Izvor: eKapija | Ponedeljak, 13.09.2010.| 09:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Veliki rast uvoza duvana u Srbiju

Ukupna spoljnotrgovinska razmena duvana i duvanskih proizvoda Srbije u periodu januar - jun 2010. godine iznosila je 62,5 mil USD, od čega se na izvoz odnosilo 21,9, a na uvoz 40,6 mil USD, istaknuto je na sednici Grupacije proizvođača i prerađivača duvana Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu, duvansku industriju i vodoprivredu Privredne komore Srbije (PKS).

Po rečima samostalnog savetnika u PKS Milana Kužnika u posmatranom periodu ostvaren je rast izvoza od 5,7%, ali istovremeno imamo i rast uvoza ovih proizvoda od 50%, u odnosu na isto vreme 2009. godine. Tako je za šest meseci 2010. godine zabeležen deficit u razmeni duvanskih proizvoda sa svetom u iznosu od 18,7 mil USD. Inače, izvoz duvana i duvanskih proizvoda učestvuje sa 2,5% u ukupnom izvozu poljoprivredno - prehrambenih roba Republike Srbije, dok se udeo uvoza kreće na nivou od 4,4%.

Posmatrano po zemljama partnerima najveće količine duvana izvezene su u Belgiju, Grčku, Nemačku i Holandiju u vrednosti od oko 10,1 mil USD. Cigarete, oko 790 tona, su se izvozile u zemlje bivše SFRJ i Rumuniju u ukupnoj vrednosti od 9,2 mil USD, dok su ostali duvanski proizvodi izvezeni za 2,6 mil USD. Kada je reč o uvozu najznačajnija zemlja partner je Brazil sa 940 tona raznih vrsta duvana što čini oko 19% ukupno uvezenih količina. Tu su još i Italija, Malavi, Mozambik, Nemačka, Turska, Makedonija i Grčka. Duvanski ekstrakti se uvoze iz Nemačke i Rusije, a nedostajuće duvanske folije stižu iz Ruske Federacije, Francuske i Malezije. Analizirajući ostvarene vrednosti izvoza i uvoza duvana i duvanskih proizvoda dolazi se do prosečnih cena u uvozu od 5,6 USD po kilogramu i izvozu od 5,4 USD po kilogramu.

Predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana PKS Đorđo Radojičić je istakao da se duvan nalazi na oko 5.545 hektara i da se očekuje proizvonja od 9.762 tone.

Na sednici Grupacije data je podrška za hitnu privatizaciju i rešavanje problema u preduzeću za proizvodnju i obradu duvana u Preševu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.