovnih preporuka za bezbednost digitalnih proizvoda, o kojima kompanija Kaspersky i ostali industrijski partneri raspravljaju u okviru Ženevskog dijaloga o odgovornom ponašanju u sajber prostoru – globalne inicijative koju predvodi švajcarsko Ministarstvo spoljnih poslova (Swiss Federal Department of Foreign Affairs - FDFA), a implementira DiploFoundation.

- SBOM predstavlja korak napred u unapređenju bezbednosti i integriteta lanaca nabavke softvera. Proizvođačima softvera pomaže da budu transparentni u pogledu softverskih komponenti, poboljšavajući vidljivost i svest korisnika o tome koje "sastojke" deo softvera uključuje. Uvođenjem SBOM liste komponenti na globalnom nivou, naši klijenti i partneri mogu da imaju potpuno poverenje u sajberbezbednosna rešenja kompanije Kaspersky i da raspolažu svim potrebnim informacijama o tome kako su naša rešenja dizajnirana, šta uključuju i kako funkcionišu - komentariše Oleg Abdurašitov (Oleg Abdurashitov), direktor sektora za odnose sa javnošću u kompaniji Kaspersky.

- Osim toga, održavanje i pružanje SBOM lista ukazuje na to da proizvođači softvera imaju potrebne organizacione kontrole i znanje kako bi svojim klijentima pomogli u izgradnji pouzdane digitalne infrastrukture - dodao je.

SBOM lista je dostupna u Transparency centrima kompanije Kaspersky koji rade u četiri zemlje. Klijenti i partneri mogu da pregledaju SBOM liste za određene proizvode tražeći pristup našim Transparency centrima – i virtuelno i fizički – putem i-mejla na adresu TransparencyCenter@kaspersky.com. Informacije o pristupu objektima dostupne su na veb stranici. Stručnjaci kompanije Kaspersky takođe su spremni da odgovore na sva pitanja koja naši partneri i klijenti mogu da imaju o primeni SBOM podataka.

Da biste saznali više o Global Transparency inicijativi kompanije Kaspersky, molimo posetite veb-sajt.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.