NavMenu

Srpski dronovi u Dubaiju - Počeo "Space week" u okviru izložbe Expo 2020 Dubai

Izvor: eKapija Nedelja, 17.10.2021. 13:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: iSam iSmile/shutterstock.com)Ilustracija
Srpski inovativni proizvodi – simulator za astronaute, dronovi, delovi za avione i letelice, kao i druge visokotehnološke inovacije pred poseticioma su druge tematske nedelje Svetske izložbe "Ekspo 2020 Dubai" posvećene svemiru (Space Week) koja je počela danas i traje do 22. oktobra.

Srbija će se predstaviti i na sajmovima "Gitex" i "Gitex Future Stars", a naša dostignuća na svim ovim manifestacijama promoviše delegacija od oko 120 privrednika, saopštila je Privredna komora Srbije.

- Sa nama u Dubaiju je 27 firmi metalskog, elektro i IT sektora koje se bave svemirskim i avio tehnologijama, proizvodnjom "mini" satelita (CubeSat), kao i tehnološko-inovativni startapovi i privredna društva u oblasti razvoja i istraživanja. Imaju odličnu priliku da predstave svoje inovativne proizvode i dogovore zajedničke poslove sa kompanijama iz celog sveta - ističe Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku industriju Privredne komore Srbije.

Svemir, po njenim rečima, nije tema koju bismo u prvom trenutku povezali sa privredom Srbije, ali interesovanje za "Space week" i velika privredna delegacija koja boravi u Dubaiju jasan su znak da postoji potencijal za dalji razvoj u oblasti svemirskih tehnologija.

Privrednici koji učestvuju na drugoj tematskoj nedelji danas su posetili Biznis hab PKS u Dubaiju gde su se upoznali sa uslovima poslovanja u UAE, procedurama i mogućnostima osnivanja kompanija.

- Sigurna sam da će naši privrednici iskoristiti priliku da besplatno koriste usluge Biznis haba PKS za organizaciju poslovnih sastanaka, prezentacija i dogovaranje novih poslova. U Slobodnoj zoni Dubaija gde je smešten i ovaj hab posluje 4.000 kompanija iz različitih sektora, što je još jedna od prednosti za naše firme - dodala je Raičević.

Nastup na Svetskoj izložbi u Dubaiju privrednici vide kao veliku šansu i dodatni impuls internacionalizaciji poslovanja.

Marija Dragović, direktorka kompanije "Wing", koja se bavi proizvodnjom delova za avijaciju i vetroparkove, kaže da je nastup na tematskoj nedelji "Svemir" odlična prilika za pronalaženje novih poslovnih partnera, obzirom da je firma 90% izvozno orijentisana.

- Biti deo delegacije Srbije u Dubaiju je prilika da promovišemo kompaniju brojnim inostranim posetiocima, kao i da se predstavimo Azijskom tržištu, sa kojim nismo ranije sarađivali - ističe Dragovićeva.

Kompanija Pink Research and Development Centar predstavlja dronove IKA-20 i IKA-01, nosivosti 20 kilograma i jedan kilogram koji su namenjeni različitim specijalnim misijama, poput gašenja požara, transport medicinskog materijala i opreme.

- Dronovi su projektovani i proizvedeni u našoj kompaniji. Želimo da internacionalno predstavimo kompaniju i naše proizvode i povežemo se sa klijentima - rekla je Tijana Petrašinović Mileta, direktor kompanije.

U Dubaiju je danas počeo i sajam GITEX, najveći tehnološki događaj u regionu Srednjeg istoka i Severne Afrike, a svoja dostignuća i inovacije u oblasti IKT pokazaće 11 kompanija i institucija iz Srbije.

"Ekspo 2020 Dubai" održava se pod sloganom: "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti" od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a učestvuju 192 zemlje. Očekuje se da će se tokom šest meseci trajanja izložbe u Dubaiju predstaviti više od 1.000 kompanija iz Srbije.

Podršku domaćim kompanijama obezbedili su Generalni sekretarijat Vlade Srbije, Privredna komora Srbije, Razvojna agencije Srbije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.