NavMenu

Traži se projektant brze saobraćajnice Ostružnica-Obrenovac - Zbog klizišta potrebna dopunska istraživanja na deonici Umka-Barič

Izvor: eKapija Petak, 15.10.2021. 12:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: baloncici/shutterstock.com)Ilustracija
JP Putevi Srbije raspisalo je tender za izradu plansko-tehničke dokumentacije za izgradnju brze saobraćajnice prvog B reda Ostružnica-Obrenovac. Vrednost posla je 166,7 miliona dinara.

Kako je navedeno u programskom zadatku, trasa budućeg državnog puta je od značaja u putnoj mreži Srbije. Koridor predmetne brze saobraćajnice se prostire na prostoru između državnog puta IA reda A1 i državnog puta IA reda A2. Trasa se jednim delom poklapa i sa državnim putem IB reda broj 26. Trasa po postojećim državnim putevima je dužine oko 14,5km.

Okvirna granica Prostornog plana obuhvata delove teritorije gradskih opština Čukarica, Novi Beograd i Obrenovac, sa pripadajućim katastarskim opštinama na celom koridoru.

Računska brzina kao najveća bezbedna brzina usamljenog vozila u najoštrijim (kritičnim) elementima puta, koja je merodavna za dimenzionisanje elemenata poprečnog profila puta, je u ravničarskom i brežuljkastom terenu 100 km/h. Put će imati 4 voezne trake od po 3,50 m.

Napominje se da je u okviru inženjerskogeoloških i geotehničkih uslova potrebno dati preporuke za sanaciju i melioraciju aktivnih i potencijalnih klizišta, naročito velikih i dubokih aktivnih klizišta na potezu Umka – Duboko – Barič, gde su potrebna dopunska geotehnička istraživanja.

Dopunska istraživanja, kako se ističe, potrebna i na onim delovima terena gde se predviđa izgradnja trase puta i prateći objekti kao što su mostovi, petlje i druge inženjerske konstrukcije) i gde će trasa puta biti provedena visokim nasipima preko slabo nosivog tla u Pećanskim barama i dubokim zasecima i usecima duž Ostružničkog grebena.

Napominje se da je izgradnja brze saobraćajnice IB reda Ostružnica - Obrenovac uslovljena rešavanjem trase deonice od Umke do Bariča, gde je radi stabilizacije i saniranja postojećeg klizišta potrebno izvršiti regulaciju reke Save, koja se sastoji od izgradnje podužne građevine na desnoj obali i iskopa leve obale Save u potrebnoj meri.

- Prethodna istraživanja su pokazala da realizacija ovog hidrotehničkog zahvata predstavlja ozbiljan i složen zadatak, tako da se svi parametri rešenja moraju sagledati detaljno, najpre na studijskom nivou – navodi se u projektnom zadatku.

Dodaje se da će brza saobraćajnica biti izložena štetnom dejstvu voda reke Save, odnosno uticaju velikih voda, fluvijalne erozije i erozije koju izazivaju talasi od vetra i plovila, ali i nekoliko prirodnih površinskih tokova i niza padina koje će trasa presecati, a sa kojih će se voda gravitaciono slivati ka saobraćajnici.


- Da bi objekat bio funkcionalan tokom projektnog veka, moraju se sagledati svi navedeni parametri, u sadašnjim klimatskim uslovima i u uslovima očekivanih klimatskih promena – stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Tender traje do 18. novembra, detaljnije OVDE.

Podsetimo, ministar saobraćaja Tomislav Momirović najavio je u martu da je klizište kod Umke Duboko, nadomak Beograda, koje je jedno od najvećih u Evropi, biti potpuno sanirano u naredne četiri godine.

On je tada izjavio da vrednost tog projekta sigurno neće biti manja od 100 mil EUR.

- Moramo to da završimo u naredne četiri godine i da svake godine vlada izdvaja za taj projekat najmanje 20 mil EUR evra, kako bi investirali u Beograd i Obrenovac i da oni budu još bolje povezani - poručio je Momirović.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.