NavMenu

Novi zakon o buci obavezuje prestoničke ugostitelje na dodatna ulaganja

Izvor: Novosti Petak, 15.10.2021. 10:15
Komentari
Podeli
Zvučna izolacija (Foto: Aleksandra Kekić)Zvučna izolacija
Novi Zakon o zaštiti od buke, koji je nedavno stupio na snagu, trebalo bi da komunalne milicionare "potera" u češću kontrolu ugositeljskih objekata i to od 20. oktobra. Da bi se stvorili uslovi da mogu da mere buku na terenu, moraće da nabave fonometre, kao i da budu akreditovani za ovu vrstu poslova. A ako kafedžije žele da veče u lokalu s muzikom prođe vez prijava, moraće da ugrade zvučnu izolaciju, što će im stvoriti dodatni trošak.

Kvadrat akustične zaštite objekta među prestoničkim firmama kreće se od 50 do 60 EUR, što znači da bi za lokal od 100 m2 trošak bio između 5.000 i 6.000 EUR.

Interesovanje za mere zaštite postoji, ali ipak nedovoljno. Kako navode u jednoj prestoničkoj firmi koja se bavi ovom vrstom posla, već su u pojedine lokale u Beogradu radili zaštitu od buke. Cenu diktira materijal koji se ugrađuje, a za rad na 10 m2 potrebno je oko dva dana.

- Pre samih radova, izlazak na teren i konsultacija o zaštiti od buke košta oko 5.000 dinara - navode u jednoj od firmi koje se bave zaštitom od buke i dodaju da je za izradu elaborata potrebno izdvojiti 200 EUR. Poznavaoci posla kažu da vlasnici često urade elaborat i onda se predomisle kad vide koliko će sve to da ih košta.

Kako je zamenik gradonačelnika Goran Vesić ranije najavio, komunalni milicionari trebalo bi da krenu u rigorozne kontrole 20. oktobra. Prema njegovim rečima, sad je poslednji trenutak da ugostitelji ulože novac u mere zaštite od buke.

Ipak, na koji način će se tačno ta kontrola obavljati, da li milicionari već imaju "crnu" listu pa će ići redom ili će čekati prijave građana, od Sekretarijata za poslove komunalne milicije nismo dobili precizan odgovor. S obzirom na to da svaki milicionar treba da ima fonometar kojim će moći da meri buku odmah po izlasku na teren, iz Novosti su pokušali da saznaju i da li je planirana nabavka ovih uređaja za merenje buke.

- Sekretarijat za opšte poslove obavlja poslove koji se odnose na nabavke, pa se možete obratiti njima. Mi se prema prethodno utvrđenom rasporedu i raspoloživom broju patrola, kao i zavisno od obaveza koje imamo u drugim oblastima delovanja, svakodnevno izlazmo na teren po prijavama sugrađana, kao i samostalnim postupanjem. To ćemo svakako učiniti i u oblasti zaštite životne sredine od buke - navode u nadležnom sekretarijatu.

Ipak, da bi osim firmi koje ispunjavaju uslove, i komunalci mogli da mere buku, osim uređaja za merenje, organ jedinice lokalne samouprave u kom je zaposlen mora da poseduje akreditaciju.

- U skladu sa posebnim zakonom čime se priznaje i verifikuje da komunalni milicionari ispunjavaju eksplicitno specifikovane standarde za merenje buke. Ministar bliže propisuje uslove koje treba da ispuni komunalni milicionar - navode u komunalnoj miliciji.

Nadležni sekretarijat je početkom avgusta raspisao konkurs za prijem 97 novih komunalnih milicionara. Na Starom gradu i Vračaru 13 novih radnih mesta, na Savskom vencu i Voždovcu 15 mesta, na Paliluli devet, a u Grockoj i Zvezdari tri.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.